Skocz do zawartości

Przetwornica 12-230 V. Ogólne uwagi co do poprawności schematu

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

Aha czyli rozumiem że sterując pwm raz z jednej, raz z drugiej strony chcesz uzyskać sygnał sinuso podobny. Odłącz transformator i zamiast niego podłącz rezystory lub żarówki, zmieniaj powoli wypełnienie (w okresie  < 50Hz ofc) i pomierz czy zmieniają się napięcia na drenach. To że działa to przy wypełnieniu 99.5% może wskazywać na to, iż tak naprawdę jest to wypełnienie 0.5%. Zobacz jak z grubsza może wyglądać obwód sterowania takiej przetwornicy https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2732.pdf W artykule podane są też uwagi dotyczące nawijania transformatora. Budowałem tę ( z artykułu ) przetwornicę i upaliłem za pierwszym razem tranzystory ze względu na zwarcia międzyzwojowe. Jeśli u ciebie okaże się że bez trafa, a z obciążeniem mosfety nie grzeją się wtedy będziesz musiał jeszcze raz nawinąć rdzeń. 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

4 minuty temu, _LM_ napisał:

Aha czyli rozumiem że sterując pwm raz z jednej, raz z drugiej strony chcesz uzyskać sygnał sinuso podobny. 

Tak, a dokładniej to miało być SPWM czyli tak dobierać wypełnienie że na wyjściu faktycznie ma się uformować normalny sinus (po to ten kondensator na wtórnym) 

6 minut temu, _LM_ napisał:

To że działa to przy wypełnieniu 99.5% może wskazywać na to, iż tak naprawdę jest to wypełnienie 0.5% 

Nie rozumiem trochę...mam odwrócona fazę więc od 0 mam najwyższe wypełnienie a na 1023 wypełnienie zerowe i to by się zgadzało..

9 minut temu, _LM_ napisał:

ze względu na zwarcia międzyzwojowe.  

Wielokrotnie sprawdzałem uzwojenia pierwotne miernikiem w wielu miejscach żeby się upewnić... zwarcia nie znalazłem...("plecionka" z cieniutkiego drutu) 

9 minut temu, _LM_ napisał:

BTW ja bym zastosował jakiś dedykowany układ a nie bawił się z ESP

No właśnie chodzi mi żeby to prockiem było sterowanie...bo generalnie w porównaniu do elektroniki analogowej to w programowaniu jestem miszczu i mogę wszystko😜 nie mówiąc o innych dodatkach które ogarnę prockiem bez jednej kropli potu na czole...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

12 minut temu, farmaceuta napisał:

Tak, a dokładniej to miało być SPWM czyli tak dobierać wypełnienie że na wyjściu faktycznie ma się uformować normalny sinus (po to ten kondensator na wtórnym) 

Według mojej skromnej wiedzy powinien tam być w szeregu dlawik. Ale nie uargumentuję tego bo zbyt krótki jestem w te klocki. Sinusa tam na pewno nie uzyskasz. 

12 minut temu, farmaceuta napisał:

Nie rozumiem trochę...mam odwrócona fazę więc od 0 mam najwyższe wypełnienie a na 1023 wypełnienie zerowe i to by się zgadzało..

To niema znaczenia. Odłącz całkowicie trafo i zamiast niego daj tam jakieś inne obciążenie, jak pisałem wyżej nawet żarówki 12V i zmieniaj bardzo powoli pwm z okresem poniżej 1Hz będziesz wtedy miał pewność czy tranzystory przełączają się prawidłowo. To taki bardzo pristy test a uwidoczni co dzieje się z twoim układem. A najlepiej zainwestuj w oscyloskop 😉 nawet zwykły analog za parę stówek 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

5 minut temu, _LM_ napisał:

A najlepiej zainwestuj w oscyloskop 😉 nawet zwykły analog za parę stówek 

Na to napewno przyjdzie czas...nawet się już rozglądałem, ale póki co to teorie pruboje rozwikłać, a idzie mi to 500 razy gorzej niż z programowaniem😜 

6 minut temu, _LM_ napisał:

Sinusa tam na pewno nie uzyskasz. 

Tu chodzi o ciągle zmieniające się wypełnienie dzięki czemu napięcie narastaz różna prędkością a kondensator to ładnie wygładza i wygląda to normalnie jak sinus...(nie upieram się bo za cienki jestem😅 

Od 2.30 opisuje o co kaman..

Ja tam widzę przebieg niemalże prostokątny, ale co kto lubi 😉 przeprowadź testy o których pisałem wyżej bo ewidentnie masz problem ze sterowaniem. 

