Skocz do zawartości

Bateria do Raspberry Pi - kick start.

giovanni

Pomocna odpowiedź

Witam.

Chciałbym uruchomić raspberry pi bez zasilania z wtyczki, co rodzi konieczność kupienia baterii - właściwie to oglądam filmy na youtube i patrzę co jest do kupienia. Widzę, że możliwości jest na prawdę dużo. 

Stąd moje pytanie. Którym, z rozwiązań warto się zainteresować? Najbardziej bym chciał, żeby to była duża bateria (w sensie pojemna) i żebym nie musiał zmieniać case'a z radiatorem, czyli najlepiej, żeby dało się to podłączyć jakimiś przewodami. 

Czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę, czy możecie podesłać rozwiązania jakie byście zastosowali? Jakie są plusy i minusy podanych rozwiązań?

Pozdrawiam

Tutaj kluczowa jest chyba pojemność takiej baterii i rodzaj przetwornicy (elektronika) pośredniczącej między baterią a RPi. Pojemność baterii decyduje o czasie pracy RPi więc sam musisz określić zapotrzebowanie na moc RPi. Może pomyśl o gotowcu w postaci pojemnego powerbanka. Swego czasu zasilałem RPi + kamera USB z takiego 10000mAh i na 24h starczało.

Edytowano przez Belferek

W sumie to mam taki duży powerbank. Z drugiej strony sprawdziłoby się to w rozwiązaniu stacjonarnym ale to będzie do czegoś co się porusza, więc chciałbym, żeby to było możliwie lekkie a ten mój trochę waży.

No ale generalnie jak podłączę powerbank do wejścia micro usb to technicznie rzecz biorąc załatwi to sprawę? 

8 minut temu, giovanni napisał:

żeby to było możliwie lekkie

To oczekiwanie w zestawieniu z dużą pojemnością baterii raczej nie jest do spełnienia chociaż .... drony latają 🙂

Edytowano przez Belferek

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No powiedzmy, że względnie duża. 

Nie mam jakiegoś konkretnego celu w moim projekcie, więc mogę poeksperymentować. 

Dwa, że docelowo będę chyba potrzebował drugiego źródła zasilania, a może i trzeciego, bo mam podłączone tam arduino, a zamierzam podpiąć drugie.

Czy da się zrobić tak, że wrzucę tam mój powerbank 25000mAh i rozdzielę to zasilanie jakimiś kondensatorami i tranzystorami? 

Pozdrawiam

Powerbanki są z reguły robione z zestawów Li-Ion (np. 18650), które mają stosunkowo wysoki prąd rozładowania, ale swoje ważą. Ty raczej aż takiej wydajności prądowej nie potrzebujesz, ale przydałyby się zabezpieczenia (rozładowanie, zwarcie i takie tam). Czyli jakiś Li-Po i specjalizowana nakładka, albo lutownica w rękę i coś składasz. Ostatnio bawiłem się czymś takim, na Allegro znalazłem 5000mAh, do tego mała przetwornica i Zero 2 W, wyświetlacz i wzmacniacz działają parę godzin...

Aha, oczywiście nie aku od drona bo on ma zupełnie inne parametry.

@giovanni zerknij na TO i na TO . Moduł przetwornicy podłączasz pod ładowarkę ze smartfona ( USB-C ) i ładujesz akumulatorek. Możesz jednocześnie ładować akumulator i mieć na wyjściu z przetwornicy +5V DC. Przetwornicę załącza się podając na punkt ( pin ? ) oznaczony literką "K" na płytce krótki impuls GND ( np. podłączasz do tego punktu GND przez tact switch ) i dopiero wtedy pojawia się na wyjściu +5V DC. Nie wiem tylko jaki prąd docelowo potrzebujesz - mA, A ? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.