Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@99teki poszło na gita. Teraz jak ustawisz zapamiętywanie kanału to próbuje wysłać trzy razy i niezależnie od tego czy mu wyjdzie czy nie idzie sobie spać (albo czeka jak mu zabronisz spania). Jak trzy razy to za mało - zmień w pliku epfs.cpp linia 217

• Lubię! 1

To jest po save i resecie czy po resecie bez save? Bo funkcja pfsVol co prawda nie jest szczytem dobrego kodu, ale (po konsultacji z @mkwiatkowski co zna C lepiej ode mnie) nie ma takiej możliwości żeby coś było nie tak jak tak.

(edytowany)

- czyli ma być vol 4, potem spk save, reset.

- i ma być dobrze, czyli nie jest żle.

- u mnie to jest inaczej: rotary encoder do led niebieskiej, potem cofnij o dwie pozycje encodera, zgaś led czerwoną, i wciśnij dwa razy rotary button.

- to jest moje zabezpieczenie przed takim małym 6 latkiem z dwoma sprytnymi rączkami.

p.s

podanie vol 4 (vol 04) od razu daje głośność 12.

Edytowano przez 99teki

- testuje obecnie moduł RTC typ RV-3028-C7.

- pobiera mało prądu, można go zasilić z kondensatora ceramicznego 100uF/ 6.3V i będzie działał przez tydzień.

- prawdopodobnie jest to odpowiednik na poziomie rejestrów układu DS3231.

- płytka drukowana wyszła mi o rozmiarach 17 x 11 mm, grubość 5 mm, tak ze będę mógł ją schować w obudowie Lilygo T-embed.

- link do opisu tego układu. https://ep.com.pl/projekty/miniprojekty/16095-modul-precyzyjnego-zegara-rtc-z-interfejsem-grove 

// dolaczono rtc RV-3028-C7

11:14:39	for mono
Skanuję I2C..  I2C: znaleziono 0x40  I2C: znaleziono 0x52  Skanowanie zakończone

Gerber5.thumb.png.b6a2b81ba5e55f939a9a4b29e3154b6e.png

2 godziny temu, 99teki napisał:

prawdopodobnie jest to odpowiednik na poziomie rejestrów układu DS3231.

Z tego co widzę to zupełnie coś innego, ale to nie problem bo rejestry są opisane i jest biblioteka

Zalety: mały pobór prądu, rejestry unixtime (nie trzeba się paprać z dzień/miesiąc/rok/godzina/i/tak/dalej bo to robi biblioteka time). W przypadku pogodynki wystarczy 100µF bo stacja nie jest przewidziała do dłuższych wyłączeń a w razie czego się synchronizuje z NTP.

Wady: dostępny u nas chyba tylko w postaci scalaka albo modułu za ponad 7 dych, w przypadku pogodynki konieczność dodania dodatkowego EEPROMu (czyli trzeba robić płytkę co jest sprzeczne z założeniami).

Ale fajny 🙂

(edytowany)

- nic straconego, to pierwsza wersja.

- zależało mi aby płytka była mała bo mam ograniczoną ilość miejsca, a gold piny zajmują dużo.

- pliki z EasyEda mam jak potrzebne.

- teraz widzę, ze można było zrobić pół-przepusty złocone i byłyby wszystkie wyjścia, wejścia i rozmiar płytki byłby taki sam.

- ale to chyba w wersji 1.01

polotwory-metalizowane.thumb.png.c8292e8780a7efce5e6432468fb4b869.png

Edytowano przez 99teki

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...