Skocz do zawartości

Problem z bootowaniem płytki WROOM-32 wersja 38pin.

Pomocna odpowiedź

A ja się zastanawiam, co to za konstrukcje z nowej serii.
Mam przed sobą dwie płytki, 38 pin i 30 pin. Z tym samym ESP32 z punktami pomiarowymi, z CP2101.

Kupione przed kilka laty na Ali za grosze, obecnie umarły i nie żyją. Ale żadnych problemów pod Windą nie miałem.

9 minut temu, ethanak napisał:

I to jest powód do zainstalowania sobie Ubuntu 🙂

Proszę, tylko nie Ubuntu! Nwm, znajdź inne distro, byle nie Ubuntu. 🤢

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

To nie Arduino, CP2102 to najgorszy układ do pracy z Windą

Generalnie mam tylko problem z samym bootowaniem, bo tak normalnie przy ręcznym wyzwoleniu to da się załadować program... jak coś, to mogę poszukać jakiegoś innego sterownika...

51 minut temu, KatzePL napisał:

Mam przed sobą dwie płytki, 38 pin i 30 pin. Z tym samym ESP32 z punktami pomiarowymi, z CP2101.

a jaką masz wersję sterownika pod ten układ CP?

52 minuty temu, KatzePL napisał:

obecnie umarły i nie żyją.

Ty je ubiłeś, czy same zdechły ? 😁

Panie i panowie okazało się że sterownik cp2102 nie chce współpracować z win11...Rafał sprawdził na win10 i na wszystkie płytki program wgrywa się bez użycia przycisku, czyli tak jak ma być...ktoś może to potwierdzić u siebie?? 

@farmaceuta

Dzięki że mnie naprowadziłeś w tym temacie, ale odkryłem coś jeszcze bardziej ciekawego. Powiem tak;

Wczoraj przeprowadziłem testy na 2 stacjach z win11 i niestety nie mogłem wysłać programu do mojej płytki pomimo prawidłowo zainstalowanych sterowników pod PC2102.

Natomiast dzisiaj przeprowadziłem testy na stacji z win10 i wszystko działa bez problemu. Arduino ładuje program od strzała. ale co się okazuje. Odpaliłem jeszcze Ardu na laptopie z win11 i też wszystko leci od strzała zarówno na wejściu USB 3.x jak i USB 2.x

Zastanawiam się czemu to nie działa na stacjach na których docelowo pracuję przy Ardu? Mam pewien trop, ale muszę to sprawdzić. Otóż na stacjach na których nie działa upload przy komunikacji przez PC2102 mam zainstalowane karty rozszerzeniowe USB 3.x na pcie. Być może tu leży problem, albo po prostu te płyty główne są już ni kompatybilne z win11.

Zrobię jeszcze jeden test na najstarszym PC ze wszystkich jakie posiadam. Czyli staruszek na którym testuję stabilność win11. W tym PC jest tylko USB 2.x ponieważ nie posiada on żadnej karty rozszerzeniowej do USB 3.x. Jeżeli test przebiegnie prawidłowo, to w ostatnim kroku w jednej ze stacji w której występuje problem z uploadem zarówno po USB 3.x jak i USB 2.x zdemontuję kartę USB 3.x i wykonam jeszcze raz testy. 

Temat jest ciekawy dlatego postanowiłem wyjaśnić go do końca. 🙂 Może komuś się do czegoś to przyda z podobnym problemem. 🙂 

@farmaceuta, @ethanak, @KatzePL, @_LM_

A więc tak;

Zrobiłem testy na kolejnym PC (najstarszym) z systemem win11. Efekt jest ten sam związany z problemem połączenia poprzez port USB. Czyli wychodzi na to, że płyty główne których chipset obsługuje USB 3.x prawidłowo współpracują z PC2102 bez względu na to jaki jest zainstalowany system operacyjny Windows. Natomiast w starszych płytach głównych których chipsety obsługują jedynie USB 2.x występuje problem z komunikacją przez PC2102. Być może wiąże się to z brakiem 100% kompatybilności sterowników starszych płyt głównych z nowszymi systemami operacyjnym Windows. Jednak żeby to ostatecznie potwierdzić należałoby zainstalować inną wersję systemu operacyjnego np. (Windows7, Linux itp.). Nie wiadomo jest też do końca czy ten problem występuje globalnie, ponieważ testy które przeprowadziłem odnoszą się jedynie do 5-ciu różnych stacji roboczych z różnymi płytami głównymi.

