Skocz do zawartości

Lutowanie, a alergia.

BeeKeyPro

Pomocna odpowiedź

Dobra, więc w końcu jak, bo się pogubiłem 😅. Potrzebuję czegoś do wywietrzania pokoju czy po prostu się przyzwyczaję?

(edytowany)
21 godzin temu, Preskaler napisał:

Tak palenie tytoniu jak i wdychanie (kontakt) z ołowiem są SZKODLIWE dla zdrowie.

Jednoznacznie wynika z tego, że LEPIEJ jest zastosować wyciąg oparów niż ryzykować utratę zdrowie czy życia. Oczywiście opary topnika także są szkodliwe i na przyzwyczajenie się do tego nie ma co liczyć. IMHO najlepiej zastosować samodzielnie wykonany wentylator. Coś na kształt wyciągu kuchennego tylko w mniejszej skali. Nad stanowiskiem lutowniczym oczywiście. No chyba, że lutujemy sporadycznie to wtedy wystarczy tylko wentylatorek zdmuchujący i rozpraszający opary w całym pomieszczeniu.

Edytowano przez Preskaler

Dnia 8.08.2024 o 08:23, ethanak napisał:

Z moich doświadczeń wynika, że do oddychania izopropanolem nie da się przyzwyczaić 🙂 Tak jak napisał @Preskaler - zastosuj cokolwiek.

Witam!

Z tym się zgodzę....dlatego do styków raczej używam czystej benzyny ekstrakcyjnej, bo jest mniej śmierdząca a jej opary nie są narkotyczne jak IPA czy czystego etanolu.

Raz myłem pilot od dekodera po palaczu, potem mi się ten alkohol wylał w ciepłym pomieszczeniu. Był smród IPA i najtańszych kiepów razem wymieszane.

Ja latem raczej nie myję IPA czy benzyną w domu, mam balkon, podwórko i budynki gospodarcze od takiego czegoś.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Po dymku z kalafonii, czy paście lutowniczej mam problemy z płucami, dlatego stosuję nawet zwykły wentylator, żeby opary przedmuchac w bok, w stronę drzwi. Na paście napisane jest, żeby nie wdychać, już po kontakcie ze skórą może wywoływać alergie.

• Lubię! 1

@orb777

Dnia 8.08.2024 o 07:52, Preskaler napisał:

...IMHO najlepiej zastosować samodzielnie wykonany wentylator. Coś na kształt wyciągu kuchennego tylko w mniejszej skali. Nad stanowiskiem lutowniczym oczywiście. No chyba, że lutujemy sporadycznie to wtedy wystarczy tylko wentylatorek zdmuchujący i rozpraszający opary w całym pomieszczeniu....

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.