Skocz do zawartości

Czujnik poziomu wody QDY30a z esp

Pomocna odpowiedź

Przejściówka uart        RS485

Tx  -----------------   DI

Rx -----------------    RO

DE, RE -------------   TEN

5V -----------------   VCC

Gnd ---------------   gnd

(edytowany)

Nie wiem czemu ten czujnik przestał się odzywać. Chyba nie zmieniłeś mu adresu ani baudrate? 

Możesz jeszcze sprawdzić inne parametry w zakładce hardware Flow control... 

Edytowano przez _LM_

Myślę że nie ponieważ aż takich zmian nie robiłem chyba że omyłkowo coś wysłałem. Bo nawet przez Arduino milczy a wczoraj czytał. 

Chyba coś musiałem zamieszać. 

I co w takiej sytuacji mogę zrobić? 

(edytowany)

Niepokoi zasilanie czujnika 24V nie wiem, nie przebiło Ci coś z tego napięcia? Masz oscyloskop? Trzeba by sprawdzić czy coś się dzieje po stronie rs485 

Edytowano przez _LM_

Ciężko uznać, kabel i prędkość jest na tyle niska że nie potrzeba raczej terminowania rezystorem. Spróbuj jeszcze z adresem slave na 0 może na broadcast się odezwie. 

A nie zdechła ta przetwornica? BTW nie musisz ładować aż 24V wg specyfikacji ten czujnik będzie już przy 12V działać. Zmierz co tam na wyjściu przetwornicy jest. 

(edytowany)

Nie, jak daje to jest te 24V to już zostaw. Nie wiem co tam padło, może się kontroler w czujniku zawiesił? Może zresetuj?

Edytowano przez _LM_
3 minuty temu, _LM_ napisał:

Nie, jak daje to jest te 24V to już zostaw. Nie wiem co tam padło, może się kontroler w czujniku zawiesił? Może zresetuj?

Jak to zrobić? Nic nie chce gadać😕

(edytowany)

No jak, zasilanie wyłącz i włącz ponownie. W sensie czujnika. 

Edytowano przez _LM_

Choć. Szczerze mówiąc coś musiało się uszkodzić. Skoro wczoraj ten układ działał a dzisiaj nic bez wyraźniej przyczyny to myślę że któryś komponent wyzionął ducha. Trudno stwierdzić czy max485 czy sonda. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...