Skocz do zawartości

Krzywo wkręcająca się końcówka w Ender 3

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Mam problem z równym wkręceniem końcówki w hotend w drukarce Ender 3. Próbowałem na gorąco, na zimno oraz kilku metod na wyczyszczenie hotendeu i końcówki. Z racji że mam trzy końcówki i żadna nie pasuje myślę że to wina hotendu. Czy jest jeszcze jakiś sposób aby to naprawić, oprócz kupna nowego hotendu? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam.

4 godziny temu, AntekBezak napisał:

Z racji że mam trzy końcówki i żadna nie pasuje myślę że to wina hotendu. Czy jest jeszcze jakiś sposób aby to naprawić, oprócz kupna nowego hotendu?

A co to jest końcówka hotendu? Od 2h próbuję wymyślić co autor miał na myśli... Obstawiam, że podczas pracy mógł się uszkodzić gwint w hotendzie i raczej będzie trzeba wymienić główny blok, bo wątpię, że da się go naprawić. Spróbuj na reprapach (dodając zdjęcia), tam prędzej znajdą jakiś pomysł / przyczynę niż tutaj 😉 

12 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

A co to jest końcówka hotendu?

Pewnie dysza...

13 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

wątpię, że da się go naprawić.

Prowizorycznie się da (blok w Enderze jest taki sam jak w Anecie). Gwintownik szóstka i na jeden - dwa wydruki wystarczy.

Poza tym to coś kosztuje chyba 5 PLN...

7 minut temu, ethanak napisał:
22 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

A co to jest końcówka hotendu?

Pewnie dysza...

Tak, miałem na myśli dyszę.

12 minut temu, ethanak napisał:

Poza tym to coś kosztuje chyba 5 PLN...

Jeśli chodzi o wymianę blok grzewczego, to może być z tym problem ponieważ jest on przyczepiony do reszty jakimś czarnym specyfikiem (nie wiem czy to klej i tak ma być, czy rozpuszczony filament) który trzyma dość mocno.

IMG_2298.thumb.JPG.d61f3517ef7a6c4da65fe2d894abcdaa.JPG

7 minut temu, AntekBezak napisał:

Jeśli chodzi o wymianę blok grzewczego, to może być z tym problem ponieważ jest on przyczepiony do reszty jakimś czarnym specyfikiem (nie wiem czy to klej i tak ma być, czy rozpuszczony filament) który trzyma dość mocno.

Najpierw to wypadałoby odkręcić śrubki trzymające blok do radiatora 😛 Potem ew. jak to coś nie będzie chciało puścić wyciągasz razem z heatbreak'iem i wymieniasz obie części. Radiator zwykle jest najdroższy 😉 

3 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Najpierw to wypadałoby odkręcić śrubki trzymające blok do radiatora 😛 Potem ew. jak to coś nie będzie chciało puścić wyciągasz razem z heatbreak'iem i wymieniasz obie części. Radiator zwykle jest najdroższy 😉 

Odkręcałem te śrubki, ale to było tak mocno sklejone że się poddałem i skręciłem z powrotem. Poza tym który to jest heatbreak? Czy jeśli kupię ten zestaw będę miał wszystko czego potrzebuję? https://allegro.pl/oferta/creality-hotend-radiator-glowica-gardziel-ender-3-12312196454

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...