Skocz do zawartości

Czujnik poziomu wody QDY30a z esp

Pomocna odpowiedź

51 minut temu, _LM_ napisał:

Ja bym zrobił test według tego środkowego schematu z tym że nie jestem pewien czy nie powinno tam być woltomierza zamiast amperomierza

Skoro jest to pętla prądowa, to po jaką chorobę chcesz tam wpychać woltomierz? Wyjdą kompletne bzdury. No chyba że w pętle wepniesz np. rezystor 100R i na nim będziesz mierzyć napięcie adekwatne do płynącego prądu przez ten rezystor.

Oho przylazł śpec od wszystkiego, czytasz co napisałem? Patrzyłeś na schemat? Co jest napisane poniżej środkowego schematu? Skoro jest voltage output to dlaczego jest tam amperomierz?

(edytowany)
13 minut temu, _LM_ napisał:

Co jest napisane poniżej środkowego schematu? Skoro jest voltage output to dlaczego jest tam amperomierz?

A czemu Ty patrzysz na opis pod schematem skoro tam jest wariant 3? Ty patrz na to co jest napisane nad 2 schematem (wariant 2) Ponadto autor w opisie tematu zaznaczył, że jest opcja 4-20. Coś źle spojrzałeś na ten rysunek.  

P.S.

Akurat w tej kwestii mogę się wypowiedzieć. Robiłem w pomiarach cieplnych etc. Pierwszy i drugi schemat obrazuje linię prądową. 

Edytowano przez rafal220
(edytowany)

@nebraska Doczytałem że zależy od opcji zakupionego czujnika. https://ahqidian.en.made-in-china.com/product/ewpGfboVbhcx/China-Qdy30A-Analog-DC12V-24V-4-20mA-RS485-Hydrostatic-Smart-Submersible-Stainless-Steel-316-Tank-Water-Level-Sensor.html ewentualnie zrób wyraźne zdjęcie od strony opisu, choć, jak to ruszyło z modbus to cudów niema. 

Edytowano przez _LM_

_LM_ właśnie dzisiaj rano to sprawdziłem, bo te cholerne przetwornice wiem że bywają lipne.

Nawet na mierniku udało się to zaobserwować, teraz czytam twoj post i oczom nie wierzę. Potwierdza się to co piszesz. Szacun stary wiedza i doświadczenie.

Ustawiłem 24.05V i było tyle potem podłączyłem miernik a ta mi wylatuje z 26V na wyjściu🙃

No nie ma huu... musiałem uwalić, a może i było jeszcze więcej w jakimś piku.

Chyba to jednak nie przejściówka a przetwornica.

Cyknij fotę jeszcze bo wcale niema powiedziane że twój czujnik jest na 24V. Dokładne i ostre zdjęcie z jego obudowy co byś następnego nie uwalił.

(edytowany)

Jeszcze nie sprawdzałem na tej przejściówce USB RS485 jak wrócę po weekendzie to sprawdzę i użyje mod scan.

Tak jest na tubie 24V

tym 4/20mA i RS485.

Edytowano przez nebraska
(edytowany)

Niektóre z tych przetwornic potrafią podnieść napięcie ponad spodziewane wartości podczas ich wyłączania. Nie ty ani ja pierwszy się na tym przejechałem xD ale czujnik trzymaj będziesz miał 100% sprawną przejściówkę(USB rs485) to podłączymy jeszcze raz. Jeśli nie masz zamiaru kupować izolowanej to wystarczy zwykła vaweshare za kilkanaście złotych.

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
(edytowany)

Pierwszy czujnik który przyszedł 4/20mA mam podłączony i mierzy już 2 miesiące podpisałem pod zasilacz 24V bo wtedy też miałem obawy z tymi przetwornicami. Teraz zasilacza nie mam muszę coś zamówić na 24V. 

Narazie chyba styknie ten 12V? Chociaż wybitena tubie 24V ale dokumentacja podaje 12V 

Edytowano przez nebraska
2 godziny temu, _LM_ napisał:

W specyfikacji masz zakres zasilania chyba od 10 do 30V? Trzeba sprawdzić ale 12V jest ok

Powiem i tak i nie.

Według tego co od chinola otrzymałem tylko 24V. 

Screenshot_2024-06-14-20-44-40-025_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Muszę zaopatrzyć się w zasilacz, żeby następnego nie uwalić.

Tego też bym jeszcze sprawdził na zasilaczu i tej przejściówce.

Wtedy LM biorę dobrą łychę i jadę do ciebie wypić jak zadziała 😁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...