Skocz do zawartości

Uruchomienie wyświetlacza graficznego na STM32L4

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam pewien problem. 
Zakupiłem analogiczny wyswietlacz LCD 2.4 inch module na sterowniku ILI9341. Lecz nie jestem w stanie go skofigurować tak aby jakkolwiek działał. 
Próbowałem go zrobić analogicznie do jego "mniejszej" wersji 1.8 cala z kursu STM32, lecz ten crushuje się cały czas. Nie wiem w czym tkwi problem i jak skonfigurować to prawidłowo bym mógł na nim pracować.  

image.thumb.png.0fdfe741d90a642bc37af242403de533.png

Cięzko mi się dokopać do jakihś plików konkretnie z tym wyswietlaczem i jego podstawową konfiguracją, a jak coś znajdę to nic nie działa prawidłowo/nie jestem w stanie tego przenieść do siebie. 

Proszę o radę/pomoc albo jakieś przydatne proste linki które pomogą amatorowi stm32.
Moja płytka to Nucleo L476RG, ta z kursu. 
Pozdrawiam PO.

@piotr3863 witam na forum 🙂 Temat wydzieliłem z kursu STM32L4, ponieważ dotyczy innego sprzętu. Źródło pytania: https://forbot.pl/forum/topic/20207-kurs-stm32l4---11---kolorowy-wyswietlacz-tft-spi/

Dnia 22.11.2023 o 19:04, piotr3863 napisał:

Proszę o radę/pomoc albo jakieś przydatne proste linki które pomogą amatorowi stm32.

Wstaw proszę link dokładnie do tego wyświetlacza, który zakupiłeś - wtedy jest większa szansa, że uda się pomóc 🙂 

Wyświetlacz tak jak ten poniżej. 

https://botland.com.pl/wyswietlacze-lcd-tft-i-ips/22444-wyswietlacz-lcd-ips-24-240x320px-spi-65k-rgb-do-raspberry-pi-arduino-stm32-waveshare-18366.html

W internecie jest dużo zaawansowanych projektów na sterowniki ILI9341, ale są one bardzo zaawansowane i najczęściej z dotykiem którego w moim wyswietlaczu nie ma. Chciałbym mieć podstawową konfigurację taką jak w kursie STM32L4 - wyswietlacz graficzny, na nim bardzo dobrze mi szło 🙂.  

@piotr3863 w Cubie masz zakładkę Software Packs i tam są sterowniki graficzne. Do STx na pewno jest, do ILI możliwe że też.

Poczytaj o tym jak to się steruje, jakie potrzeba rejestry i spróbuj napisać własny driver, plik z rejestrami znajdziesz szukając "ILI9341 pdf"

Kiedyś pisałem driver dla rp2040 - nie bawiłem się w czytanie dokumentacji bo długa i nudna, a po prostu rozebrałem driver Adafruita dla Arduino. Wyszedł całkiem zacnie i wystarczyło jedno popołudnie... może tędy droga?

• Lubię! 1

problem w tym że nie za bardzo potrafię takie rzeczy. Tym bardziej że dopiero zaczynam zabawę z stm32. Może ktoś miał taki problem ale znalazł rozwiązanie i mu wszystko pięknie działa 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...