giovanni Napisano Grudzień 16, 2023 Udostępnij Napisano Grudzień 16, 2023 Witam. Chciałbym uruchomić raspberry pi bez zasilania z wtyczki, co rodzi konieczność kupienia baterii - właściwie to oglądam filmy na youtube i patrzę co jest do kupienia. Widzę, że możliwości jest na prawdę dużo. Stąd moje pytanie. Którym, z rozwiązań warto się zainteresować? Najbardziej bym chciał, żeby to była duża bateria (w sensie pojemna) i żebym nie musiał zmieniać case'a z radiatorem, czyli najlepiej, żeby dało się to podłączyć jakimiś przewodami. Czy jest coś na co powinienem zwrócić uwagę, czy możecie podesłać rozwiązania jakie byście zastosowali? Jakie są plusy i minusy podanych rozwiązań? Pozdrawiam
Belferek Grudzień 16, 2023 Udostępnij Grudzień 16, 2023 (edytowany) Tutaj kluczowa jest chyba pojemność takiej baterii i rodzaj przetwornicy (elektronika) pośredniczącej między baterią a RPi. Pojemność baterii decyduje o czasie pracy RPi więc sam musisz określić zapotrzebowanie na moc RPi. Może pomyśl o gotowcu w postaci pojemnego powerbanka. Swego czasu zasilałem RPi + kamera USB z takiego 10000mAh i na 24h starczało. Edytowano Grudzień 16, 2023 przez Belferek
giovanni Grudzień 16, 2023 Autor tematu Udostępnij Grudzień 16, 2023 W sumie to mam taki duży powerbank. Z drugiej strony sprawdziłoby się to w rozwiązaniu stacjonarnym ale to będzie do czegoś co się porusza, więc chciałbym, żeby to było możliwie lekkie a ten mój trochę waży. No ale generalnie jak podłączę powerbank do wejścia micro usb to technicznie rzecz biorąc załatwi to sprawę?
Belferek Grudzień 16, 2023 Udostępnij Grudzień 16, 2023 (edytowany) 8 minut temu, giovanni napisał: żeby to było możliwie lekkie To oczekiwanie w zestawieniu z dużą pojemnością baterii raczej nie jest do spełnienia chociaż .... drony latają Edytowano Grudzień 16, 2023 przez Belferek
giovanni Grudzień 16, 2023 Autor tematu Udostępnij Grudzień 16, 2023 No powiedzmy, że względnie duża. Nie mam jakiegoś konkretnego celu w moim projekcie, więc mogę poeksperymentować. Dwa, że docelowo będę chyba potrzebował drugiego źródła zasilania, a może i trzeciego, bo mam podłączone tam arduino, a zamierzam podpiąć drugie. Czy da się zrobić tak, że wrzucę tam mój powerbank 25000mAh i rozdzielę to zasilanie jakimiś kondensatorami i tranzystorami? Pozdrawiam
ethanak Grudzień 16, 2023 Udostępnij Grudzień 16, 2023 Powerbanki są z reguły robione z zestawów Li-Ion (np. 18650), które mają stosunkowo wysoki prąd rozładowania, ale swoje ważą. Ty raczej aż takiej wydajności prądowej nie potrzebujesz, ale przydałyby się zabezpieczenia (rozładowanie, zwarcie i takie tam). Czyli jakiś Li-Po i specjalizowana nakładka, albo lutownica w rękę i coś składasz. Ostatnio bawiłem się czymś takim, na Allegro znalazłem 5000mAh, do tego mała przetwornica i Zero 2 W, wyświetlacz i wzmacniacz działają parę godzin... Aha, oczywiście nie aku od drona bo on ma zupełnie inne parametry.
keram167 Grudzień 16, 2023 Udostępnij Grudzień 16, 2023 @giovanni zerknij na TO i na TO . Moduł przetwornicy podłączasz pod ładowarkę ze smartfona ( USB-C ) i ładujesz akumulatorek. Możesz jednocześnie ładować akumulator i mieć na wyjściu z przetwornicy +5V DC. Przetwornicę załącza się podając na punkt ( pin ? ) oznaczony literką "K" na płytce krótki impuls GND ( np. podłączasz do tego punktu GND przez tact switch ) i dopiero wtedy pojawia się na wyjściu +5V DC. Nie wiem tylko jaki prąd docelowo potrzebujesz - mA, A ?
ethanak Grudzień 16, 2023 Udostępnij Grudzień 16, 2023 Mam chyba taki sam akumulator (albo podobny). Przetwornica taka tylko dlatego, że kupiłem kiedyś i leżała w szufladzie (są tańsze na allegro). Do tego podobna ładowarka i śmiga
giovanni Grudzień 19, 2023 Autor tematu Udostępnij Grudzień 19, 2023 O, świetnie. Sprawdzę to. Dziękuje. Będę jeszcze wracał do tego wątku.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »