Skocz do zawartości

Dlaczego micropython jest tak mało popularny?

roz

Pomocna odpowiedź

Hej, dlaczego micropython tak słabo się przyjął? Co może być powodem tego?

Jest obecny w świecie mikrokontrolerów, ale jest o nim w większości cicho.

Ma jakieś spore wady w stosunku do c++?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wszystko zależy od używanej platformy sprzętowej.

Na "grubych" mikrokontrolerach można sobie pozwolić na rozrzutność zasobów. I tak wszystko będzie działać wystarczająco wydajnie.

Ale nawet na esp32 jak się np używa jednocześnie wifi i bluetooth, to na dzień dobry flash jest zajęty prawie w 90% i trzeba się streszczać z własnym kodem.

Osoby zaczynające na małych atmelach liczą każdy bajt. To uczy pewnej dyscypliny w kodowaniu i wyrabia dobre nawyki.

• Lubię! 2

Może to trochę odosobniona opinia ale kiedyś postanowiłem odpalić sobie MicroPythona i próg wejścia może być większa niż w konkurencji opartej na C/C++... Zdaję sobie sprawę że sprawa może inaczej wyglądać dla totalnie nowej osoby - z drugiej strony tak wielki sukces jak Arduino jest oparty na języku C-podobnym i nie przeszkodziło to w popularności 🙂 Wręcz pewnie pomogło.

Wracając do progu wejścia - szybciej poszło mi uruchomienie małego programu na Zephyr (https://github.com/zephyrproject-rtos/zephyr) niż na Micropythonie, i razem z zefirem dostaję od razu bardzo rozbudowaną, aktywną społeczność i real-time

• Lubię! 2

(edytowany)

Może dlatego, że ludzie zaczynający temat uC widzą zazwyczaj kursy Arduino z AVR, a nie z ESP, na którym można odpalić uPy. Sam tak miałem i już prawie kupiłem Arduino AVR, ale ktoś na innym forum wspomniał o płytkach ESP8266/ESP32. W temacie uC jestem początkujący, C++ kojarzę, zalety znam, natomiast do szybkiego projektowania i przetestowania modułów wybieram uPy. Micropython też ma swoje plusy, jak chociażby uruchamianie kodu bezpośrednio z pamięci (bez używania flasha), czy też moduł WebREPL do programowania zdalnego.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.