Skocz do zawartości

Niwelowanie zakłóceń i szergowe włączanie.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry mam dwa pytania, po pierwsze niwelowaniem zakłóceń? Czym są te zakłócenia i kiedy powstają. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z włączaniem szeregowo, chciałbym jakieś dodatkowe informacje czy coś w tym stylu. Mam na.dzieję że dobrze opisałem problem, dziękuję🙂

13 godzin temu, BeeKeyPro napisał:

Czym są te zakłócenia i kiedy powstają

Zapoznaj się z tym .

13 godzin temu, BeeKeyPro napisał:

Jeszcze chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z włączaniem szeregowo, chciałbym jakieś dodatkowe informacje czy coś w tym stylu.

I z tym .

Ciekaw jestem, czy w tym teście na zdolności paranormalne ( czytanie w myślach Pytającego ) zdobędę chociaż 1 punkt 🤔😜 .

@ethanak Przepraszam, widocznie źle opisałem problem, chodziło mi po prostu o to że chciałem się dowiedzieć czym są zakłócenia w obwodach i o co chodzi z włączaniem np. rezystorów szeregowo, ale @keram167 rozwiązał już mój problem. Dziękuję i przepraszam za złe opisanie problemu.

Przed chwilą, BeeKeyPro napisał:

@keram167 Bardzo dziękuję za odpowiedź przeczytałem i pomogło 🙂

Z poziomu projektanta PCB dodam:

• zakłócenia magnetyczne
    • cewki w przypadku regulatorów napięcia (przetwornic) potrafią powodować zmiany napięcia na pobliskich ścieżkach równoległych do kierunku przepływu prądu w cewce
    • blisko położone ścieżki w. cz. potrafią wywoływać zakłócenia między sobą, a tym samym powodować zmianę odbieranego sygnału cyfrowego
  • zakłócenia elektryczne
    • cewki po zaniku zasilania powodują szpilkę napięciową (niekiedy jest to zjawisko pożądane)
    • równoległy obwód przetwornicy względem regulatora liniowego potrafi usmażyć regulator, o ile nie jest on zabezpieczony przed odwrotną polaryzacją
    • czas rozruchu zasilacza może spowodować odwrócenie polaryzacji w obwodzie z kilkoma zasilaczami połączonymi szeregowo
  • zakłócenia emisyjne:
    • pola masowe z jedną przelotką potrafią działać jak anteny
    • długie wąskie pola masowe, które nie mają przelotki na końcu też działają jak anteny...
    • anteny powodują emisję fal elektromagnetycznych, które zaś mogą wpływać na inne urządzenia w okolicy

To takie kilka przykładów "z praktyki" 😉 Z reguły cewka = problemy, dużo cewek = dużo problemów

Do tego dochodzą np. zakłócenia z sieci elektrycznej, przesunięcia fazowe, degeneracja sinusoidy itp. To temat ocean (nawet nie rzeka).

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...