Skocz do zawartości

Błąd wyświetylania taśmy led WS2812B ESP8622 WLED

Festi449

Pomocna odpowiedź

Jestem w trakcie robienia lampki Led sterowanej poprzez WiFi. Występuje strasznie Dźwina usterka ponieważ w tej lampce jest ok. 85 diod, 11 kawałków taśmy Led po 7 diod i jeden pasek posiada 8 diod a ESP nie ma problemu żeby zasilić taką ilość ale dla pewności poprowadziłem zewnętrzne zasilanie i jest taki błąd ze jak się podłączy 3 paski po 7 diod to Normanie ESP się odpala i produkuje sieć i wszystko działa ale jak się podłączy chociaż jeden pasek taśmy Led więcej  to już jest jakiś błąd ze ESP się blokuje i nie produkuje sieci ale jak się zrobi tak że się podłączy masę i +5V do ESP od ledów a odłączy się tylko dane i wtedy dopiero poda się zasilanie na ESP to ESP  się włącza i dopiero wtedy jak się włączy to trzeba dołączy dane od ledów to wtedy wszystko działa ale jak się da zasilanie ESP od razu z podłączonymi danymi z taśmy to ESP się tak jakby blokuje. Na pierwszym zdjęciu widać ze są podłączone 3 paski i wszystko się włącza i pojawia się pomarańczowy kolor który jest zawsze gdy włączy się poprawie ESP z Ledami a na drugim zdjęciu widać załączone wszystkie 12 kawałków i już ESP ma problem  

20230609_103455.jpg

20230609_105741.jpg

Jakiej biblioteki używasz? W praktyce tylko NeoPixelBus potrafi obsłużyć bez problemu większą ilość diod (ale w trybie DMA albo UART, nie bitbang).

Jak to zasilasz? 85 diod to jakieś 5A...

Na zdychające wifi pomaga delay(5) na końcu loop.

@ethanak Jak patrzyłem multimetrem gdy diody świeciły na biało to brało niecały 1A. Program do esp to  wgrywałem poprzez stronę wled. Czyli spróbować podpiąć dane do D5? bo takto to mam pod D4 image.thumb.png.4a8abce19966193fe0924d7ab6a441e8.png

Pisz na drugi raz że używasz gotowca, to się nie będę produkował.

A co do zasilania to pytałem jak masz to zrobione w sensie połączeń. 85 diod po 60 mA to jednak nie 1A... chyba że to "białe" to 20%. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

11 minut temu, Festi449 napisał:

Do zasilania to zwykły kabel MicroUSB

Czy to jest dobrej jakości przewód, który faktycznie może przepuścić >1A? Wiele kabli nie pozwala na takie zasilanie, są za duże straty.

(edytowany)

@Treker Kabel całkiem dobry ale wcześniej i teraz dla pewności z zasilacza krokodylkami się podpoiłem. Bo robię to tek ze mam płytkę oddzielną z gniazdem  microUsb i od tego idzie masa do zasilania ESP i masa na taśmy Led i tak samo z +5V ponieważ ESP nie zmieściło bo mi się tak w obudowie a po drugie też ESP jak się podłączy do nie go kabel to się nie uruchamia

20230609_123754.thumb.jpg.f926bc1eb501f054918465c283f87d3c.jpg20230609_123806.thumb.jpg.9371d65439550e04c741f2751563aa1a.jpg

Edytowano przez Festi449

Te ledy programowalne działają na logice 5V, ESP ma 3.3V, dziwne, że w ogóle to zadziałało. Czasami taka różnica nie jest problemem, czasami jest. Gdyby w przypadku WS2812B nie była to nie widywałbym w internetach ciekawych alternatyw zwykłego konwertera poziomów logicznych, np. dodatkowa LED zasilana z 5V przez zwykłą diodę krzemową, wtedy różnica napięć jest taką drabinką 3.3V->4.3V->5V (pozostałe LED)  i działa OK, tylko do efektów trzeba dodać tą jedną led w programie, za to nie ma dylematów w chipach WS co jest logiczną 1, a co 0.

https://hackaday.com/2017/01/20/cheating-at-5v-ws2812-control-to-use-a-3-3v-data-line/

image.thumb.png.e988218ad58e8f3d84a886067be62c81.png

• Lubię! 1

10 godzin temu, kaczakat napisał:

dziwne, że w ogóle to zadziałało

To zależy - w sumie to Vcc-0.7V to raczej gwarantowany próg. Większość diod z którymi miałem do czynienia działała bez problemu z 3.3V, ale wolę zastosować patent z diodą krzemową (ten działa zawsze, a mam jeszcze kilkadziesiąt pojedynczych WS2812).

Co za różnica z jakiego interfejsu to sterujesz. 8266 i tak nie ma sprzętowego wsparcia takiego jak np: RMT w 32

Mam zrobiony zegar 90 led na 8266 i działa to bez zarzutu, przy utrzymaniu łączności wifi, udp, ntp. Tak że da się. Inna sprawa że nie pisałem tego w RTOS a NONOS 

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.