Skocz do zawartości

Budowa stacji meteo na arduino

Pomocna odpowiedź

1. Czyli - tak do świętego spokoju 😉 - masz podpięty LCD według poniższego schematu ( oczywiście pod NANO i z podłączonym potencjometrem ) ?

F1.thumb.jpg.025c55265034e0b04db8c2b56ace1c3e.jpg

2. Wstaw proszę zdjęcie-cia Twojego układu.

3. Do telefonu to jest ŁADOWARKA a nie zasilacz !

• Lubię! 1
5 minut temu, keram167 napisał:

1. Czyli - tak do świętego spokoju 😉 - masz podpięty LCD według poniższego schematu ( oczywiście pod NANO i z podłączonym potencjometrem ) ?

F1.thumb.jpg.025c55265034e0b04db8c2b56ace1c3e.jpg

2. Wstaw proszę zdjęcie-cia Twojego układu.

3. Do telefonu to jest ŁADOWARKA a nie zasilacz !

Ładowarka i owszem, ale daje 5v. Rozumiem że nie będzie dobra? 

Tak mam podpięty potencjometr 10kohm.

Ogólnie wygląda to bardzo chałupniczo i nie wiem czy coś uda się z tego podłączenia wyczytać. 

IMG_20240124_170431.jpg

IMG_20240124_170440.jpg

IMG_20240124_170411.jpg

Ogólnie z podświetleniem wyświetlacza sobie poradziłem, ale są błędy przy próbie wgrania kodu. Wychodzi to i nie wiem do końca co z tym zrobić.

In file included from C:\Users\Wojtek\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.8.6\cores\arduino/Arduino.h:28:0,
                 from C:\Users\Wojtek\AppData\Local\Temp\arduino\sketches\19B30D0F2E85AC8E41CCD37FDF27D6B9\sketch\stacjapogody.ino.cpp:1:
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:18: error: stray '\342' in program
 Serial.println(F(“Start Testu”));
                  ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:16: note: in expansion of macro 'F'
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:19: error: stray '\200' in program
                   ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:16: note: in expansion of macro 'F'
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:20: error: stray '\234' in program
                    ^
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:32: error: stray '\342' in program
                                ^
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:33: error: stray '\200' in program
                                 ^
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:34: error: stray '\235' in program
                                  ^
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:34:16: error: stray '\342' in program
 Serial.println(“OK”);
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:34:17: error: stray '\200' in program
 Serial.println(“OK”);
                 ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:34:18: error: stray '\234' in program
 Serial.println(“OK”);
                  ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:34:21: error: stray '\342' in program
 Serial.println(“OK”);
                     ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:34:22: error: stray '\200' in program
 Serial.println(“OK”);
                      ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:34:23: error: stray '\235' in program
 Serial.println(“OK”);
                       ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:44:11: error: stray '\342' in program
 lcd.print(“Tz: “);
           ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:44:12: error: stray '\200' in program
            ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:44:13: error: stray '\234' in program
             ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:44:18: error: stray '\342' in program
                  ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:44:19: error: stray '\200' in program
                   ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:44:20: error: stray '\234' in program
                    ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:46:11: error: stray '\342' in program
 lcd.print(” Tw: “);
           ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:46:12: error: stray '\200' in program
            ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:46:13: error: stray '\235' in program
             ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:46:19: error: stray '\342' in program
                   ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:46:20: error: stray '\200' in program
                    ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:46:21: error: stray '\234' in program
                     ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:49:11: error: stray '\342' in program
 lcd.print(“C: “);
           ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:49:12: error: stray '\200' in program
            ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:49:13: error: stray '\234' in program
             ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:49:17: error: stray '\342' in program
                 ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:49:18: error: stray '\200' in program
                  ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:49:19: error: stray '\234' in program
                   ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:51:11: error: stray '\342' in program
 lcd.print(” W: “);
           ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:51:12: error: stray '\200' in program
            ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:51:13: error: stray '\235' in program
             ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:51:18: error: stray '\342' in program
                  ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:51:19: error: stray '\200' in program
                   ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:51:20: error: stray '\234' in program
                    ^
In file included from C:\Users\Wojtek\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.8.6\cores\arduino/Arduino.h:28:0,
                 from C:\Users\Wojtek\AppData\Local\Temp\arduino\sketches\19B30D0F2E85AC8E41CCD37FDF27D6B9\sketch\stacjapogody.ino.cpp:1:
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino: In function 'void setup()':
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:21: error: 'Start' was not declared in this scope
                     ^
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:27:27: error: expected ')' before 'Testu'
                           ^
                ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:34:19: error: 'OK' was not declared in this scope
 Serial.println(“OK”);
                   ^~
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:36:13: error: a function-definition is not allowed here before '{' token
 void loop() {
             ^
C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\stacjapogody\stacjapogody.ino:54:1: error: expected '}' at end of input
 }
 ^
Znaleziono wiele bibliotek w "LiquidCrystal.h"
  Wykorzystane: C:\Users\Wojtek\Documents\Arduino\libraries\LiquidCrystal
  Niewykorzystane: C:\Users\Wojtek\AppData\Local\Arduino15\libraries\LiquidCrystal
exit status 1

Compilation error: stray '\342' in program

Super - dzięki za fotki !

