Skocz do zawartości

Ograniczenie napięcia na silniku DC

Sheppard25

Pomocna odpowiedź

Witam,

Pytanie teoretyczne. Załóżmy, że z mojego kontrolera silnika na silnik wychodzi napięcie 8V. Silnik jednak przyjmuje jedynie 5V. Chciałbym tam ustawić stabilne 5V aby nie uszkodzić silnika. Jak to zrobić aby działało przy odwróceniu polaryzacji na silniku (wsteczny)? 

Potencjalnie działające pomysły jakie mam

1. Pierwszym pomysłem jest PWM i regulować po prostu napięcie z poziomu mikrokontrolera. Minusem tego rozwiązania jest to, że jeżeli sam kontroler silnika będzie miał wahanie napięcia (nie wiem czy coś takiego jest możliwe, w wypadku gdy np jakiś inny podzespół będzie miał duży nagły pobór prądu). Nie wiem na ile przed tym chronią kondensatory, pewnie trzeba by dać jakiś duży (o ile sam kontroler silnika takiego nie ma)

2. Dzielnik napięcia. Tutaj minusem jest to, że ograniczam rezystorami natężenie prądu jakie może iść na silnik plus to co powyżej.

Raczej niedziałające:

1. Przetwornica DCDC - są wrażliwe na zmianę polaryzacji

2. Diody, stabilizatory liniowe - podobnie są wrażliwe na zmianę polaryzacji ale może da się zrobić układ na diodach tak żeby przez stabilizator szedł prąd tylko gdy płynie w odpowiednią stronę, strata 0,7V - trudno

Czy są jakieś lepsze pomysły? Może sam kontroler silnika powinien już mieć maksymalnie stabilne zasilanie zbliżone do 5V, tzn napięcie na kontrolerze jest determinowane "najsłabszemu" elementowi, które on zasila (silniki, część logiczna kontrolera)

Pozdrawiam

Edytowano przez Sheppard25

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.