anonimowy Napisano 17 maja Udostępnij Napisano 17 maja Witam, mam problem: zainstalowałem już trzy programy do projektowania układów PCB i nic nie wyszło KiCad próbowałem zrobić trzy projekty, ale na żaden nie było potrzebnych elementów EasyEda jak dla mnie wymarzony program: wszystkie elementy które potrzebuję, ładny podgląd 3D... ale nie da zapisać się pliku poprzez błąd, a bez zapisu nie da się pobrać pliku Gerbera Expres PCB to jakaś tragedia nie ma podgląd 3D jakiś zestarzały i brak mi potrzebnych elementów. Jaki program byście mi polecili? Żeby było coś podobnego do EasyEda i nie było podobne do KiCad i ExpressPCB. Z góry dziękuję za pomoc. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rziomber 17 maja Udostępnij 17 maja NIe rekomenduję, bo nie znam, ale LibrePCB jest nowością na rynku Open Source. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta 18 maja Udostępnij 18 maja 4 godziny temu, anonimowy napisał: EasyEda jak dla mnie wymarzony program: wszystkie elementy które potrzebuję, ładny podgląd 3D... ale nie da zapisać się pliku poprzez błąd Bo masz coś nie tak...EasyEda tak działa że jeżeli wywala Ci błąd to nie zapiszesz (i słusznie) być może stykają Ci się ścieżki lub powtarzają się nazwy elementów itp...tez to przerabiałem ale zawsze błąd był po mojej stronie 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
anonimowy 18 maja Autor tematu Udostępnij 18 maja Nie wiem co to za błąd. Założyłem już temat ci zrobić z tym błędem i dowiedziałem się że to chodzi o błąd w ścieżce pliku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Christophorus 18 maja Udostępnij 18 maja Przyglądałeś się programowi DipTrace? Jest darmowa niekomercyjna wersja do 300 pinów, po kontakcie a twórcami programu można otrzymać niekomercyjną licencję do 500 pinów. Ma interfejs do bibliotek w serwisie SnapEDA. Jednak pod względem bibliotek żaden program nie jest idealny i trzeba nauczyć się tworzyć własne elementy i biblioteki. DipTrace ma wbudowane dość wygodne kreatory tworzenia elementów bibliotecznych. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
anonimowy 18 maja Autor tematu Udostępnij 18 maja (edytowany) Wygląda na to że patrzyłem, ale zapomniałem o nim... Pobiorę i sprawdzę. Edytowano 18 maja przez anonimowy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
anonimowy 20 maja Autor tematu Udostępnij 20 maja I już pobrany (w sumie kilka godzin temu) i mam problemy: 1. Obrys płyty: jak wstawić? 2. Elementy: gdzie wyszukać podzespół jak np.: ATtiny, L293? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Christophorus 21 maja Udostępnij 21 maja Wstawianie zarysu krawędzi płytki drukowanej. Patrz zrzut ekranu poniżej. Wyszukiwanie elementów w bibliotekach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kroszkanorber 26 maja Udostępnij 26 maja @anonimowy Hej. Robię plytki w easy eda. Program jest trochę specyficzny i powinieneś się zalogować by zrobić zmiany w zapisanym projekcie. Trzeba wybrać wersję offline by nie utracić danych i zapisywać pliki w utworzonym folderze by ich nie stracić po przeinstalowaniu oprogramowania.poza tym nie mam z nim problemów. Wszystko śmiga. Zmieniłem CPU w kompie i musiałem wgrać czystego windowsa i oprogramowanie, stąd moje spostrzeżenia. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Christophorus 26 maja Udostępnij 26 maja Przyglądałem się EasyEDA, ale darmowe wersje działają tylko w trybie online. Nawet jak się zainstaluje program na dysku to instaluje się on bez bibliotek, które nadal są dostępne online. Darmowe wersje chyba nie mają możliwości tworzenia własnych elementów bibliotecznych. Piszę "chyba" bo nie zaznajamiałem się z tym programem dokładnie. W skrajnym wypadku może być tak, że awaria Internetu może spowodować odcięcie nas nie tylko od programu, ale i naszych projektów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta 26 maja Udostępnij 26 maja 30 minut temu, Christophorus napisał: Darmowe wersje chyba nie mają możliwości tworzenia własnych elementów bibliotecznych. Piszę "chyba" bo nie zaznajamiałem się z tym programem dokładnie. Możesz je tworzyć...sam nie próbowałem, ale był nawet wątek na ten temat... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 26 maja Udostępnij 26 maja 56 minut temu, Christophorus napisał: Przyglądałem się EasyEDA, ale darmowe wersje działają tylko w trybie online. Nawet jak się zainstaluje program na dysku to instaluje się on bez bibliotek, które nadal są dostępne online. Darmowe wersje chyba nie mają możliwości tworzenia własnych elementów bibliotecznych. Piszę "chyba" bo nie zaznajamiałem się z tym programem dokładnie. W skrajnym wypadku może być tak, że awaria Internetu może spowodować odcięcie nas nie tylko od programu, ale i naszych projektów. EasyEDA Pro (kiedyś było za darmo, nie wiem jak teraz) pozwala na pracę w half online (projekty na komputerze, biblioteki mieszane - część na PC, część w chmurze). I w darmowej też możesz dodawać własne elementy, ale zwykle szybciej sprawdzisz ten z chińskiego serwera 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Christophorus 30 maja Udostępnij 30 maja EasyEDA przyglądałem się z ciekawości, ale jakaś nie mam zaufania do takich programów online, gdzie awaria Internetu lub kaprys twórcy programu może nas pozbawić dostępu nie tylko do programu, ale i naszych projektów. Kolejna sprawa to poufność, która może być istotna w przypadku niektórych projektów. Znam starsze wersje Eagle, do czasu przejęcia przez firmę Autodesk, KiCada i DipTrace i dla moich potrzeb są one wystarczające. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kroszkanorber 31 maja Udostępnij 31 maja W EasyEDA trzeba podać miejsce gdzie chcemy zapisywać pliki. Na przykład na innej partycji dysku lub dysku zewnętrznym i nie będzie problemów z utratą danych. By w pełni korzystać z możliwości oprogramowania trzeba się zalogować. W kwestii poufności to myślę że ten program nie bez powodu jest za darmo. Wszystkie projekty są u chińczyka na serwerze ( Tak myślę ) ... Z drugiej strony jest bezpośrednio powiązany z JLC PCB w którym sprzedają płytki i oferują montaż elementów, więc mają z tego korzyści. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Christophorus 1 czerwca Udostępnij 1 czerwca Tu nawet nie tyle chodzi o typową utratę danych, co brak dostępu do nich w przypadku awarii łącza internetowego lub awarii po stronie dostawcy tego programu. We wcześniejszych wersjach KiCada też na pewien czas pojawiły się biblioteki sieciowe, które miały być tylko i wyłącznie online. Potem wprowadzono możliwość ich pobierania. Ostatecznie pomysł ten zawieszono, a być może nawet zarzucono i obecnie biblioteki KiCada są instalowane na dysku wraz z programem. Miałem wówczas w miarę dobre w porównaniu z wcześniejszą radiówką łącze internetowe do 25 Mbps, a przy dostępie do bibliotek ówczesnego KiCada było zauważalne opóźnienie. Jednak testując EasyEDA na dużo szybszym łączu niż poprzednie nie widzę opóźnień w działaniu tego programu. O prywatności projektów w tym przypadku możemy zapomnieć. Nie znaczy to też, że nasze projekty będą dostępne dla wszystkich. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »