Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
21 godzin temu, Preskaler napisał:

Tak palenie tytoniu jak i wdychanie (kontakt) z ołowiem są SZKODLIWE dla zdrowie.

Jednoznacznie wynika z tego, że LEPIEJ jest zastosować wyciąg oparów niż ryzykować utratę zdrowie czy życia. Oczywiście opary topnika także są szkodliwe i na przyzwyczajenie się do tego nie ma co liczyć. IMHO najlepiej zastosować samodzielnie wykonany wentylator. Coś na kształt wyciągu kuchennego tylko w mniejszej skali. Nad stanowiskiem lutowniczym oczywiście. No chyba, że lutujemy sporadycznie to wtedy wystarczy tylko wentylatorek zdmuchujący i rozpraszający opary w całym pomieszczeniu.

Edytowano przez Preskaler
  • 3 tygodnie później...
Dnia 8.08.2024 o 08:23, ethanak napisał:

Z moich doświadczeń wynika, że do oddychania izopropanolem nie da się przyzwyczaić 🙂 Tak jak napisał @Preskaler - zastosuj cokolwiek.

Witam!

Z tym się zgodzę....dlatego do styków raczej używam czystej benzyny ekstrakcyjnej, bo jest mniej śmierdząca a jej opary nie są narkotyczne jak IPA czy czystego etanolu.

Raz myłem pilot od dekodera po palaczu, potem mi się ten alkohol wylał w ciepłym pomieszczeniu. Był smród IPA i najtańszych kiepów razem wymieszane.

Ja latem raczej nie myję IPA czy benzyną w domu, mam balkon, podwórko i budynki gospodarcze od takiego czegoś.

Po dymku z kalafonii, czy paście lutowniczej mam problemy z płucami, dlatego stosuję nawet zwykły wentylator, żeby opary przedmuchac w bok, w stronę drzwi. Na paście napisane jest, żeby nie wdychać, już po kontakcie ze skórą może wywoływać alergie.

• Lubię! 1

@orb777

Dnia 8.08.2024 o 07:52, Preskaler napisał:

...IMHO najlepiej zastosować samodzielnie wykonany wentylator. Coś na kształt wyciągu kuchennego tylko w mniejszej skali. Nad stanowiskiem lutowniczym oczywiście. No chyba, że lutujemy sporadycznie to wtedy wystarczy tylko wentylatorek zdmuchujący i rozpraszający opary w całym pomieszczeniu....

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...