Skocz do zawartości

Zgrzewarka do ogniw (regulator fazowy)

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

11 godzin temu, rafal220 napisał:

Jeśli tak, to standardowo jakiś na 275VAC.  😁

I tu mam wątpliwości, bo jak czytam to często piszą że na maksymalne napięcie szczytowe (325v) + 10%...~360v 🤔

A zerknąłeś przynajmniej do noty katalogowej tego warystora? Napięcie pracy 275VAC/ 350VDC. Napięcie dla pełnego zadziałania 430VDC.

12 minut temu, rafal220 napisał:

Napięcie dla pełnego zadziałania 430VDC.

Patrzyłem ale nie do końca rozumiałem wszystkie parametry...ok, to teraz zakładając że mam moc3021 (400v max) to może warto znaleźć jakiś warystor na troszkę niższe napięcie? Czy źle rozumuje???

26 minut temu, farmaceuta napisał:

Czy źle rozumuje???

Warystory nie są super idealne podobnie jak i rezystory dlatego dobiera się je z charakterystyki dla określonego przedziału w którym ma on zadziałać. 275VAC to i tak jest stosunkowo nisko dla norm jakie obowiązują przy zasilaniu napięciem sieciowym. Jeżeli chcesz zejść jeszcze niżej, oraz uzyskać bardziej wąską charakterystykę zadziałania, to możesz kombinować z dwukierunkową diodą transil.

Tak na marginesie wiesz które z urządzeń jako pierwsze w instalacji domowej robi za odgromnik? >> Kuchenka indukcyjna. Zgadnij jakie są tam min. stosowane warystory, albo cofnij się kilka postów wstecz. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

P.S.

Zawsze możesz zastosować optotriaka na 600V jeżeli chcesz być bardziej Poland niż China. XD Od taka mała przesłanka. 😄

2 godziny temu, rafal220 napisał:

P.S.

Zawsze możesz zastosować optotriaka na 600V jeżeli chcesz być bardziej Poland niż China. XD Od taka mała przesłanka. 😄

Tak bym zrobił tylko że moc3021 mam już cały worek 😉  najwyżej jak mi upali to wezmę na 600v, dzięki za odpowiedzi 👍

45 minut temu, farmaceuta napisał:

najwyżej jak mi upali to wezmę na 600v

Nic Ci nie upali. Co najwyżej może dojść do niekontrolowanego wyzwolenia triaka. Ponadto układ optotriaka posiada jeszcze gasik ograniczający prawdopodobieństwo wystąpienia tego zjawiska. 

9 minut temu, rafal220 napisał:

Nic Ci nie upali. Co najwyżej może dojść do niekontrolowanego wyzwolenia triaka. Ponadto układ optotriaka posiada jeszcze gasik ograniczający prawdopodobieństwo wystąpienia tego zjawiska. 

Dobrze wiedzieć 👍

Ratunku! Zrobiłem próbny układ i z żarówką i baterią jako włącznikiem moc3021działa...po podłączeniu do ESP nie wykrywa mi przerwań na pc814...🤔 Po rezystorze 47k do anody i katody...w przerwaniu inkrementuje zmienna i wyświetlał w loop, ale nic się nie wyświetla...napięcie przed rezystorami 240v, napięcie mierzone na katodzie/anodzie 0v...tak ma być???

@farmaceuta Jeżeli ten post w jakiś sposób był w stosunku do Ciebie obraźliwy, to sorry. (Usunąłem zawartość) 

Edytowano przez rafal220

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.