Skocz do zawartości

Ćwiczenia z Arduino nano, zagadnienia, problemy.

Pomocna odpowiedź

1 minutę temu, ethanak napisał:

A z ciekawości - co przeszkadza analogRead w pętli i po kiego grzyba ta pętla? 

Ta pętla wykonuje jedną z diagnostyk w czasie uruchomienia urządzenia. tzw. "lamp test"

No jeżeli dubel analogRead nie jest czymś dzikim w programie, to pozostawię to tak jak jest. 🙂

53 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Bez analogRead zmienna globalna w pętli będzie zawsze miała stałą wartość, więc to nie będzie działało tak jak chcesz. Chyba, że ja coś źle rozumiem Twoją definicję "zmiennej globalnej".

Chyba że adc freerun, czy lepiej nie wspominać? 

• Lubię! 1

Mam spory problem z ESP C3 super mini. Z noty wynika, że pod GPIO5 jest obsługiwany drugi kanał analogowy A5, a tymczasem mam taki błąd;

1.thumb.jpg.d05ba39465040e30468f6eb3c4de24c9.jpg

Czemu to nie działa? 

Bo nie chce ci się dokumentacji przeczytać, gdzie jest to dokładnie wyjaśnione.

Ogólnie drugi ADC możesz pominąć we wszystkich ESP32, chyba że naprawdę wiesz co robisz.

10 minut temu, ethanak napisał:

Bo nie chce ci się dokumentacji przeczytać, gdzie jest to dokładnie wyjaśnione.

No właśnie teraz przeczytałem, że jest z tym jakiś problem sprzętowy i nie może jednocześnie pracować z ADC1. Dobrze że jeszcze nie wytrawiłem PCB, bo chyba prościej będzie przerobić druk niż zrobić kod który umożliwi pomiar z ADC1 i ADC2. Generalnie myślałem, że to się gryzie tylko z wi-fi z którego  tutaj nie korzystam. 

Właśnie kupiłem 2 Nano i nie wiem dlaczego laptop tego nie widzi. Nie umiem przypisać portu COM. Uno jedno i drugie działają świetnie

4 minuty temu, Santiago napisał:

Właśnie kupiłem 2 Nano i nie wiem dlaczego laptop tego nie widzi.

Sterowniki do układu są zainstalowane? 😛 

38 minut temu, Santiago napisał:

Właśnie kupiłem 2 Nano

Ale rozumiem, że te nano na mega328 ?

Jeżeli mowa o chińskich mega328 nano to u mnie śmigają po wyborze portu com oraz ustawianiu opcji "Old Bootloader" 

(edytowany)

Skoro Uno widzi, to i z Nano nie powinno być problemów, bo to w zasadzie ten sam mega328. Natomiast jeżeli nie widzi portu COM, to być może musisz doinstalować sterownik do CH340. Sprawdź w menadżerze urządzeń znaki zapytania, albo przejrzyj listę aktualizacji opcjonalnych po podłączeniu nano do PC. Oczywiście mowa o instalacji na windzie. 

Edytowano przez rafal220
2 godziny temu, Santiago napisał:

Działają bo dioda miga domyślam się że to wgrany program

Chińczyki prawdopodobnie wgrywają taki mini program testowy. Co prawda moje Nano nie migały LEDem, ale moduł na mega2560 tak działał jak mówisz po podłączeniu zasilania. Czyli migał LED na PCB. Z początku też myślałem że używany, ale pady nie były lutowane, więc pierwsza myśl taka ,że jest to robione po to, aby użytkownik widział, że cos tam żyje.

3 godziny temu, ethanak napisał:

tyle że oryginalny UNO na małą atmegę a nie ch340

Tyle że tu mowa o problemie z Nano a nie Uno. W moim Nano do komunikacji siedzi CH340 i jeżeli IDE nie widzi portu COM, to trzeba doinstalować sterownik w menadżerze urządzeń, albo wybrać w aktualizacjach automatycznych opcje zaawansowane, a w nich opcjonalne.  Nie zawsze winda wszystkie aktualizacje sterowników aktualizuje z automatu. Miewałem takie przypadki w przeszłości chociażby z FT232. 

dfg.thumb.jpg.7568711404c32afa83e55d893784dcbf.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...