Skocz do zawartości

Przeróbka zasilacza

SOYER

Pomocna odpowiedź

Cześć, nabyłem drogą kupna zasilacz made in china. W środku siedzi wentylatorek który pracuje ciągle. Hałasuje. Prąd zżera.

Jako, że z zasilacza będzie pobierany prąd tylko wieczorem i raczej przez krótkie okresy czasu, to chciałbym żeby ów fan pracował tylko wtedy.

Można by to rozwiązać przekaźnikiem włączającym i wyłączającym cały zasilacz, może tak będzie lepiej dla niego(zasilacza), a może sterować tylko wentylatorem zależnie od obciążenia lub temp.

Co radzicie?

IMG_5110.JPG

Edytowano przez SOYER

Jeśli chcesz od temperatury to trzeba sprawdzić w którym miejscu zasilacz najwięcej się nagrzewa i tam zamontować prosty układ termostatu. Ewentualnie pokusić się o dwubiegowe sterowanie także na pierwszym poziomie tak ustawić aby wentylator nie hałasował na drugim już praca z pełną mocą 

Witam!

A może taki układzik?

schemat.thumb.jpg.6e2f836cc8f2bb3b04566b68f95e63b1.jpgUkład z lat 80-tych, zrobiłem go, można ustawić punkt zapalania diody czerwonej, zamiast niej dać silnik wentylatora, oczywiście z diodą włączoną zaporowo.

Termistor NTC 10k jest bardzo pospolitym elementem- występuje w różnych, chińskich termostatach.

Ja robiłem na starym scalaku ST w THT, "za stary model" jestem na SMD

Ale jest on dostępny w SMD

https://www.tme.eu/pl/details/ua723cd/stabilizatory-napiecia-regulowane/texas-instruments/?gclid=EAIaIQobChMI2t6MsKqLhgMVWZiDBx0aGwvREAQYAiABEgIknPD_BwE&brutto=1

Termistor umieścić w najbardziej gorącym miejscu zasilacza- na ogół będą to klucze MOSFET po stronie pierwotnej.

Wentylator dać komputerowy, takie są, co jakby mucha leciała- już nie te czasy, co 20-30 lat temu, że wentylatory wyły jak wściekłe.

A jak płynna regulacja, to po prostu sam termistor NTC, dwa tranzystory i ze wzrostem temperatury będą rosły obroty wentylatora.

Nie do wszystkiego jest konieczny mikrokontroler.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.