Skocz do zawartości

Łączenie wydrukowanych elementów sześciokątnych, potrzebna koncepcja

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Nie mam pomysłu w jaki sposób połączyć wiele tych samych wzorów tak aby zakładka nie zwiększała grubości pojedyńczej ścianki. Dla zobrazowania problemu dwa zdjęcia

IMG_20230909_203308.thumb.jpg.817038e36c3a681952746f1261f85bb4.jpg

IMG_20230909_203325.thumb.jpg.25bb6f025a62424039232c99c14256c5.jpg

Chodzi o rodzaj zakładki np: jaskółczy ogon lub coś podobnego.

Hexy ze zdjęć HEX_v3.zip

Edytowano przez _LM_

Uciąć pół ścianki, dać po 2 magnesy neodymowe i gotowe. Na elementy krańcowe można zrobić te wycięte pół ścianki (oczywiście z odpowiednim kątem po zewnętrznych stronach, co by się ładnie składały) 😉 Od biedy zamiast magnesów można skręcać robaczkami doszlifowanymi na długość 😉 

Jak nie pasuje: jak bardzo widoczne może być łączenie...

IMG_20230909_203308.jpg.61f3e60b44dc4c96908d27b5c7225945.jpg

• Lubię! 1
(edytowany)

Z tymi magnesami to niezły pomysł, co prawda w praktyce drogi ale wart odnotowania. Chodzi o walory estetyczne. Łączenie z bliska może być widoczne ale dobrze jakby całość konstrukcji zachowała symetrię, dlatego zastanawiam się jak zrobić aby ścianka nie wyszła x2 w miejscu łączenia. Trudno mi powiedzieć ile ostatecznie takich elementów będzie może 5 a może i 50. To już nie ode mnie zależy

Edytowano przez _LM_

@ethanak to zwykły sześciokąt o boku 20mm i grubości ścianki 3mm. W jakim formacie wyeksportować model abyś mógł go otworzyć? @H1M4W4R1 Twój model spełnia założenia spróbuję go przeprojektować aby zamiast otworów, na każdym boku była para bolec - otwór

@_LM_ podejść do tematu jak na linii produkcyjnej.

Wariant I:

- środki o równych ściankach

- brzegi o zewnętrznych ściankach grubszych

- narożniki o połowie (albo 4/6) ścianek grubszych.

Wariant II:

- wszystkie hexagony równe

- dokładki pogrubiające ścianki zewnętrzne 

O taki efekt mniej więcej chodziło, teraz wystarczy nieco powiększyć model aby ładniej się składał i jest jak chciałem

IMG_20230910_100118.thumb.jpg.7f6afa28ebe8406a7d73397947740143.jpg

Dziękuję za pomoc. Wczoraj jakoś nie miałem na to pomysłu 🙂

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

W jakim formacie wyeksportować model abyś mógł go otworzyć?

Tak na przyszłość - STL to chyba każdy łyknie (mój OpenSCAD bardzo ładnie go importuje).

Poza tym myślałem o czymś podobnym, tyle że umożliwiającym złożenie tego tak, żeby się trzymało samo. Ale to chyba za dużo kombinowania...

2 minuty temu, ethanak napisał:

Poza tym myślałem o czymś podobnym, tyle że umożliwiającym złożenie tego tak, żeby się trzymało samo

Kwestia skali, u mnie te zatrzaski nie wyszły zbyt dobrze bo chwilowo drukarka stoi na chybotliwym podłożu. Mam już zamówioną płytę granitową od znajomego grabarza 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...