Tak patrząc na zdjęcia, to albo mam pomroczność jasną albo brakuje Ci 2 kabelków na połączeniu LCD -NANO. Możesz to zweryfikować ?

Czy na  LCD wogóle cokolwiek się pojawia ? Wgrałeś może ten testowy programik z linku który Ci podesłałem ? 

• Pomogłeś! 1

Ładowarka służy do ładowania, a zasilacz do zasilania. Stare ładowarki mogły spokojnie pracować jako zasilacze (w rzeczwistości parę takich wykorzystuję). Te nowe już niespecjalnie...

7 minut temu, keram167 napisał:

Super - dzięki za fotki !

Tak patrząc na zdjęcia, to albo mam pomroczność jasną albo brakuje Ci 2 kabelków na połączeniu LCD -NANO. Możesz to zweryfikować ?

Czy na  LCD wogóle cokolwiek się pojawia ? Wgrałeś może ten testowy programik z linku który Ci podesłałem ? 

tak zgadza się, zapomniałem podpiąć lcd + i -. Już to zrobiłem i wyświetlacz się podświetla. Ale nic nie wyświetla. Próbowałem wgrać tez prosty program z tej strony co podawaliście, mianowicie 

// include the library code:
#include <LiquidCrystal.h>

// initialize the library with the numbers of the interface pins
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);

void setup() {
  // set up the LCD's number of columns and rows:
  lcd.begin(16, 2);
  // Print a message to the LCD.
  lcd.print("circuitschools.");
}

void loop() {
  // set the cursor to column 0, line 1
  // (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0):
  lcd.setCursor(0, 1);
  // print the number of seconds since reset:
  lcd.print(millis() / 1000);
}

i program się wgrywa ale na wyświetlaczu dalej nic nie widać prócz podświetlenia. 

Wiec chyba coś źle podłączyłem. Jutro będę próbował bez lutowania na płytce prototypowej. 

9 minut temu, keram167 napisał:

Pokręć potencjometrem !

Dalej nie wyświetla tego co powinien a tylko kwadrat w drugiej linii.

Udało mi się też usunąć większość błędów, został tylko jeden z którym walczę. Ale tak czy siak coś jest nie tak z wyświetlaczem. 

IMG_20240124_175338.jpg

Już wiem w czym jest problem, ale nie wiem jak go rozwiązać.

Błąd jest gdzieś w tych linijkach kodu:

//sprawdzamy poniżej czy mamy komunikację z czujnikiem na adresie 0x76
if (!bme.begin(0x76)) {
        Serial.println("Sprawdź połączenie nie znajduje modułu");
        while (1);
    } //jeśli nie uda nam się połączyć można sprawdzić adres podłączonych modułów przez I2C scanner

jeśli wyrzucę ten kawałek to wyświetlacz pokazuje prawidłowo ale nie wyświetla danych z czujnika

też o tym myślałem według poradnika który daliście wcześniej ale nie łapie. Teraz szukam jak sprawdzić magistrale i2c przez skaner

Zatem wygląda, że nie znajduje tego czujnika pod tym adresem i nie wykonuje dalej kodu.
Dlatego nic się nie dzieje, a po wywaleniu tego fragmentu kod się wykonuje bez pobierania danych z czujnika.

Wyświetlacz zapewne działa i z tym fragmentem, tylko przy sprawdzaniu połączenia masz w kodzie drukowanie statusu na serialu, a nie na wyświetlaczu. 😉

Wgraj szkic, o którym mówiłem, i uruchom monitor portu szeregowego, wypisze to czy i co zostało znalezione.

Upewnij się, że masz poprawnie podłączone zasilanie i linie danych.

• Lubię! 1
(edytowany)

no niestety monitor portów nic nie znajduje tylko wyrzuca jakieś szlaczki

�xx�x���x���x�xx�x�xxx�x��x��x�xx�x�x��x�x�xx�x�xx�x��x�x�x�x���x��xxx�x��xxxx�x���x�xxx�x�xxx�x

sprawdziłem połączenie czujnika i wygląda ok.

Zworka tez jest połączona.

Edit jednak nie znajduje nic 😞

I2C Scanner
Scanning...
No I2C devices found

Albo czujnik albo podłączenie

Edytowano przez kemustek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...