Skocz do zawartości

Jak napisać kod, że po przekroczeniu temp 25 C zapala się LED

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Rozumiem, ze podany program w pythonie jaki znajdujesz w linku z mojego wcześniejszego posta to nie to o co Ci chodzi? Jeśli tak to co Ci w nim nie odpowiada?

Jedyna rzecz jaka by to mogła być, to chyba to:

temperatura_max = 30.0

No ale dostosowanie tego do Twoich potrzeb (250C) to chyba nie jest dla Ciebie problemem? Zajrzałeś do tego artykułu?

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

Przecież w linku, który podał @Belferek jest wszystko.

Choć, ja w tym programie bym dla LED output pinu 21 ustawił na starcie na low, w warunku if na high w else ponownie low. 🤔

(edytowany)

@Danyeru @ethanak mówi o tym, co nie każdy widzi od razu. Chodzi o to, że Temp>25 to wyrażenie logiczne, które albo jest prawdziwe (true) lub nie czyli fałszywe (false) - innej opcji tu nie ma.

Na logikę można przyjąć, że true = 1 (albo HIGH inaczej, wartość niezerowa), a false = 0 (inaczej LOW). Nie trzeba więc żadnego if-a.

Ta konstrukcja GPIO.output (pin, Temp > 25) zawsze ustawi pin w odpowiednim stanie. Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem :-).

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

@Belferek ja to czaję. Chociaż z wężem się jeszcze nie próbowałem, to podobne manewry i operatory w ardu stosowałem. 😄
Ale mam wrażenie, że autor nie czai, nawet tego, co krok po kroku ma wyłożone. 😅

(edytowany)

Jeżeli planujesz rozbudować projekt o jakiś element grzewczy sterowany przekaźnikiem, pomyśl o histerezie.

Skoro interesuje Cię przekroczenie temperatury, pewnie masz na myśli cele ostrzegawcze (np w akwarystyce) 🙂

Edytowano przez rziomber
(edytowany)
6 minut temu, Igus napisał:

Pamiętajcie nie chodzi tu o pythona.

A skąd słówko "Pamiętajcie" jak nic nie wspominałeś na ten temat? Wolisz w Awku czy Iconie?

BTW. mój pierwszy regulator do kotła CO w pythonie na RPi powstał dużo wcześniej, niż ktoś w ogóle pomyślał o konieczności stworzenia takiego modułu. Jakoś się bez niego dało...

Edytowano przez ethanak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...