Skocz do zawartości

Naprawa po zalaniu, kluczyk Volvo

Pomocna odpowiedź

Cześć, jako, że na tym forum różne postacie się pojawiają, może jest ktoś kto już naprawiał kluczyk volvo jak na zdjęciu.

Kluczyk został wyprany🫣.

Po wysuszeniu działał, sprawdziłem wieczorem działanie i było ok. Rano kluczyk już był martwy. Po podłączeniu do zasilacza laboratoryjnego tak jakby chciał zadziałać kilka razy wysłał sygnał i pokazał się pobór prądu. Teraz nie działa. Na zasilaniu z zasilacza i naciskaniu przycisków, pobór zerowy, czasami pojawi się jakiś 1-2mA poboru, jak działał na zasilaczu to w czasie wysyłania sygnału było ok 8mA poboru.

Bateria nowa włożona, bez reakcji.

Kluczyk zbliżeniowy z przyciskami.

IMG_8481.JPG

Edytowano przez SOYER

Może w wodzie destylowanej go teraz wyprać? Kąpiel w ultradźwiękach. Choć łatwiej żeby coś się nadało do środka, niż potem to wydostać - nie wiem, ale sprawia wrażenie, że obudowa nie/trudno-rozbieralna.

Środki piorące i woda w podwyższonej temperaturze prania mogły spowodować korozję ścieżek na płytce drukowanej kluczyka jak również korozję elementów. Należy ostrożnie zdemontować kluczyć i uważne pod lupą sprawdzić stan jego elektroniki. Niestety może okazać się, że kluczyk został nieodwracalnie uszkodzony lub jego naprawa będzie trudna. Podobnie jak bywa z laptopami po zalaniu.

28 minut temu, Christophorus napisał:

Środki piorące i woda w podwyższonej temperaturze prania mogły spowodować korozję ścieżek na płytce drukowanej kluczyka jak również korozję elementów. Należy ostrożnie zdemontować kluczyć i uważne pod lupą sprawdzić stan jego elektroniki. Niestety może okazać się, że kluczyk został nieodwracalnie uszkodzony lub jego naprawa będzie trudna. Podobnie jak bywa z laptopami po zalaniu.

Niestety pranie było w podwyższonej temperaturze 🤨.

Tylko , że kluczyk działał po przesuszeniu, na drugi dzień, zarówno z przycisków jak i zbliżeniowo. Czyli główne części raczej nieuszkodzone. Wydaje mi się jakiś problem z zasilaniem. Tylko wydaje się.

Jako, że mam miesiąc do zamówienia nowego, spróbuję pogrzebać.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kluczyk początkowo mógł działać. Jednak środki piorące zwyczajnie mogły spowodować rozpuszczenie się ścieżek na płytce drukowanej i obecnie kluczyk nie działa. Zapewne nie wszystkie ścieżki i przelotki na płytce drukowanej kluczyka uległy uszkodzeniu. Skorodować mogły również wyprowadzenia miniaturowych elementów SMD. Trudno diagnozować nie widząc wnętrza. Uszkodzenia mogą być mało widoczne.

Spróbuję go rozebrać, choć pewnie klejony, przyglądałem mu się ale nie mam na razie pomysłu jak go rozebrać, ale…

zrobiłem eksperyment, od rana poleżał z wyjętą baterią, włożyłem baterię i działa…

wyjąłem i powtórzę za godzinę, mam wrażenie, że jeśli leży z baterią w środku to przestaje działać…

16 minut temu, SOYER napisał:

mam wrażenie, że jeśli leży z baterią w środku to przestaje działać…

A jesteś pewien, że w środku nie ma wody? Jeżeli jest to rozbieralne, to pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić, to rozbiórka oraz dokładne czyszczenie np. w IPA. 

Nie zapominaj, że w pralce oprócz wody znajdują się różne chemikalia ze środków czystości które z reguły nie są dobrymi izolatorami, a w połączeniu z prądem z czasem wytrawią Ci ścieżki. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.