Skocz do zawartości

ESP32 - rozpoczęcie przygody z programowaniem

Speedy123

Pomocna odpowiedź

Cześć, chciałbym rozpocząć przygodę z układem ESP32 jednocześnie ucząc sie programowania. Chciałem się nauczyc języka programowania Python, a ten kontroler można z tego co doczytałem programować w języku Micropython, pytanie czy ma to sens 🙂 czy lepiej zaczać od innego języka (np. Arduino) i potem przejść na python? Jaką drogę polecacie? Dodam, że nie miałem nigdy wcześniej styczności z jakimkolwiek programowaniem.

Chciałbym wykonać prosty układzik, ale z dużą ilością serwomechanizmów modelarskich 8-10szt. Jaką wersja płytki polecacie? Jest ich sporo...

Póżniej do tego chciałbym dodać jakiś sprytny wyświetlacz dotykowy albo OLED 🙂 

• Lubię! 1

Dużo rzeczy na początku załatwiają funkcje biblioteczne w Arduino...więc może to będzie dobry wybór na start (szybszy start)...

Co do mikrokontrolerów to Arduina są fajne, jest mnóstwo bibliotek i przykładowych kodów, ale ESP32 bije tysiąc razy na głowę możliwościami...ja gdybym miał dziś zaczynać to brałbym ESP32 (też można programować z Arduino IDE) ...

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

7 godzin temu, farmaceuta napisał:

Dużo rzeczy na początku załatwiają funkcje biblioteczne w Arduino...więc może to będzie dobry wybór na start (szybszy start)...

Co do mikrokontrolerów to Arduina są fajne, jest mnóstwo bibliotek i przykładowych kodów, ale ESP32 bije tysiąc razy na głowę możliwościami...ja gdybym miał dziś zaczynać to brałbym ESP32 (też można programować z Arduino IDE) ...

Próbując zgłębić temat i czytając w sieci również doszedłem do wniosku, że chyba lepszym wyborem będzie ESP32. Myslałem o jakimś zestawie startowym, np. https://sklep.msalamon.pl/produkt/zestaw-startowy-z-esp32-devkit-38-pin/

5 godzin temu, Santiago napisał:

Człowiek w pośpiechu uczy się bardzo powoli. Przysłowie chińskie. Zacznij od  tutejszych kursów Arduino. Ktoś tutaj napisał program w pythonie i musiał zrobić to samo w c , ponieważ w c zajęło 3 razy mniej miejsca.

Może i racja. Z tego co widze do programowania Micropython jak i C można przez Arduino IDE.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

5 godzin temu, farmaceuta napisał:

@Speedy123 bierz wersję 30pin...unikniesz kłopotów z niektórymi pinami które Sado obsługi zewnętrznego flasha...

W sklepie msalamon do którego wysłałem wcześniej link proponowali wersję 38pib jako najbardziej rozwojową… masz doświadczenie z tymi modułami ?

Tak, jest rozwojowa. Tych dodatkowych pinów użyjesz za pięć lat albo nigdy, a nie masz prawa do nich nic podłączać. To nie jest wersja dla początkującego.

Dlatego lepiej wziąć wersję 30 pinów. Dokładnie to samo zrobisz, a jak zabraknie ramu czy flasha to kupujesz moduł z ramem i flashem (jakiś WROVER na przykład).

• Pomogłeś! 1

2 godziny temu, ethanak napisał:

Tak, jest rozwojowa. Tych dodatkowych pinów użyjesz za pięć lat albo nigdy, a nie masz prawa do nich nic podłączać. To nie jest wersja dla początkującego.

Dlatego lepiej wziąć wersję 30 pinów. Dokładnie to samo zrobisz, a jak zabraknie ramu czy flasha to kupujesz moduł z ramem i flashem (jakiś WROVER na przykład).

Rozumiem, dzięki za info. Zakupie zestaw startowy, w nim jest wersja 30 pin. W arduino IDE rozpocząć najlepiej naukę? Czy może w innym oprogramowaniu i język micropython?

Rozpocznij kursy arduino na Forbocie. Wszystko będzie pięknie działać na esp32. Pamiętaj tylko o wybraniu odpowiedniej płytki w arduino ide. 

Najpierw musisz przygotować arduino IDE do pracy z płytkami esp. Znajdziesz mnóstwo poradników w sieci(arduino ide i esp32 w sukajce wpisz). Na tym forum też coś o tym było.

Potem musisz tylko pamiętać by w kodzie z kursów odpowiednio wpisywać numery używanych pinów.

Wszystko będzie działać.

• Pomogłeś! 1

Micropython to taka świnka morska - niespecjalnie mikry i niespecjalnie python. Arduino IDE to dobry wybór dla ESP32, można w nim uzywać esp32-izmów w stylu FreeRTOS, a równie dobrze programować jak zwykłe Arduino. Jak będziesz potrzebował to się zapoznasz z czymś innym ale gotów jestem się założyć, że w ciągu paru najbliższych lat nie znajdziesz czegoś, czego Ci w Arduino IDE będzie brakować.

• Pomogłeś! 1

45 minut temu, SOYER napisał:

Rozpocznij kursy arduino na Forbocie. Wszystko będzie pięknie działać na esp32. Pamiętaj tylko o wybraniu odpowiedniej płytki w arduino ide. 

Najpierw musisz przygotować arduino IDE do pracy z płytkami esp. Znajdziesz mnóstwo poradników w sieci(arduino ide i esp32 w sukajce wpisz). Na tym forum też coś o tym było.

Potem musisz tylko pamiętać by w kodzie z kursów odpowiednio wpisywać numery używanych pinów.

Wszystko będzie działać.

Brzmi dobrze i zachęcająco 🙂 Biorę zestaw startowy i zaczynam zabawę 😉

• Lubię! 1

5 godzin temu, ethanak napisał:

Micropython to taka świnka morska - niespecjalnie mikry i niespecjalnie python. Arduino IDE to dobry wybór dla ESP32, można w nim uzywać esp32-izmów w stylu FreeRTOS, a równie dobrze programować jak zwykłe Arduino. Jak będziesz potrzebował to się zapoznasz z czymś innym ale gotów jestem się założyć, że w ciągu paru najbliższych lat nie znajdziesz czegoś, czego Ci w Arduino IDE będzie brakować.

Dzięki za info 🙂 sprzęt zamowiony, soft zainstalowany - będziem działać 🙂 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.