Skocz do zawartości

Zgrzewarka do ogniw (regulator fazowy)

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

30 minut temu, ethanak napisał:

PC814 to się nazywa.

No faktycznie jest takie coś 😉 no a jak będzie z tymi rezystorami dla transoptora? Bo teraz sprawdzałem i dla większości schematów dla 230v dają dwa rezystory dla diod ...po jednym na każdą linię...🤔

(edytowany)

A jeszcze mam pytanie odnośnie podłączenia optotriaka do triaka...na schemacie u _LM_'a jest odwrotnie połączona bramka z wyprowadzeniem T2 triaka...jest jakaś różnica? Triak w optotriaka jest kierunkowy czy można połączyć w dowolny sposób?? (Nóżki 4/6 są zamienione miejscami (taki schemat znalazłem w sieci i teraz nie wiem czy jest poprawny)) 

2024_06_09_23_05_34.thumb.jpg.5e2c9f6f21883f052da2fd3856d210c0.jpg

2024_06_09_23_06_25.thumb.jpg.5061042d6c5ddf8a7274ac0a42a24ca9.jpg

Edytowano przez farmaceuta

3 godziny temu, farmaceuta napisał:

A po co tam ta dioda??

Zamiast równoległej diody z transoptorem dajesz szeregową. Wówczas prąd płynący przez rezystor ograniczający będzie płynąć tylko w jednej połówce okresu, czy też przebiegu sin tym samym wydzielając w nim 2 razy mniej ciepła. 

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Triak w optotriaka jest kierunkowy czy można połączyć w dowolny sposób??

A co masz na symbolu optoriaka ?  To chyba logiczne, że przenosi w obydwu kierunkach. 

2 godziny temu, farmaceuta napisał:

no a jak będzie z tymi rezystorami dla transoptora? Bo teraz sprawdzałem i dla większości schematów dla 230v dają dwa rezystory

Przecież od dłuższego czasu koledzy tłumaczą, że jest to uzależnione od napięcia pracy rezystora. Jeżeli zastosujesz rezystor na 200V, to dajesz 2, a jeżeli na 500V, to wystarczy jeden. Do tego musisz jeszcze obliczyć moc wydzielana w rezystorze tak aby nie przekroczyć jego max parametrów. Rozbijając na 2 rezystory zwiększasz napięcie pracy x2 oraz rozbijasz ciepło na dwa rezystory. Przy takich samych wartościach rezystancji ciepło po równo rozłożysz na 2 rezystory.      

Edytowano przez rafal220

8 godzin temu, rafal220 napisał:

Przecież od dłuższego czasu koledzy tłumaczą, że jest to uzależnione od napięcia pracy rezystora.

Nie zrozumiałeś mnie...chodzi mi o to czy dawać po rezystorze do anody i katody diody transoptora czy wystarczy jeden rezystor powiedmydo anody...? 

I druga sprawa czy dawać ten mostek prostowniczy? Coś na elektrodzie wspominali żeby mimo wszystko dać 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przed chwilą, ethanak napisał:

A po co miałby być mostek w 814?

Wydaje mi się że po nic,ale lepiej się upewnić 😉 zostaje jeszcze kwestia rezystorów optotriaka, dawać też 2watt'y? I czy ich wartości nie są za niskie?? (360/330ohm)

4 godziny temu, farmaceuta napisał:

ie zrozumiałeś mnie...chodzi mi o to czy dawać po rezystorze do anody i katody diody transoptora czy wystarczy jeden rezystor powiedmydo anody

Ale zrozum, że elektrycznie jest to bez znaczenia. Ważne aby na PCB zachować odpowiednie odległości na druku czy też raster. A dlaczego konstruktorzy dają po rezystorze do anody i katody? Bo tak jest łatwiej upchać na PCB więcej elementów z  zachowaniem odpowiednich rastrów. To czy połączysz dwa szeregowo np. do Anody, albo dwa szeregowo do katody, czy też dasz po jednym tu i tam jest bez jakiegokolwiek znaczenia. Zrób tak, jak Ci jest wygodniej w projekcie. 

4 godziny temu, farmaceuta napisał:

I druga sprawa czy dawać ten mostek prostowniczy? Coś na elektrodzie wspominali żeby mimo wszystko dać 

Co to znaczy, żeby mimo wszystko dać? To tak jak ja swojego czasu powiedziałem @ethanak, że wyczytałem gdzieś tam iż w char przy ciągu znaków deklaruje się jeden znak więcej dla zasady. XD Temat mostka prostowniczego o ile pamięć mnie nie myli został prze ze mnie poruszony we wcześniejszych postach. Powtórzę jeszcze raz. Mostek prostowniczy do PC817 daje się po to, aby uzyskać precyzyjniejszy układ z dwupołówkową synchronizacją z zerem. Napisałem też, że jeżeli Ci zależy na dwupowłokowej synchronizacji, to wygodniej jest użyć dwukierunkowego transoptora np. takiego PC354NT. W pozostałych przypadkach z PC817 połączonego z diodą wsteczną czy też szeregową uzyskasz jedną synchronizację na cały okres. Z mostkiem albo PC354NT będą wypadać dwie na okres.

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

zostaje jeszcze kwestia rezystorów optotriaka, dawać też 2watt'y?

To co tam dasz, to jest Twoją sprawą. Znam projekty które śmiało działają na dwóch standardowych rezystorach 0,25W 180R. (bywają nawet i te miniaturki 0,15W)

Ponadto to co podał @_LM_ w linku jest grubo przestrzelone. W układzie masz niecałe 0,6W ciepła dla 250V (z zapasem), a w rezystorach 136k łącznie 4W mocy. Wiesz ile takie rezystory zajmują miejsca na PCB? W mojej skromnej ocenie wystarczą dwa rezystory metalizowane 68K 0,6W. Jak chcesz możesz dać 1W, ale te już są znacznie większe od tych 0,6W.  Alternatywnie możesz się pokusić o rezystory SMD 1-2W Zajmują tyle samo miejsca. 

(edytowany)
32 minuty temu, rafal220 napisał:

@_LM_W układzie masz niecałe 0,6W ciepła dla 250V (z zapasem), a w rezystorach 136k łącznie 4W mocy.

Mi wychodzi jakieś 1.6watt...(P=I2*R) 

Edytowano przez farmaceuta

10 minut temu, farmaceuta napisał:

Mi wychodzi jakieś 1.6watt...(P=I2*R) 

Dobrze to liczysz? Jest jeszcze inny szybszy wzór; P = U2 / R

rezystory o większej mocy mogą pracować w szerszym zakresie napięć, przypominam że napięcie skuteczne to jest 230V +- 10% a wartość amplitudy wynosi 325V. Dla wyższego proszę sobie przeliczyć. 

Nic tu nie jest przypadkowe 

A dobra przeliczyłem (230 + 10%)*sqrt2 = 356V 

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.