Skocz do zawartości

Zgrzewarka do ogniw (regulator fazowy)

Pomocna odpowiedź

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Zapobiega niekontrolowanemu wyzwalaniu triaka.

Raczej optotriaka, bo to jest właśnie układ gasikowy w obwodzie optotriaka. Co nie zmienia faktu, w skutek czego zostanie wyzwolony triak. 

(edytowany)

@rafal220 musisz zrozumieć że ja nie wiem, i każda zmiana w moich założeniach lub nie dopowiedzenia w stylu "myślałem że wiesz/że się domyslisz" nic mi nie pomagają a dorzucają mi jeszcze więcej wątpliwości 😉 

Wiecie co? Nie będę nic kombinował tylko zrobię według schematu @_LM_ 'a skoro ten układ mu pracuję 👍 i tak zanim zamówię płytki to chcę przetestować wszystko na "pająku" czy działa (LCD/enkoder/triak etc) dopiero wtedy będę malował płytkę...jedyna zmiana to ten pc814 się wrzuci 

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)
7 minut temu, farmaceuta napisał:

Wiecie co? Nie będę nic kombinował tylko zrobię według schematu @_LM_ 'a skoro ten układ mu pracuję 👍 i tak zanim zamówię płytki to chcę przetestować wszystko na "pająku" czy działa (LCD/enkoder/triak etc) dopiero wtedy będę malował płytkę...

Z poprawkami: detekcję przejścia przez zero na pc814. Układ sterowania z dokumentu który linkowałem. Strona czwarta, jest napisane od czego zaczynać. Optotriak bez detekcji przejścia przez zero OFC. Gotowce sprawdzone i przebadane są OK niema sensu liczyć tego od nowa, lepiej zająć się pisaniem softu. A tu też lekko nie będzie 😉Myślę że jakbyś dobrze przekopał różne aukcje to znajdziesz gotowy układ mocy z detektorem. 

Edytowano przez _LM_
2 minuty temu, farmaceuta napisał:

i tak zanim zamówię płytki to chcę przetestować wszystko na "pająku" czy działa (LCD/enkoder/triak etc) dopiero wtedy będę malował płytkę...

Tak by było najlepiej. Podciągniesz nieco podstawy z elektrotechniki. 

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

musisz zrozumieć że ja nie wiem

Nie no sorry nie wiedziałem. Myślałem że już jesteś na takim etapie w którym podstawowe metody połączeń rezystorów nie są Ci obce. 

46 minut temu, rafal220 napisał:

Myślałem że już jesteś na takim etapie w którym podstawowe metody połączeń rezystorów nie są Ci obce. 

Nie no jakiest podstawy mam, ale kwestii połączenia tych rezystorów mylił mnie ten optotriak pośrodku i nie byłem pewien...😭

(edytowany)
53 minuty temu, _LM_ napisał:

A tu też lekko nie będzie 😉

Mi się właśnie wydaję że tu nie będzie ciężko 😁 będę korzystał z przerwania i timera, triak będzie wyzwalany impulsem o długości powiedzmy 200-400us w "timerze" podczas każdego przerwania będę obliczał ile mam czekać(w zależności od "wypełnienia") i ile "cykli" ma się wykonać podczas zgrzewu (rozdzielczość co 10ms) myślę że to nie będzie nic skomplikowanego 😋

Edytowano przez farmaceuta
25 minut temu, farmaceuta napisał:

to nie będzie nic skomplikowanego 😋

Będę śledził ten temat 🙂 i serio zainwestuj przynajmniej w analizator logiczny 

• Lubię! 1

Na pewno nie możesz tego podłączyć do napięcia sieciowego! Poza tym nie wiem to jest analizator a nie oscyloskop trzeba brać pod uwagę zakres napięć na gpio. Spodobał mi się ten projekt. Hm jedną płytkę z pico mam.. 

1 minutę temu, _LM_ napisał:

Na pewno nie możesz tego podłączyć do napięcia sieciowego! Poza tym nie wiem to jest analizator a nie oscyloskop trzeba brać pod uwagę zakres napięć na gpio. Spodobał mi się ten projekt. Hm jedną płytkę z pico mam.. 

Tak tak, to zenie podłącze tego do sieci bezpośrednio to wiem 😁 no ja mogę akurat poco teraz kupić po 11-12zl więc też się zastanowię, choć spojrzę na to co wcześniej polecales 

(edytowany)

@_LM_ 12V zdecydowanie nie toleruje, 5V zależy od czasu, kilka nanosekund w cyklu 0.001% da radę wytrzymać, ale też nie polecam.

Edytowano przez H1M4W4R1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...