Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@farmaceuta układ z powyższego schematu zastępuje dzielnik który pokazałeś wyżej. Sygnał badany podłączasz pomiędzy sztuczną masę a wejście u1.2 (przy okazji dobrze by było dać tam jakiś tłumik, lub dopasowanie sondy oscyloskopowej jeśli posiadasz. Do pico doprowadzasz sygnał: masa i to co wychodzi z dzielnika R7 i R8. Dzielnik jest tak policzony że przy zasilaniu z 5V amplituda nie przekroczy tych 3.3V 

W razie jakbyś chciał zasilić to z 3.3V ten dzielnik nie jest wymagany ale warto dać rezystor do wyjścia opampa do masy 

• Pomogłeś! 1
  • 5 miesiące później...

@_LM_ mam pytanie do Ciebie, za jakiś czas będę zamawiał oryginalne podzespoły i tak się za wzmacniaczami rozglądam...jakie parametry powinien mieć żeby w miarę nadążyć dla parametrów 2MS/s, slew rate dla max 3.3v...? Chodzi mi o gbw slew rate i offset...będzie mi do służyło głównie do wzmacniania napięcia z boczników, tak więc myślę że nie mniej niż 50mV wzmocnienie 10x max 

20 minut temu, farmaceuta napisał:

jakie parametry powinien mieć żeby w miarę nadążyć dla parametrów 2MS/s, slew rate dla max 3.3v...? Chodzi mi o gbw slew rate i offset...będzie mi do służyło głównie do wzmacniania napięcia z boczników, tak więc myślę że nie mniej niż 50mV wzmocnienie 10x max 

2MHz, więc musisz mieć na wykresie wzmocnienia/częstotliwości dla 2MHz wartość większą niż 10, slew rate większy niż pełen zakres dla najmniejszego okresu czasu (czyli większy niż 3.3V/(1/2MHz))... jakieś 6.6V/us+

Minimalnie bawiłbym się z czymś typu MCP6022

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
11 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

2MHz, więc musisz mieć na wykresie wzmocnienia/częstotliwości dla 2MHz wartość większą niż 10, 

Troszkę nie łapie tego 🤔 (wybacz moją upierdliwość 😭)

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)
13 minut temu, farmaceuta napisał:

Troszkę nie łapie tego 🤔 (wybacz moją upierdliwość 😭)

obraz.thumb.png.e274c6f1817f5403af19e5b8daee3c4e.pngobraz.png.22f188b4988e4a64173b726b558f60e5.thumb.png.938add1e2fb477df5db84a931f8a0c29.png

Jeżeli dobrze pamiętam wypada 20dB na dekadę (co 20dB mnożysz gain 10x), w tym przypadku będzie to 30dB, czyli coś koło 31~32x.

obraz.thumb.png.eb2993a8d66d181d90b87d84d58be589.png

Licz się z tym, że slew może być nieco mniejszy przy większym wzmocnieniu.

Tak więc Twój wybór powinien być git (poza strzelaniem z armaty do muchy, ale czasem tak trzeba).

Edytowano przez H1M4W4R1
8 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Jeżeli dobrze pamiętam wypada 20dB na dekadę (co 20dB mnożysz gain 10x), w tym przypadku będzie to 30dB, czyli coś koło 31~32x.

Matko😱 co Ty do mnie gadasz?😁 Jak mogę się o to spytać chatgpt? Tak żeby mi wytłumaczył to co próbujesz mi wytłumaczyć...

A co do armaty to ja bym to raczej nazwał cebulowym dilem😁 bo Texas tańszy z 30 centów na sztuce w porównaniu do tego microchipa

Niezły sprzęt 👍 wcześniej tego nie widziałem, nie na mój łeb zakuty 😁 na pająku bym tego raczej nie zlutował, a nawet na PCB by było ciężko no i napewno by finalnie nie działało 😭

Co do wzmacniaczy wejściowych, pewnie spróbowałbym z OP06 lub czymś w tym stylu. Ciężko jest dobrać to na oko. Na twoim miejscu poskładał bym wstępny układ na pcb, zastosował opampy w podstawkach precyzyjnych i tak prototypował, przy okazji pogłębiając wiedzę o działaniu tych elementów co byś nie musiał całego wiadra scalaków kupować 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...