Popularny post ethanak Napisano 7 stycznia Popularny post Udostępnij Napisano 7 stycznia (edytowany) Problem: Po aktualizacji nie można połączyć się z ESP32 w trybie AP. Rozwiązanie: przed pierwszym uploadem programu trzeba skasować zawartość flash. Dla Arduino1.8.19 w menu trzeba wybrać "Erase All Flash Before Sketch Upload" (musi wskazywać "Enabled"). Dla esptool uruchomić z opcję erase_flash. UWAGA! To skasuje CAŁĄ zawartość pamięci (a więc również preferencje i pliki). Jeśli nie możemy sobie na to pozwolić, trzeba wrócić do wersji 2.0.13 Dopisane po chwili: Cos ta wersja 2.0.14 niespecjalnie się sprawdza, ja wróciłem do 2.0.13 i będę czekał na rozwój wydarzeń, z tego co się zdążyłem zorientować problem jest znany i wynikł z przejścia na nową wersję esp-idf. Edytowano 7 stycznia przez ethanak 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jand 7 stycznia Udostępnij 7 stycznia (edytowany) 3 godziny temu, ethanak napisał: Cos ta wersja 2.0.14 niespecjalnie się sprawdza U mnie po przejściu do 2.0.14 jeden z programów przestał dostrzegać kartę SD. Też wróciłem do 2.0.13 i czekam na dalszy rozwój wypadków. Edytowano 7 stycznia przez jand Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER 7 stycznia Udostępnij 7 stycznia Ja mam nadal IDE w wersji 1.8.19 jak dobrze pamiętam. Jednak jak się ostatnio zdziwiłem po uruchomieniu IDE, bo nie widziało ani zainstalowanych płytek 8266 i esp32, ani żadnych dodatkowych bibliotek instalowanych wcześniej. Musiałem instalować na nowo płytki i przenieść biblioteki dodatkowe do katalogu z podstawowymi. Dlaczego tak mi zrobiło defaulta z IDE, nie wiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak 7 stycznia Autor tematu Udostępnij 7 stycznia Nie chodzi o numerek IDE a o wersję definicji płytki. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
jand 7 stycznia Udostępnij 7 stycznia (edytowany) 5 godzin temu, ethanak napisał: wynikł z przejścia na nową wersję esp-idf Na nową wersję IDF (ESP-IDF v5.1) przechodzi dopiero core w wersji v3.0.0. (na razie wersja alfa) W poprzednim wpisie się pomyliłem - moje problemy się pojawiły po przejściu z wersji core 2.0.14 na 3.0.0. Edytowano 7 stycznia przez jand Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak 7 stycznia Autor tematu Udostępnij 7 stycznia Wersja minor też się liczy - na githubie jest odnośna informacja (na telefonie teraz nue znajdę). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »