Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Mała zmiana: na githubie jest wersja z µLaw (źródła i binarki). Do kompilacji potrzebna najnowsza wersja Mimbroli (z wczoraj wieczorem). OTA z wersji 2.0.3 nie przejdzie.

- tak ma być dla wersji 0.2.4 (Mbrola pl1_alaw)

XIAO_ESP32S3.menu.PartitionScheme.mbr8ota=8M, App=2880k, OTA, Mbrola pl1_alaw
XIAO_ESP32S3.menu.PartitionScheme.mbr8ota.build.partitions=mbr8ota
XIAO_ESP32S3.menu.PartitionScheme.mbr8ota.upload.maximum_size=2949120

Tak, to tylko nazwa do menu. ALaw i uLaw mają identyczną wielkość, a Mimbrola identyfikuje to co ma na podstawie etykiety partycji (mbrola) i pierwszych czterech bajtów (Mpl1, apl1 lub upl1).

• Lubię! 1
(edytowany)

- powodem błędnego odczytywania tablic partycji pod Windowsem były dodane przecinki w pliku boards.txt.

- drugim powodem  jest to, że w wersji Arduino 2.* opcje partycji nie działają automatycznie, trzeba skasować katalog userData, w Windows jest to katalog arduino-ide w tej ścieżce C:\Users\<user name>\AppData\Roaming\arduino-ide\. 

- kompilacje robiłem trzy razy pod rząd, za każdym razem partitions.csv w katalogu build ma poprawną budowę

(ścieżka do katalogu build C:\Users\<user name>\AppData\Local\Temp\arduino\sketches\ <losowy-numer-katalogu>\partitions.csv.)

- poniżej wpis w pliku boards.txt

- pozostaje tylko sprawdzić te ustalenia.

esp32s3.menu.PartitionScheme.mbr8ota=8M App=2880k OTA Mbrola pl1_alaw
esp32s3.menu.PartitionScheme.mbr8ota.build.partitions=mbr8ota
esp32s3.menu.PartitionScheme.mbr8ota.upload.maximum_size=2949120
esp32s3.menu.PartitionScheme.mbr16ota=16M App=2880k OTA Mbrola pl1_alaw
esp32s3.menu.PartitionScheme.mbr16ota.build.partitions=mbr16ota
esp32s3.menu.PartitionScheme.mbr16ota.upload.maximum_size=2949120

Edytowano przez 99teki
(edytowany)
33 minuty temu, 99teki napisał:

- powodem błędnego odczytywania tablic partycji pod Windowsem były dodane przecinki w pliku boards.txt.

Zaraz poprawię na githubie (przy okazji pl1_alaw na pl1_ulaw żeby nie myliło)

33 minuty temu, 99teki napisał:

drugim powodem  jest to, że w wersji Arduino 2.* opcje partycji nie działają automatycznie, trzeba skasować katalog userData

Gdzie jest ten katalog pod Linuksem bo coś go nie mogę znaleźć?

Kompiluję przez arduino-cli bez IDE a i tak mam generator losowy z partycji (tylko mbr8ota, apponly nie ma problemów).

Edytowano przez ethanak
(edytowany)

Takie coś ląduje w subprocess.check_call:

['arduino-cli', 'compile', '-b',
'esp32:esp32:XIAO_ESP32S3:JTAGAdapter=default,PSRAM=opi,FlashMode=qio,FlashSize=8M,LoopCore=1,EventsCore=1,USBMode=hwcdc,CDCOnBoot=default,MSCOnBoot=default,DFUOnBoot=default,UploadMode=default,PartitionScheme=mbr8ota,CPUFreq=240,UploadSpeed=921600,DebugLevel=none,EraseFlash=none',
'--build-cache-path=/tmp/arduino_Pogodynka_cache_smbrox3',
'--build-path=/tmp/arduino_Pogodynka_build_smbrox3',
'--build-property=build.extra_flags=-DESP32 -DCORE_DEBUG_LEVEL=0 -DARDUINO_RUNNING_CORE=1 -DARDUINO_EVENT_RUNNING_CORE=1 -DBOARD_HAS_PSRAM -DARDUINO_USB_MODE=1 -DARDUINO_USB_CDC_ON_BOOT=1 -DARDUINO_USB_MSC_ON_BOOT=0 -DARDUINO_USB_DFU_ON_BOOT=0 -DCONFIG_USE_PSRAM=1 -DMBROLA_PL1_ALAW=1 -DFINDER_NOT_USE_PARTITION=1']

(trzy ostatnie definicje to moje prywatne)

Edytowano przez ethanak

katalogi do usunięcia

Windows:
C:\Users\<user name>\AppData\Roaming\arduino-ide\
Linux:
~/.config/arduino-ide/

Nie potwierdzam.

$ cat /tmp/arduino/sketches/CCE283C709674E57FC59E4DC58217884/partitions.csv 
# Name,   Type, SubType, Offset,  Size, Flags
nvs,      data, nvs,     0x9000,  0x5000,
otadata,  data, ota,     0xe000,  0x2000,
app0,     app,  ota_0,   0x10000, 0x330000,
app1,     app,  ota_1,   0x340000,0x330000,
spiffs,   data, spiffs,  0x670000,0x180000,
coredump, data, coredump,0x7F0000,0x10000,

Arduino IDE 2.3.2, w menu układ partycji ustawiony prawidłowo.

Jedyne co się stało to straciłem ustawienia 😉

- dziwne jest to że jeśli nie wykasuję userData (Roaming) to partinions.csv mam taki sam jak u Ciebie.

- poniżej zrzuty po wykasowaniu userData.

- po uruchomieniu Arduino, wciąga sobie konfigurację swoja, potem muszę od nowa ustawić moją konfigurację i kompilacja.

- docelowo partitions.csv jest taki jaki był ustawiony w konfiguracji.

- efekt uboczny jest taki że teraz nie zapisuje konfiguracji, raz za razem muszę ustawiać konfigurację od nowa, nawet jak nie ruszam userData 

Capture-1.thumb.png.1c7b92147c0e5efe0f2178f51a9a0d50.pngCapture-2.thumb.png.77258f3276145db5c38f15cbba903a6a.pngCapture-3.thumb.png.445ab3a98bbef95005b521fd74cdfe91.png

Ogólnie coś jest nie tak w arduino-cli (a IDE 2.x z niego korzysta). Jeśli już raz załapie że w build ma prawidłowy partitions.csv to już dalej kompiluje prawidłowo, ale przy pustym build dzieją się cyrki (zarówno w 0.3 z IDE jak i 1.x z githuba). Dlatego zalecałem IDE 1.x do kompilacji, stary builder nie ma takiej przypadłości.

Ktoś mówił że się nie da na lolin32 lite? Na zdjęciu miejsce podłączenia zasilania MAX98357.

pogodololin.thumb.jpg.444cb079e5463fdc881a7f7fc875246b.jpg

W tej wersji może działać z akumulatorem lub bez (tylko po co tam akumulator)?

• Lubię! 1

- mam pytanie jak ten twój projekt pod względem głosu ma się do poniższego projektu.

- naturalnie projekt z internetu nie ma języka polskiego.

- jak trudno jest dorobić język polski do espeak.ng?

https://github.com/pschatzmann/espeak-ng

$ espeak-ng --voices=pl
Pty Language       Age/Gender VoiceName          File                 Other Languages
 5  pl              --/M      Polish             zlw/pl               
 7  pl              --/F      polish-mbrola-1    mb/mb-pl1       

Tyle na temat.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...