Skocz do zawartości

Zgrzewarka do ogniw z akumulatora.

MarCixn

Pomocna odpowiedź

Gość
3 godziny temu, Preskaler napisał:

RW na pewno było na tyle duże, że czas rozgrzewania był tak długi, że ręcznie można było go regulować.

Z aku samochodowego 12V 60ah to te czasy nie powinny przekraczać 30ms. Wszystko jeszcze zależy od prądu zwarcia. Robiąc w miarę profesjonalną zgrzewarkę należy sobie zrobić podziałkę binarną do regulacji prądu. Ja generalnie planuję zrobić kilka szyn zbiorczych łączonych poprzez równoległe rezystory dużej mocy do wyjścia.  Układ będzie działał na zasadzie rozgrzewania materiału prądem 250-1000A a później bardzo krótki impuls zgrzewający materiał 1 - 10ms 2000 -  8000A w zależności od zgrzewanego materiału, oraz jego grubości.  

@_LM_ trochę ucina wynik zamiast 8,4v pokazuje 4v jako zgrzew mierzone na łączeniu kabli od zgrzewu a pcb

IMG_20240511_143919.jpg

Gość
5 godzin temu, MarCixn napisał:

trochę ucina wynik zamiast 8,4v pokazuje 4v jako zgrzew mierzone na łączeniu kabli od zgrzewu a pcb

Ale 4V to pod obciążeniem? Czy czasem nie jest to zgrzewarka zrobiona na jednym ogniwie poduszkowym LIPo ? Nie wnikam. Możliwe że jest to podwójne ogniwo zamknięte w jednym  pakiecie. 

I posłucha rad @_LM_

8 godzin temu, _LM_ napisał:

trzeba pilnować czasów takiego załączenia zwarciowego. Także w pierwszej kolejności porządny sterownik generujący impulsy a potem można działać dalej

No na pewno takim porządnym sterownikiem nie jest układ wyzwalający MOSy tranoptorem oraz gaszący/ wyłączający zwykłym rezystorem 470Ω. No ale też i nie stanowi jakiegoś większego zagrożenia dla użytkownika. Problem może się pojawić wtedy, kiedy użytkownik zamiast tego LIPo podłączy kwasówkę 60ah. W moim przypadku (podobny wynalazek) zanim zdążyłem oderwać rączkę od zużytej baterii R20, na szczęście popaliły się ścieżki na PCB tego cuda. No ale w przypadku autora wszystko przy źródłach MOSów jest zalane cyną. Tak wiec może być fajerwerkowo & sylwestrowo. 😁

Co do samych MOSów jeszcze raz powtórzę. Zmierz RDSon. 

A zresztą co ja Ci będę tłumaczył. Zobacz sam co tam w środku takiej podróbki może się znajdować;

7.thumb.jpg.dc20ab892d7b2cd6e1d0360ed4966ba5.jpg

Przy czymś takim, to i 100A nie pojedziesz. Nawet sprawdziłem, i nie ma takich cudów. (zwrot kasy z ali) 

Te natomiast były nieco lepsze, ale też bym ich nie zaryzykował, aczkolwiek stówkę (100A) przenosiły spokojnie. 

1.thumb.jpg.12d1ace65053fb36e7235bd2e21e2df7.jpg3.thumb.jpg.87a4ff318a4162f3db1c15b64b111514.jpg4.thumb.jpg.62cae8ac63dc18216417c4b5ca1d8191.jpg5.thumb.jpg.7c79fdd34bed89f89952dfdd60aed313.jpg

KOLEGO. Do migania żarówką, albo taśmami LED można się tym bawić, ale do zgrzewarki która idzie w KA prądu zwarciowego warto pomyśleć o swoim bezpieczeństwie. Dobieraj tak tranzystory aby w czasie zgrzewania miały 50% zapasu prądu długotrwałego. Czyli takiego który mogą przewodzić dzień i noc z zachowaniem chłodzenia oraz temperatury pracy.   

Gość

P.S.

Znalazłem w przydasiach to cudo;

3.thumb.jpg.b7e8827785012b34d899d732695843e2.jpg

Co prawda tranzystory już wymontowane. U kolegi @MarCixn zasada działania jest bardzo podobna.

12 godzin temu, _LM_ napisał:

Także w pierwszej kolejności porządny sterownik generujący impulsy a potem można działać dalej

Na pewno nie taki w którym jak wyżej tranzystory są wyłączane rezystorem 2k2 zwierającym G i S oraz załączane bezpośrednio tranoptorem. Aczkolwiek ma to trochę swoje uzasadnienie. A mianowicie brak gasika w układzie, czy też układu gaszącego. Przy tak dużych prądach to i kilka centymetrów drutu potrafi swoje wyidukować. Jednakże nie polecam takiej praktyki sterownia MOSami. Zwłaszcza bez rezystorów źródłowych. I zwłaszcza że pochodzą z różnej serii.  Ciekawe czy chociaż parowane były ? 

Powiem wam, że po wyciągu kilka sztuk przetrwało. Trochę mi się nie, ale mam ochotę zmierzyć RDSon tych tranzystorów. Ciekawe czy mają chociaż poniżej 1,5mΩ ?  

Edytowano przez rafal220

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.