Skocz do zawartości

Mikro kontroler Rasberry Pi 3 Stacja pogodowa, czujniki temperatury, współpraca z Arduino UNO

kamilgorczyns

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,

Zamierzam stworzyć  w domu stacje pogodową wyświetlaną na monitorze LG. Planowałem utworzyć ją na podstawie Arduino UNO, posiadam już zakupione czujniki temperatury DHT11, czujnik jakości powietrza,  kontaktrony otwarcia drzwi, okien. Dane planowałem wyświetlać na Ekranie za pomocą biblioteki TvOut poprzez RCA . Niestety z tak skomplikowanym programem ta biblioteka miała problemy, a i jakość na ekranie nie była zbyt zadowalająca. I tu narodził się pomysł by sparować ze sobą owe Arduino Uno z Rasberry pi ( myślałem o 3). Płytka Arduino odpowiadała by za sczytywanie danych z czujników, i wysyłał dane do Rasberry, a on wysyłałby dane na ekran. Chciałbym, ale to w przyszłości, unowocześnić tą stację o pobieranie danych pogodowych z jakiegoś ogólnodostępnego serwera, czy będzie  padać,  jaka będzię temperatura etc. I tu moje pytanie czy warto czegoś takiego się podjąć i czy będzie to do wykonania. Z góry dziękuje za zainteresowanie się moim tematem :) 

@kamilgorczyns witam na forum 🙂 Wygląda na to, że przy takim projekcie możesz praktycznie zrezygnować z Arduino. Odpowiednie czujniki pogodowe możesz podłączyć bezpośrednio do Raspberry Pi. Pamiętaj jednak, że czujnik DHT11 jest dobry do nauki i zabawy. Jednak jego odczyty są mało dokładne. Jeśli stacja ma być użyteczna to warto zainwestować w jakiś lepszy, droższy czujnik wilgotności.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Możesz pobierać z open-meteo.com, dostęp przez API jest bezpłatny dla niekomercyjnych zastosowań. Warunki aktualne i prognoza na 7 dni (dzienna i godzinowa). Więcej doczytasz na ich stronie.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.