Skocz do zawartości

Określenie stanu naładowania akumulatorka LiFePO4

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ponieważ ogniwo LiFePO4 ma mocno wypłaszczoną krzywą rozładowania, trudno jest oszacować jego stan - ilości skumulowanej energii, tylko na podstawie napięcia na zaciskach. Dlatego poszukuję gotowych rozwiązań, lub układów za pomocą których będę mógł oszacować ile energii zostało władowane bądź pobrane z akumulatorka. W prawdzie mam w głowie zarys takiego prostego układu który mógłby jedną linią powiadomić mikrokontroler o stanie zasilania ale być może znów wyważam otwarte drzwi i ktoś już podobny układ stworzył lub zna dedykowane scalaki.

Ja polecam Attiny np 1626 serii 2. Masz tryb akumulacji szeregowej w trybie rozdzielczości do 17bitow i możesz mierzyć napięcie bez dzielników i użycia analogu. Mierzy bardzo dokładnie.

• Lubię! 1
(edytowany)

przez pewien czas chodziło mi po głowie podobne rozwiązanie na attiny10. Problem może być z poprawnym obliczaniem ładunku zwłaszcza że zasilany układ ma charakter impulsowy z dużą dynamiką zmian prądu od mikroamperów do kilku amperów w szczycie. Zastosowanie mikrokontrolera jest uzasadnione jeśli ma się odpowiednie algorytmy, z drugiej strony nie potrzebuję "aptekarskiej" dokładności a oszacowania stanu akumulatorka. Kilka procent błędu jest dopuszczalne 

Edytowano przez _LM_

Polecam na Attiny zrobić ja co prawda robię pomiaru na układach które pobierają do 200mA ale zawsze w funkcji można dopisać kalibracje obliczeniową którą zrekompensuje.

U mnie na takich układach jest bardzo wysoka dokładność wykorzystując Attiny i jej przetwornik.

Nie wiem może się z tym spotkałeś może nie to wrzucam. Miałem to zamówić czytałem na anglojęzycznych forach i bardzo to polecali. Nie zamówiłem z tego względu że na Attiny uzyskałem to C chciałem. Uwaga tylko na podroby bo czytałem różne opinie. 

Na Li on/ Lipo

https://kamami.pl/-moduly-peryferyjne-gravity-dfrobot/571797-gravity-i2c-37v-li-battery-fuel-gauge-uklad-kontroli-przeplywu-ladunku-dfr0563.html

• Pomogłeś! 1

W przypadku LiFePO4 to nie przejdzie, trzeba znać obie wartości. To ma działać podobnie jak w smartfonie, układ zna pojemność wbudowanego akumulatora i na bieżąco go monitoruje, wie ile ładunku zostało dostarczone nawet jeśli ładowarka została podłączona na kilka minut, wie też ile pobrał system podczas pracy i stąd są procenty stanu akumulatorka

• Lubię! 1
(edytowany)

Rozumiem, ja głównie robię na Lion i tam mi się to sprawdza na podstawie napięcia wyliczam sobie procenty. Ustalam próg górny dolny baterii i przeliczam na procenty. 

W tych układach co robię pomiary sa też małe obciążenia dlatego w moim przypadku o się sprawdza.

A ten układ z linku ?

Edytowano przez nebraska
(edytowany)
6 minut temu, nebraska napisał:

A ten układ z linku ?

Sprawdzę jutro jaki IC w nim siedzi aby móc obejrzeć notę katalogową. 50zł za kawałek PCB ze złączami (gdzie i tak muszę swoją pcb zaprojektować) to kapke dużo. Jaki tam układ siedzi sprawdzę bo ten z mojego linku drugiego postu również nie bardzo się nadaje.

Edytowano przez _LM_
(edytowany)
2 godziny temu, Gal_kris napisał:

Hmm a może zainteresuje Cie ina219 na i2c mierzy napięcie, prąd, waty

Tak, jeśli nie znajdę dedykowanego układu będę eksperymentował z ina oraz dodatkowym mikrokontrolerem. Ogólnie mikrokontroler główny - esp32 w czasie wyłączenia urządzenia pozostaje bez zasilania, stąd potrzeba dodatkowego układu mierzącego energię akumulatorka. Wymagane jest aby cały czas był w obwodzie żeby mógł przechowywać informacje o skumulowanej energii. Swoją drogą urządzenie którego poszukuję ma wdzięczną nazwę  Kulombometr :)

Edytowano przez _LM_
2 godziny temu, Gal_kris napisał:

Hmm a może zainteresuje Cie ina219 na i2c mierzy napięcie, prąd, waty. Gotowa płytka ma wymiary 3x3 cm

zobacz esp32 poe iso Olimex zasilanie z PoE albo wbudowanego gniazda na pakiet baterii 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...