Skocz do zawartości

Czujnik poziomu wody QDY30a z esp


nebraska

Pomocna odpowiedź

Przejściówka uart        RS485

Tx  -----------------   DI

Rx -----------------    RO

DE, RE -------------   TEN

5V -----------------   VCC

Gnd ---------------   gnd

 

Link do komentarza
Share on other sites

(edytowany)

Nie wiem czemu ten czujnik przestał się odzywać. Chyba nie zmieniłeś mu adresu ani baudrate? 

Możesz jeszcze sprawdzić inne parametry w zakładce hardware Flow control... 

Edytowano przez _LM_
Link do komentarza
Share on other sites

Myślę że nie ponieważ aż takich zmian nie robiłem chyba że omyłkowo coś wysłałem. Bo nawet przez Arduino milczy a wczoraj czytał. 

Chyba coś musiałem zamieszać. 

I co w takiej sytuacji mogę zrobić? 

Link do komentarza
Share on other sites

(edytowany)

Niepokoi zasilanie czujnika 24V nie wiem, nie przebiło Ci coś z tego napięcia? Masz oscyloskop? Trzeba by sprawdzić czy coś się dzieje po stronie rs485 

Edytowano przez _LM_
Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ciężko uznać, kabel i prędkość jest na tyle niska że nie potrzeba raczej terminowania rezystorem. Spróbuj jeszcze z adresem slave na 0 może na broadcast się odezwie. 

Link do komentarza
Share on other sites

A nie zdechła ta przetwornica? BTW nie musisz ładować aż 24V wg specyfikacji ten czujnik będzie już przy 12V działać. Zmierz co tam na wyjściu przetwornicy jest. 

Link do komentarza
Share on other sites

(edytowany)

Nie, jak daje to jest te 24V to już zostaw. Nie wiem co tam padło, może się kontroler w czujniku zawiesił? Może zresetuj?

Edytowano przez _LM_
Link do komentarza
Share on other sites

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Nie, jak daje to jest te 24V to już zostaw. Nie wiem co tam padło, może się kontroler w czujniku zawiesił? Może zresetuj?

Jak to zrobić? Nic nie chce gadać😕

Link do komentarza
Share on other sites

(edytowany)

No jak, zasilanie wyłącz i włącz ponownie. W sensie czujnika. 

Edytowano przez _LM_
Link do komentarza
Share on other sites

Choć. Szczerze mówiąc coś musiało się uszkodzić. Skoro wczoraj ten układ działał a dzisiaj nic bez wyraźniej przyczyny to myślę że któryś komponent wyzionął ducha. Trudno stwierdzić czy max485 czy sonda. 

Link do komentarza
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.