Skocz do zawartości

Proszę o sprawdzenie poprawności schematu

Gall Anonim

Pomocna odpowiedź

1.Brak kondensatorów 100nF koło AVCC i VCC (jak najbliżej procesora)

2.Serw nie zasilaj z 7805:

a)zakłócasz procesor

b)7805 tego nie uciągnie.

Najlepiej dobierz akumulatory do serw (czyli 6-7V , np. 5-6 dobrych akumulatorów ni-mh/ni-cd) i zmień stabilizator na LDO (LM2940-5.0 - dokładnie ta sama obudowa/wyprowadzenia). Stabilizator LM2940 wymaga napięcia zasilania tylko 5,5V żeby mieć wyjście 5,0V, a 7805 wymaga ok 7V...

Hey

Z 7805 nie jest dokładnie tak. Muszą mieć ze 2V nadmiaru ale gdy się pobiera z nich duży prąd. Ponadto, swego czasu sprawdziłem ile LM29xx pobiera prądu "na swe potrzeby, na luzie" i wyszło, że ponad 10mA. A 7805, zal. od producenta, od 4 do 7. To nie dużo ale przy urządzeniach bateryjnych może warto to uwzględnić.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Czy teraz jest dobrze? Nie zmieniałem stabilizatora bo nie wiem na jaki i jeszcze jedno bo ostatnio zapomniałem to ma działać na 4,8V i ma być tam Atmega 32L w związku z tym jaki stabilizator polecacie? Rozumiem, że co do wyjść mikrokontrolera to nic nie zmienia (Atmega 32L). Aha, chyba najważniejsze czy te wyjścia mają timer, bo to bardzo istotne dla celów w jakich to ma być używane.

Nie ma czegoś takiego jak wyjścia z timerem 😋 Chodzi Ci o PWM, więc odpowiedź brzmi: nie, ale możesz sobie zrobić programowo. Które nóżki PWM mają możesz sprawdzić w datasheecie.

A jak wpiszesz np. w katalogu TME "stabilizator 3,3V" to też coś bez problemu sobie dobierzesz.

Nie wiem tak mi kolega mówił. W datasheecie szukałem, ale nie za bardzo się tam orientuję więc nie wiem czy mam dobrze po prostu podpatrzyłem z innych układów gdzie ludzie podpinali serwa pod 32.

Czy ten stabilizator może być LD1117V33?

Napięcie 4.8V to max z twojego pakietu akumulatorów czy minimum ?

Jeśli max to tak jak kolega napisał trzeba zastosować stabilizator liniowy na 3.3V

Choć nie wiem jak z serwami bo pewnie potrzebują 5V wieć musiałbyś zmienić napiecie pakietu AKU.

Ja bym proponował to tak rozwiązać:

Atmega32 zasilana przez stabilizator 3.3V (jeśli AKU < 5V) lub 5V (jeśli AKU > 5V)

na 3.3V stabilizator to np LD1117V33 (1A) lub LE33 (100mA)

na 5V stabilizator to np LM2940CT 5V (1A) lub L7805 (1A) lub 78L05 (100mA)

Odnośnie sterowania serwomechanizmami z Atmegi...

Musisz je podłączyć do wyjść które mają możliwość generowania sygnału PWM.

W Atmega32 są 4 wyjścia PWM:

(OC1A) PD5

(OC1B) PD4

(OC0) PB3

(OC1) PD7

Więc jesteś w stanie sterować 4 serwami.

Przykład dobrego zasilania Atmegi

Przykład aplikacji stablizatorów:

Przy okazji pin RESET może wisieć w powietrzu.

I tak przyjrzałem się tej Atmedze którą użyłeś w schemacie i nie zgadza się rozkład pin-ów.

Jeżeli ta którą chcesz użyć jest w obudowie DIP (montaż przewlekany) to powinna być w eagl-u MEGA32-P

Jeśli coś nie jasne proszę pisać.

W Atmega32 są tylko 2 wyjścia PWM

Mylisz się🙂 Są cztery(pierwsza strona datasheet'u) > PD4 PD5 PB3 i PD7.

A jeżeli są to chyba nie ma przeciwwskazań by sterować za ich pomocą serwami:P

Jeszcze raz dzięki za odp. 4,8V to max dla mojego układu nie da rady wstawić tam większych akumulatorów co do serw to będą chodzić bez problemu. Jak znajdę trochę czasu to zacznę robić ten układ potem ewentualnie mogę jakieś foty wrzucić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.