Skocz do zawartości

Problemy z GPIO na Raspberry Pi 4b

Igus

Pomocna odpowiedź

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bo nie rozumiesz podstaw z tego co widać. 
Wróć do kursu elektroniki, przerób ze zrozumieniem i zadaniami domowymi.

Złapałeś milion srok za ogon na raz i przy wielu pytasz o rzeczy, które w ponoć przerabianych kursach były podane. Negujesz zasadność używania rzeczy, które są must have.

A na koniec, w miejscu gdzie Ci kolega Belferek mówi, jak zrobić ten układ z pominięciem malinki, gorozisz, że będziesz w niej dłubał i ją spalisz.
No na złość zrobisz tylko sobie.

Edytowano przez Danyeru

11 minut temu, Igus napisał:

Ale ja już elektronike przerobiłem. Powiedz mi po prostu co robie źle.

Przerobiłeś bez zrozumienia - Twoja nauka nie była efektywna. Naukę trzeba powtórzyć! Jeszcze raz Ci radzę wróć do mojego poprzedniego posta i opanuj to zagadnienie ze zrozumieniem na płytce stykowej bez Raspbery Pi. Jak za pomocą kabelków podając na R1 raz -, a raz + uzyskasz efekt włączenia / wyłączenia LED to wtedy zamiast wspomnianych kabelków będziesz mógł podłączyć układ do pinu GPIO i musi wtedy działać sterowanie sygnałem LOW i HIGH ta tym pinie

Proszę bardzo odwzorowałem układ w symulatorze: https://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html?ctz=CQAgjCAMB0l3BWEBmAHAJmgdgGzoRmACzICcpkORICkNIJNApgLRhgBQALuLuDnXTpqYAeHEsi0AQPTIstZHPSoFUaOjCq5ZLPlTIlW8HBAATJgDMAhgFcANlw4A3FDlTgi1ZO5Do9UIFEdEh0YdAILijo4GAxSn4BYQwhgeGRovG+-vHogpAeMRY2Dlws9kxm4skwkJwATrw4-HRxhQWBYPCQHADO4Cp+HQk5nSBc9bZMHADu0bExeR5EHj1zPh7E1EsMqxyNSvkeyJAiYq3ws37CntsdK1BXQiJ8J2dhHEA. Wszystko działa!

5 minut temu, Belferek napisał:

za pomocą kabelków podając na R1 raz -, a raz +

Jak podasz (+) to zadziała

Jak podasz (-) to nie ma prawa zadzialać bo są 2 minusy!

4 minuty temu, Igus napisał:

Jak podasz (-) to nie ma prawa zadzialać bo są 2 minusy!

Złe wyjaśnienie no ale jak nie chcesz przeczytać tego artykułu i postarać się chociaż trochę go zrozumieć to obawiam się, że nikt nie będzie Ci w stanie pomóc. Ten tranzystor o którym tu mowa to taki klucz (przełącznik), który można włączyć lub wyłączyć. Styki tego klucza (przełącznika) to złącze KOLEKTOR - EMITER tranzystora, które można wprowadzić w stan przewodzenia (klucz włączony, styki zwarte) lub w stan zatkania (klucz wyłączony, styki rozwarte). Tym kluczem steruje (zamiast Twojego palca) prąd BAZY tego tranzystora. Zauważ, że w tym artykule mowa jest o 2 różnych rodzajach tranzystorów, którymi też różnie się steruje.

6 minut temu, Igus napisał:

Forum jest po aby uzyskac odpowiedz na zadane pytanie.

Nie - fora dyskusyjne jak sama nazwa wskazuje to miejsce na dyskusję, na wymianę doświadczeń itp. Odpowiedzi na pytania, rozwiązania nurtujących nas problemów uzyskujemy poprzez samodzielną naukę, doświadczenia i wyciąganie wniosków z rad innych osób. Problem w tym, że trudno radzić cokolwiek kiedy tych rad nikt nie słucha lecz oczekuje gotowych rozwiązań. Takich "gotowców" to raczej się nie spodziewaj.

7 minut temu, Igus napisał:

Powinien się przełączyć, a się nie przełącza

Możliwych jest kilka powodów takiego stanu rzeczy:
1. Błąd w układzie (sprawdź, pokaż czytelne zdjęcie).
2. Źle wpięty (uszkodzony) LED.
3. Uszkodzony tranzystor (pokaż fotkę z opisem tranzystora na jego obudowie, sprawdź tranzystor miernikiem)

Edytowano przez Belferek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.