Skocz do zawartości

Przetwornica 12-230 V. Ogólne uwagi co do poprawności schematu

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

Przed chwilą, farmaceuta napisał:

Tak mało? Chociaż Ty mówisz o 500kHz...a ile tam będzie prądu przy 50k?

Mniej. 😄 Przy czym to jest średni prąd, maksymalny wyszedł jakieś 1,1A. Ten IFRZ ma jakoś 65nC ładunku bramki i 2nF pojemność wejścia, to nie jest jakoś kosmicznie wiele. Bramka jest z Twojego punktu widzenia kondensatorem, który trzeba naładować/rozładować, więc szczytowy prąd to może wychodzi "duży", ale średnio to nie są nie wiadomo jakie wartości, bo to na ogół dość mały kondensator.

• Lubię! 1

(edytowany)
6 minut temu, kaworu napisał:

Ten IFRZ ma jakoś 65nC ładunku bramki i 2nF pojemność wejścia, to nie jest jakoś kosmicznie wiele. Bramka jest z Twojego punktu widzenia kondensatorem, który trzeba naładować/rozładować, więc szczytowy prąd to może wychodzi "duży", ale średnio to nie są nie wiadomo jakie wartości, bo to na ogół dość mały kondensator.

Tak tak...to już doczytałem że to taki kondensator a nawet dwa (Cgd) i trzeba to szybko ładować i rozładować żeby mosfety się nie grzał...ech..walczę z tą elektroniką, ale to jak grochem o ścianę..😅 przez ten wtórnik emiterowy popłynie ten 1,1A w impulsie czy nie? skoro mają po te 150mA max...no i czy ten rezystor 10ohm wytrzyma takie chwilowe prądy? Bo tego nie łapie...

Edytowano przez farmaceuta

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

skoro mają po te 150mA max

To jest wartość dopuszczalna nie maksymalna możliwa i na ogół jest powiedziane, ze to "continuous CE current".

Pytanie w gratisie, nie prościej użyć na przykład IR4426 albo dowolnego innego (tańszego?) sterownika bramek?

5 minut temu, kaworu napisał:

Pytanie w gratisie, nie prościej użyć na przykład IR4426 albo dowolnego innego (tańszego?) sterownika bramek?

Pewnie że prościej 😉 tylko trzeba go mieć, a ja postanowiłem użyć tego co jest w szufladzie (dosłownie tylko tego), a po drugie to tak mnie naszło w kontekście nauki głównie o tranzystorach...co wyjdzie to wyjdzie...w przyszłości jak już bym co nie co ogarniał to jak najbardziej jestem za stosowaniem driverów mosfetów...prosto, szybko, tanio😉 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pytanie mam jeszcze odnośnie nawijania transformatora, bo jak się głębiej wczytałem to ile wynalazków tyle różnic...chodzi mi o zwoje ..ile ich ma być względem uzwojenia pierwotnego? Napięcie skuteczne to 230v a maksymalne 325v i nie wiem dla której wartości ustalam potrzebną ilość zwoi...🤔 (Czy jeszcze inaczej?)

No i mam pierwszy błąd... odwrócona logika puści mi to z dymem zanim ESP wystartuje...🤔 Zakładając że podczas startu na pinach będę miał LOW to efekt będzie jak powyżej...zapodanie rezystora do plusa bazy nic nie da..no może tylko przy starcie jak stany są nieustalone... ktoś coś zaproponuje mądrego??

Zamiast tego 10R rezystora do bramek, 100nF kondensator. Jeśli zaniknie sygnał PWM tranzystory sie wyłączą po około 1ms, obojętnie w jakim stanie sygnał się zatrzyma. Choć nie jestem pewny czy wtedy nie musisz dać diody na bramce, aby sygnał nie poszedłł poniżej masy. Wrzuć w SPICE i sprawdź. 😜

(edytowany)
15 minut temu, _LM_ napisał:

Oscyloskop masz? To się bardzo przydaje przy przetwornicach

Ha jak bym miał to pewnie tego posta by nie było 😜 niestety nie mam więc guzik sprawdze...

Edit...no ale zakładając że to forum dla wróżbitów to co może jej brakować?? (35kHz) odpalona połówka...

(edytowany)

Potestowalem i wyszło że przy 40kHz z wypełnieniem ~99.5% coś tam się dzieje bo trafo piszczy i daje maks ~45v...hmmm🤔 na wyjściu kondensator 1uF 250v... ktoś coś doradzi?? (tylko oby nie dokładanie zwoi, bo ma chodzić tak jak teraz czyli pierwotne 2*3z i wtórne ~83z)

Edit...a z ciekawości zmierzyłem napięcie na zasilaczu i wyszło że z 12.2 pada do ~4.3v...więc trzeba z czegoś stabilniejszego sprawdzić...jutro się Aku naładuje... chociaż martwi mnie to wysokie wypełnienie..😕 przecież nic nie zostanie zakresu na stabilizację...ehh

No i tak...na Aku (kwasowym) działa to tak jak by było zwarcie...tranzystor zaczyna szybko być gorący i już kilka razy przepalilo ścieżkę zasilania...fakt że były cienkie...PWM działa na pewno.. już brak mi pomysłów, bez znaczenia jakie PWM ustawie

Moze komus bedzie sie nudzilo to moze luknac na ta symulacje z LTSpice...niewiedzialem jaka indukcyjnosc dac do tej mojej cewki (3zwoje 2.5mm srednicy na ferrycie)...moja wiedza za cienka zebym cos wiecej wymyslil, zwlaszcza na symulacji przy mosfecie...🙄 

Draft1.zip

Dnia 2.09.2022 o 21:31, farmaceuta napisał:

Potestowalem i wyszło że przy 40kHz z wypełnieniem ~99.5% coś tam się dzieje bo trafo piszczy i daje maks ~45v...hmmm🤔

Czy ty jesteś pewien że masz dobrą fazę tego pwm? Weź pomierz napięcia na bramkach najlepiej przy odłączonym trafo, bo odnoszę wrażenie że te 99.5% pwm to nie jest tyle co mówisz 😉 aha i wrzuć zaktualizowany schemat aby można się odnieść do bieżącej wersji

• Lubię! 1

25 minut temu, _LM_ napisał:

Czy ty jesteś pewien że masz dobrą fazę tego pwm? 

Faza oczywiście jest odwrócona..czyli LOW załącza mosfeta...

26 minut temu, _LM_ napisał:

Weź pomierz napięcia na bramkach najlepiej przy odłączonym trafo

Przy zasilaniu ~12v coś koło 11v z hakiem więc ok...mierzone bramka-masa..

27 minut temu, _LM_ napisał:

bo odnoszę wrażenie że te 99.5% pwm to nie jest tyle co mówisz 😉

To jak na oko..bo rozdzielczość PWM miałem ustawioną na 10 bitów i przy wartości 1-3 coś się tam działo...

28 minut temu, _LM_ napisał:

aha i wrzuć zaktualizowany schemat aby można się odnieść do bieżącej wersji

Zaraz wrzucam... chociaż po tych cięższych testach już z Aku kwasowego trafo już nic nie piszczy ani napięcia nie daje z zasilacza (nie spaliłem go) ale na pędach PWM normalnie działa..w sensie miga itp

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.