Skocz do zawartości

Co to za typ klawiatury?

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

6 minut temu, farmaceuta napisał:

co to za typ klawiatury

Klawiatura nożycowa 😉

No, chyba że chodzi o te znaczki - duńska albo norweska.

Poza tym nie gap się na klawiaturę jak piszesz - co będzie jak dostaniesz francuską AZERTY albo risyjską? A klawisze są w tych samych miejscach...

• Pomogłeś! 1

2 minuty temu, ethanak napisał:

😉Poza tym nie gap się na klawiaturę jak piszesz - co będzie jak dostaniesz francuską AZERTY albo risyjską?

Próbowałem pisać bez patrzenia, ale kiedy dotarłem do pisania dużych liter, nawiasów kto to wymiękłem😭

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

Próbowałem pisać bez patrzenia

Uwierz, da się 🙂 Ja w swojej mam gorzej bo w ogóle nie ma klawisza AltGr (na szczęście ma Command i sobie w raspciu przemapowałem, tylko dziwnie się pisze bo jest z drugiej strony). Tak przy okazji - Twoja też ma klawisze Copy i Paste?kibord2.thumb.jpg.06a0d3b8096f17bbdf976e7a6aba7861.jpg

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie...nie widzę kopiowania i wklejania...no wychodzi na to że to dunska z tym że zjadło mi nawiasy klamrowe i kwadratowe...robią się tylko liczby i górne znaki na klawiszu, czyli nawiasy okrągłe znak równości etc 17137224869362218928287167668871.thumb.jpg.7297edd6f46ea5268b138ce4b2300a30.jpg

1 godzinę temu, Christophorus napisał:

Wystarczy wybrać odpowiedni zestaw naklejek

Nie zawsze się da - niektóre klawiatury są bardzo mocno porąbane (np. Fn + P to cudzysłów - właśnie na taką patrzę).

13 minut temu, farmaceuta napisał:

mam podświetlana klawiaturę i nie chciałem tego tracić

Zawsze można zeskrabać oryginalne literki i pędzelkiem artystycznie namalować swoje... 🙂

BTW. ja bym chyba p...lca dostał gdyby jeszcze klawiatura mi po oczach świeciła...

7 minut temu, ethanak napisał:

🙂

BTW. ja bym chyba p...lca dostał gdyby jeszcze klawiatura mi po oczach świeciła...

No raczej też z tej funkcji nie korzystam...jak coś robię na laptopie lub oglądam film t9 zawsze w pokoju świeci się światło...dawniej w ciemnościach siedziałem i mi oczy zjadło...🙄 No ale nie chciał bym jakoś bardzo ingerować w naklejki czy malowanie własnych liter....no kuźwa wszystko by już było tylko te nawiasy mi zjadło a bez tego ani rusz w programowaniu...🙄

Dnia 25.04.2024 o 06:56, roz napisał:

A gdyby wymienić samą klawiaturę z tasiemką do płyty głównej? Nie pomogłoby?

Czy kodowanie klawiszy jest na płycie zapisane w jakimś scalaku?

Witam!

Nie ma "na sztywno" ustawienia klawiatury, po prostu ten sam laptop wychodził w wielu wersjach językowych, po prostu tam jest złącze ZIF lub tasiemka i można wymieniać klawiatury, o ile są dostępne, do laptopów nawet 25 letnich idzie kupić, o ile to nie jakaś egzotyka.

Rozwaliłem klawiaturę QWERTY w Dell Latitude D830, udało mi się taką samą nową kupić ale z "robaczkami" arabskimi, jest postawiony Windows XP/Linux AntiX i wszystko działa jak należy.

Wymieniałem też niemiecką klawiaturę QWERTZ na QWERTY w starym ThinkPad R40e, założyłem demontaż z Allegro i działa.

A co do tematowej klawiatury nordyckiej, bo tak się ona nazywa.....niech Autor kupi sobie naklejki na klawisze, mam Chromebooka z takim układem klawiszy i dostałem komplet naklejek, ustawiając język polski wszystko się zgadza, a przypadku laptopa-grata, to lepiej kupić klawiaturę QWERTY US, których na Allegro jest pełno, klawiatura do gruza z 2011-2016 roku jest też tania i używane też występują, wymiana to pół godziny roboty

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.