Skocz do zawartości

Przetwornica 12-230 V. Ogólne uwagi co do poprawności schematu

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, kaworu napisał:

Znając życie, to tam nawet 1A nie będzie. 

No też tak mi się wydaje . .. 

Jaki mosfet i częstotliwość?

Irfb4110 (zakładając że trafię na oryginały to około 10000pF pojemność bramki) częstotliwość wstępna to 20kHz, 4 tranzystory połączone równolegle i driver który daje ~1800pf w ciągu 25ns to wychodzi pi razy oko 0.5us załączania i wyłączania (1us na przełączanie i około ~45-50us "spokoju" na ładowanie kondensatorów zasilających driver) znasz może wzór na to jaki okres czasu kondensator może oddać określony prąd przy danej pojemności?? Gdzieś nie mogę znalezdz a wiem że jest...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@kaworu mógłbyś mi troszkę z tym pomóc? Bo nie bardzo łapie tych danych wyjściowych...😢 Wbiłem 2200uf/15v/20kHz ale dalej nie wiem jak mam obliczyć na jaki czas mi starczy energii powiedzmy przy tych 3A😢

@kaworu no dla 2200uf, 15v max, 12v min, wyszło mi jakieś 1200us, czyli zakładając że bym dal taki kondensator na driver to przetwornica 2 a powinna w zupełności wystarczyć tak? (Tego pierwszego kalkulatora trochę nie łapie 🤔)

Co Ty właściwie chcesz osiągnąć z tym 2200uF kondensatorem?

Oraz powiedzmy, ze dla jednego mosfeta potrzebujesz całych 5mA, dodając margines bezpieczeństwa (x2), będzie z 10mA.

• Lubię! 1

18 minut temu, kaworu napisał:

Co Ty właściwie chcesz osiągnąć z tym 2200uF kondensatorem?

Taki kondensator jest w stanie oddać więcej prądu niż przetwornica 2A jest w stanie dostarczyć impulsowo, około 1/50 czasu kondensator "pracuję" resztę czasu się ładuje z przetwornicy...może ja piszę jakieś farmazony, ale musisz mi wybaczyć bo ja się poprostu nie znam 😋 

22 minuty temu, kaworu napisał:

Oraz powiedzmy, ze dla jednego mosfeta potrzebujesz całych 5mA, dodając margines bezpieczeństwa (x2), będzie z 10mA.

🤔🤔🤔 teraz to zgłupiałem...możesz mi wyjaśnić na chłopski rozum skąd taka mała wartość??

O Cie Panie ;D

Wywal wszystkie elementy towarzyszące przy Q7, 8, 5 i 10. Niech zostaną tylko do Q8. To samo dla 2/3/4/9 niech zostaną tylko przy Q1. I połącz wszystkie bramki razem dla danej sekcji, generalnie jak dodajesz tranzystory wykonawcze to traktujesz je razem jako jeden element. Chyba, że chcesz dać każdemu osobny driver.

Jeden TC4424 zupełnie starczy na oba kanały.

Jak ten feedback ma działać?

13 godzin temu, farmaceuta napisał:

teraz to zgłupiałem...możesz mi wyjaśnić na chłopski rozum skąd taka mała wartość??

image.png.67696021a26b2ae53d77b718ec4a8fc0.png

W tym kalkulatorze piezodrive, pobierz sobie xls na dysk (albo otwórz w office 365) i masz wszystkie formuły co się z której komórki wzięło na tacy. 😉

• Pomogłeś! 1

(edytowany)

O Cie Panie ;D

No co?😁hehe ja to tak bardziej dopatruję z innych projektów niż sam obliczam czy rozumiem...😋

O Cie Panie ;D

Wywal wszystkie elementy towarzyszące przy Q7, 8, 5 i 10. Niech zostaną tylko do Q8. To samo dla 2/3/4/9 niech zostaną tylko przy Q1. I połącz wszystkie bramki razem dla danej sekcji

Jesteś pewny? Bo jak patrzę na wszelakiej maści produkcję DIY to praktycznie zawsze tranzystory równolegle mają swoje rezystory i diodę 🤔

Jak ten feedback ma dzialac?

Na wyjściu pot mam mieć możliwość regulacji w zakresie 0.5-1.5v...jeszcze nie do końca w głowie sobie ułożyłem jak miał bym to zautomatyzować...na początek z "palca" ustawić sobie amplitudę tak żeby mieć 230v na wyjściu, potem pot na najlepszą wartość dla esp32( ESP na skrajnych wartościach adc jest guwno warte, trzeba szukać powyżej 0.3v) zapisuje sobie wartość adc dla 230v i później można dodać w kodzie regulator Pid czy coś tam pokombinować...

Edytowano przez farmaceuta

4 minuty temu, farmaceuta napisał:

Jesteś pewny? Bo jak patrzę na wszelakiej maści produkcję DIY to praktycznie zawsze tranzystory równolegle mają swoje rezystory i diodę

Yap, zobacz sobie na przykład:

image.thumb.png.5ad5f363f2dd2c520d565ce61dae5380.png

Pożyczone od ST (EVSPIN32G06Q1S3). W sumie możesz sobie zobaczyć te schematy tak czy inaczej, bo to inwerter trójfazowy https://www.st.com/en/evaluation-tools/evspin32g06q1s3.html

albo

https://www.electronicsforu.com/electronics-projects/hardware-diy/sine-wave-inverter-circuit

22 minuty temu, farmaceuta napisał:

Na wyjściu pot mam mieć możliwość regulacji w zakresie 0.5-1.5v...jeszcze nie do końca w głowie sobie ułożyłem jak miał bym to zautomatyzować...

Bo jak chcesz te rezystory z fb podłaćzyc bezpośrednio do AC, to średnia wyjdzie Ci zawsze 0, i za bardzo sobie nic nie poregulujesz.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.