Skocz do zawartości

Zgrzewarka do ogniw (regulator fazowy)

Pomocna odpowiedź

no to teraz schemat z triakiem wyglada tak... 

ddddddddddddd.thumb.png.010c00eae47d0bdea7eda89054b379b2.png

i pytanie do wszystkich czy nadaje sie to do uzytku? chodzi mi o wartosci elementow etc...czy jest sens budowac probny uklad z tego schematu?

34 minuty temu, farmaceuta napisał:

czy jest sens budowac probny uklad z tego schematu?

Możesz potrenować na żarówce, ale na ostro mam spore wątpliwości co do tego BTA41. Tyrystory 40A wytrzymałyby bez problemu, ale triak? Nawet chinole ładują tam w swoich tanich zgrzewarkach triki 100A. Zresztą możesz poeksperymentować. Wszystko jeszcze zależy od impedancji pętli zwarcia instalacji, oraz pozyskanego trafo z mikrofali. 

35 minut temu, rafal220 napisał:

Nawet chinole ładują tam w swoich tanich zgrzewarkach triki 100A.  

Miałem zgrzewarkę na chińskim SSR 40A i działało elegancko, a na YT znalazłem rozbiórkę tego samego SSR 'a (fotek) i był tam triak 16A ....z reguły to właśnie chińczyki walą słabsze podzespoły do takich wynalazków...u siebie chcę zastosować triaki bta41/100 (do wyboru na pcb) tak więc myślę że powinno być Ok...chodzi mi tylko czy wartości rezystorów  są w miarę "prawidłowe" oczy ten moc3021 się nadaję bo je akurat mam w domu to bym już nie musiał kupować 

A wpadłem właśnie na genialny pomysł, żeby się nie paprac z dzielnikami dla logiki to zasilić Ardu z 3.3v...niby na tym napięciu kwarc 16Mhz już nie chula, ale w sieci jest pełno projektów które na takim taktowaniu przy tym zasilaniu działają stabilnie...będzie mi ten LCD działał?? (Jednak będzie 2.4' st7789)

Na 90% nie będzie działać zapis do eepromu. Arduino będzie działać albo nie...

Ja bym jednak nie januszował i albo wsadził płytkę na 3.3V (kwarc 8 MHz) albo wsadził konwerter.

No, ale to nie moja zgrzewarka...

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
5 minut temu, ethanak napisał:

Na 90% nie będzie działać zapis do eepromu. 

A to akurat by mi się przydało żeby zapamiętać ustawienia i wybrany tryb... 

5 minut temu, ethanak napisał:

Ja bym jednak nie januszował i albo wsadził płytkę na 3.3V (kwarc 8 MHz) albo wsadził konwerter

No to zostaną dzielniki...płytka konwertera może mi się nie zmieścić, a samego uc nie chce mi się lutować 😋

Edytowano przez farmaceuta
31 minut temu, ethanak napisał:

To nie uc a mosfety - znajdź schemat, może zmieścisz.

No są konwertery na mosfetach bss138 lub takie scalone konwertery...ale kto to będzie lutował??🤔 Bo napewno nie ja...😤

(edytowany)

A kto? Poza tym to raptem o jeden element więcej, działa w obie strony a SOT23 to nawet taki ślepak jak ja bez lupy przylutuje (nawet do płytki uniwersalnej)

Edytowano przez ethanak
(edytowany)
2 godziny temu, farmaceuta napisał:

No są konwertery na mosfetach bss138 lub takie scalone konwertery...ale kto to będzie lutował??

BSS138 to Ty nawet kolbą 1mm przylutujesz 😉 (wiem z autopsji)

3 godziny temu, ethanak napisał:

Ja bym jednak nie januszował i albo wsadził płytkę na 3.3V (kwarc 8 MHz) albo wsadził konwerter.

Ja bym tam wsadził coś na 32 bitach, ale zwykle strzelam z armaty do muchy 😄 [poza tym STM32F103CXT6 nadal jest tańszy nawet od ATMEGA8]... No może trochę więcej kondensatorów tam potrzeba...

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)
2 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

STM32F103CXT6

I mnogo timerów

Edytowano przez _LM_
  • 4 tygodnie później...

Tak sobie czytam o tych SSR'ach i dużo się wspomina o dodaniu warystora, więc do pcb tak na wszelki wypadek bym dołożył tylko jaki??? Bo tu kompletnie nie mam pojęcia 🤔

Po stronie pierwotnej? Jeśli tak, to standardowo jakiś na 275VAC. Osobiście jak mam miejsce, to ładuję takie > 20D431K. Nawet jak go uwalisz, to wytrzymuje zwarcie zanim rozłączy S. Jego żeby rozerwało, to musiałby walnąć w to piorun, albo mieszkanie przy samej stacji trafo + niska impedancja pętli zwarciowej instalacji w chacie. Są jeszcze mocniejsze, ale ten naprawdę dużo znosi. 😁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...