To co mogę jeszcze zrobić, to zainstalować starszą wersję systemu np. win7 na jednej ze stacji w której występuję w.w. problem. 

(edytowany)

@_LM_ A masz na pokładzie USB 3.x ? Bo u mnie też działa na win11 ale z chipsetem obsługującym USB 3.x Przed chwilą zainstalowałem win7. Myślałem, że aktualizacje pójdą automatycznie, ale łącze wygasło... Dałem sobie siana, bo nie mam sterów na dysku, a nie chce mi się tego szukać w necie. Wypróbuje to na win10. 

Zobaczymy. Na PC z USB 3.x działa z win10 i win11. Zobaczymy czy zadziała z win10 na starszej płycie z obsługą USB 2.x 🙂 

P.S.

@ethanak @farmaceuta @KatzePL No i wszystko jest już jasne. Po zainstalowaniu win10 na PC ze starszą płytą główną która obsługuje jedynie USB 2.x również nie działa transmisja poprzez PC2102. Natomiast na płytach z chipsetem obsługującym USB 3.x PC2102 działa prawidłowo zarówno na win10 jak i win11. Wszystko wskazuje na problem kompatybilności sprzętowej w systemie Windows (jakieś timingi/ delays???) występujący w starszych rocznikach PC. Oczywiście nie twierdzę, iż problem ten jest ściśle powiązany z samym USB ponieważ transmisja także nie działa przy użyciu karty rozszerzeniowej USB 3.x na pcie. To wszystko wskazuje, że problem leży gdzieś głębiej w innym sterowniku systemowym z obsługą którego możliwe że lepiej radzą sobie takie systemy jak Linux na którym rzekomo ta transmisja działa prawidłowo. (Nie testowałem)

Po przeprowadzonych w dniu dzisiejszym testach mogę jednoznacznie stwierdzić iż w moim przypadku problem z obsługą PC2102 w systemie Windows jest ściśle związany z rocznikiem PC na którym ten system został zainstalowany.

To chyba tyle o ile z waszej strony nie ma innych pomysłów/ sugestii... (?)

Edytowano przez rafal220

@ethanak

Dzisiaj chciałem jeszcze wypróbować obsługę PC2102 w systemie Linux, jednakże w trakcie kompilacji mam dziwne błędy. Arduino IDE zainstalowałem zgodnie z zaleceniami ze strony producenta aplikacji.

1335279354_Zrzutekranuz2024-08-2519-06-38.thumb.png.401758f0c3db532be3f582e25a9659e9.png

8 minut temu, rafal220 napisał:

w trakcie kompilacji mam dziwne błędy

Fakt, bardzo dziwne...

10 minut temu, rafal220 napisał:

Arduino IDE zainstalowałem zgodnie z zaleceniami ze strony producenta aplikacji

Na pewno? Nic nie było o instalacji python3-serial? Polecenie:

sudo apt install python3-serial

A w ogóle to instalowałeś tak jak tu: https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360019833020-Download-and-install-Arduino-IDE czy jakoś inaczej?

Spróbuj, ale i tak 20.04 już nie bardzo się nadaje do pracy (tzn. ja cały czas mam 20.04, ale z jakimiś backportami a i tak jęczy że chce na emeryturę). Spróbuj najpierw dorzucić moduł serial.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Spróbuj najpierw dorzucić moduł serial.

No na poprzedniej wersji 20.x nic nie pomogło. Uruchomiłem wszystkie polecenia i nic. Nadal ten sam błąd. 

A wersja 20.04 się wypier. po drugim uruchomieniu. Nie wiem. Skoro wybrałem partycję po poprzedniej wersji 20.x to powinno w tym miejscu śmigać. xD 

20 minut temu, rafal220 napisał:

Skoro wybrałem partycję po poprzedniej wersji 20.x to powinno w tym miejscu śmigać.

A powiedziałeś mu że ma sformatować partycję?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...