• Lubię! 1

(edytowany)
10 godzin temu, _LM_ napisał:

Ja tam widzę przebieg niemalże prostokątny, ale co kto lubi 😉 

Widziałem kilka przebiegów z tego SPWM (na YT oczywiście) i w przypadku dobrego kodu sterującego przebieg wygląda jak idealny sinus, lub prawie idealny (chodzi o wyjście), no ale to sprawdzimy jak uruchomienie tego gruchota...😉 

I jutro sprawdzę to o czym piszesz .. dzięki @_LM_ za zainteresowanie tematem👍

Edytowano przez farmaceuta

(edytowany)

Reanimacja tematu...jako że się podjarałem odkryciem algorytmu SPWM, to pasuje  wykorzystać tą euforię i zbudować na początek prostą przetwornice 12-230v (ale. Tym razem działającą😋) widzę kilka wersji stopnia mocy, albo pełny mostek H i trafo z jednym uzwojeniem pierwotnym, albo dwa mosfety podłączone do końców podwójnego uzwojenia pierwotnego (środkowy odczep cewki podłączony do VCC) i tak mnie zastanawia która wersja przeniesie więcej mocy zakładając że tranzystory są te same w obu przypadkach...🤔

1154023302_Zrzutekranu2025-01-17233441.thumb.png.7c34bfc6b8d9a8591dea37a7dd76cb15.png

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.thumb.png.98a4fa4a5c49300c496d5f9de35f06d9.png

Edytowano przez farmaceuta

9 godzin temu, farmaceuta napisał:

i tak mnie zastanawia która wersja przeniesie więcej mocy zakładając że tranzystory są te same w obu przypadkach...

Ja bym wybrał wersję z środkowym odczepem, ale głównie przez wygodniejsze sterowanie tym czymś 😄 

Pamiętaj, że N-MOSy sterujesz napięciem między bramką, a źródłem - sterowanie nimi po stronie wysokiej jest niezwykle upierdliwe.

Poza tym druga wersja raczej przeniesie więcej mocy, bo jednak masz dwa tranzystory zamiast jednego per połówkę układu.

• Pomogłeś! 1

3 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Ja bym wybrał wersję z środkowym odczepem, ale głównie przez wygodniejsze sterowanie tym czymś 😄 

Pamiętaj, że N-MOSy sterujesz napięciem między bramką, a źródłem - sterowanie nimi po stronie wysokiej jest niezwykle upierdliwe.

Poza tym druga wersja raczej przeniesie więcej mocy, bo jednak masz dwa tranzystory zamiast jednego per połówkę układu.

No i tak właśnie myślałem 👍 co do sterowania high side to wiem że bootstrapy trzeba robić i ogólnie trudniej....dzięki wielkie za odpowiedź!😁 (Choć to nie koniec...😋)

(edytowany)

Polecam, poogladać jego kanał. Gościu bardzo fajnie o przetwornicach i nie tylko mówi, i to praktycznie.

A tak na marginesie. Nie lepiej wziąść sobie gotowy układ z starego UPSa?

Edytowano przez BlackJack
  • Pomogłeś! 1

10 godzin temu, farmaceuta napisał:

No i tak właśnie myślałem 👍 co do sterowania high side to wiem że bootstrapy trzeba robić i ogólnie trudniej....dzięki wielkie za odpowiedź!😁 (Choć to nie koniec...😋)

Oj tam trudniej. Wstawiasz między sygnał PWM i mosfety na przykład taki driver bramek

https://www.lcsc.com/product-detail/Gate-Drivers_NATLINEAR-LN8322SR-G_C3008046.html

I załatwi sterownie półmostka z dwoma n-FETami 😉

• Pomogłeś! 1

Cytat

Wielokrotnie sprawdzałem uzwojenia pierwotne miernikiem w wielu miejscach żeby się upewnić... zwarcia nie znalazłem...("plecionka" z cieniutkiego drutu) 

A nawijając trafo zwracałeś uwagę na początki i końce uzwojeń, oraz kierunek nawijania. Jak to masz schrzanione, to ci nie ruszy za huu.. huu. W przetwornicach jest wiele "wybuchowych" pułapek.

• Pomogłeś! 1

46 minut temu, BlackJack napisał:

Polecam, poogladać jego kanał. Gościu bardzo fajnie o przetwornicach i nie tylko mówi, i to praktycznie

Znam ten kanał... Często oglądam bardzo fajny👍 

Co do gotowych modułów od sterowania to pewnie że można i to wcale nie trzeba szukać w UPS'ach...jest coś takiego jak EGS002 (z dedykowanym układem EG8010) kompletna płytka sterowania z feedbackiem do inwerterów i falowników za ~15zl u chińczyka...😉 No ale mnie tak naszło na mikrokontroler bo się podjarałem jak już wspomniałem 😋 

39 minut temu, kaworu napisał:

Oj tam trudniej. Wstawiasz między sygnał PWM i mosfety na przykład taki driver bramek

I załatwi sterownie półmostka z dwoma n-FETami 😉

Tak tak, wiem o tym...do tego dokładam tylko zewnętrznie diodę i kondensator i ma śmigać...👍 

34 minuty temu, BlackJack napisał:

A nawijając trafo zwracałeś uwagę na początki i końce uzwojeń, oraz kierunek nawijania. Jak to masz schrzanione, to ci nie ruszy za huu.. huu.

Nawijalem pierwotne i wtórne w tych samych kierunkach....wtórne ze środkowym odczepem do plusa (tak jak na drugim moim schemacie wyżej) 

Generalnie wiem że czeka dużo pułapek, ale z tego jak sobie patrzę na takie inwertery DIY na arduinach czy tej płytce EGS002 to w prostych rozwiązaniach myślę że ogarnę...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.