Skocz do zawartości

Zewnętrzny termometr - czego użyć?

ethanak

Pomocna odpowiedź

Tak się zastanawiam. Modelowy układ na razie działa z LiPo, ale co będzie w zimie? Z tego co wiem LiPo wytrzymuje do -20°. NiMH podobno do -40, ale chyba tylko jakieś specjalne których nie da się kupić... bo wszędzie widzę granicę -20°...

Jakieś propozycje? Bo reszta ustrojstwa wytrzyma -40° (XIAO ESP32C3 albo C3 Super Mini i DHT22 albo Dallas)...

17 minut temu, ethanak napisał:

Z tego co wiem LiPo wytrzymuje do -20°. NiMH podobno do -40, ale chyba tylko jakieś specjalne których nie da się kupić... bo wszędzie widzę granicę -20°...

W Polsce? LiPo wystarczy, dawno nie widziałem -20 na termometrze, ew. dodać do tego trochę izolacji termicznej.

@H1M4W4R1 no, to chyba mieszkasz w ciepłych krajach, bo tutaj miewałem prawie -30, a -35 też pamiętam...

Izolacja termiczna musiałaby być jakaś bardzo dobra (droższa niż reszta urządzenia) - raczej nie mogę liczyć że coś tam się będzie podgrzewało, bo czujnik bierze 100mA przez 0.2 sekundy raz na 5 minut...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A tak w ogóle to jestem ciekaw, czy przy prostej izolacji termicznej włączenie poboru prądu 100mA na jakiś czas (liczony w sekundach) podgrzałoby ten akumulatorek...

Doładowanie: w przypadku lipo po prostu zdjęcie ustrojstwa ze ściany i podłączenie na noc do usb. W przypadku nimh to troche bardziej skomplikowane ale też żadna ekwilibrystyka.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

A tak w ogóle to jestem ciekaw, czy przy prostej izolacji termicznej włączenie poboru prądu 100mA na jakiś czas

To głównie będzie zależeć od Rw akumulatora. Ale generalnie przy temp. -40C oraz prądzie 100mA za wiele tego ciepła się nie wydzieli. W profesjonalnych urządzeniach przemysłowych zasilanych bateryjnie z tego co mi wiadomo są stosowane baterie litowe. Po zużyciu trzeba wymienić.

@ethanak Prosiłeś o propozycję aku na skrajnie niską temperaturę pracy. W linku masz całą listę. Ponad 80 pozycji do przeanalizowania.  

Co do reszty elektroniki zwykle pod izolacją termiczną stosuję mały rezystor do ogrzewania. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.