Skocz do zawartości

Problem z bootowaniem płytki WROOM-32 wersja 38pin.

Gość

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich.

Mam ciekawy problem odnoście wgrywania wsadu poprzez bootloadera do płytki jak w temacie. 

2.thumb.jpg.e04835d606c4761bbbd71ce32a9e53a0.jpg3.thumb.jpg.fb649c1a80b477ec63c49bd0f5c4286e.jpg

Jak widać płytka bazuje na nieco nowszym układzie CP2102 umożliwiającym komunikację poprzez port USB. Po zainstalowaniu sterowników przy pomocy opcji aktualizacji automatycznych w systemie operacyjnym Windows11 płytka WROOM-32 stała się widoczna pod określonym portem szeregowym RS-232. 

Niestety. Przy próbie wgrania jakiegoś programu z poziomu Arduino IDE, kompilator zgłasza problem z komunikacją. Nie działa także ręczna inicjacja bootowania polegająca na jednoczesnym wciśnięciu przycisku RST i BOOT, a następnie zwolnieniu w kolejności przycisków RST, później BOOT. Operację próby wgrania programu powtórzyłem na innej płytce celem wykluczenia wady fabrycznej. Ciekawą rzeczą jaką zauważyłem jest fakt, w którym możliwość wgrania programu następuje w przypadku naciśnięcia przycisku BOOT do czasu w którym kompilator rozpocznie ładowanie programu. 

A więc co może stanowić przyczynę problemu?

Niekompatybilny sterownik CP2102 zainstalowany przez system Windows11, problem techniczny płytki, czy może jakaś inna przyczyna?

Gość

No właśnie przed sekundą zaktualizowałem sterowniki ręcznie do wersji 11.3.0.176,  ale to nic nie pomogło. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To nic nie znaczy - była taka wersja sterów co działała do win7, dalej nie chciała. Można było za grosze kupić konwertery bo linux nie miał problemów...

Gość

@ethanak

To chyba będzie problem z IDE...

Wstawiłem coś takiego żeby zobaczyć jak IDE generuje przerwanie i RST. 

void setup() {

pinMode(2, OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(2, HIGH);
}

Strasznie to robi chaotycznie, ale jak już wygeneruje nieco dłuższe przerwanie, to program leci. Jest tak 50/50. Raz jest sukces, a raz jest err status2 

Spróbuję jeszcze na wersji sterownika płytki 3.x 

Na 100% nie IDE. Raczej sterowniki, ewentualnie (co możliwe) jakiś babol w arduino-cli (pamiętaj, że IDE to tylko wrapper co do konsolowego programu przekazuje wyklikane parametry).

Gość

Na wersji sterownika płytki 3.x ciągle niepowodzenie chociaż widać że Ardu kilkukrotnie resetuje WROOMA.

42 minuty temu, ethanak napisał:

była taka wersja sterów co działała do win7, dalej nie chciała

No ale to są dość nowe stery producenta z 2024r. i nowy układ CP2102. 

1 minutę temu, ethanak napisał:

ewentualnie (co możliwe) jakiś babol w arduino-cli

Bo w sumie w odróżnieniu od sprawdzonego CH340 układ CP2102 jest dość nowy...

Gość
(edytowany)

@ethanak

Tak nawiasem zobacz i porównaj też te WROOMY. Obudowy nieco nowszych konstrukcji z nowej serii na CP2102 są nieco inaczej wypalone laserem niż te ze starego zapasu magazynowego na CH340. W oczy rzucają się również punkty pomiarowe do kalibracji anteny zewnętrznej. W starszej wessij tego nie było.

2.thumb.jpg.1538debb272ffbf37623388082d2e1fa.jpg  2.thumb.jpg.2ed35572ade203acf0f7127c5b813305.jpg

Czy jest to możliwe, że nowa wersja WROOM-32 nieco odbiega od poprzedniej?  

Edytowano przez rafal220

(edytowany)

Masz możliwość przetestowania innym kablem USB? Bo nie wiem czy dobrze przeczytałem że od czasu do czasu to działa? I jeszcze jedna opcja czy da się w Arduino zmienić prędkość uploadu? 

Edytowano przez _LM_

Gość
5 minut temu, _LM_ napisał:

I jeszcze jedna opcja czy da się w Arduino zmienić prędkość uploadu? 

Da się. Aktualnie 921600, ale wcześniej próbowałem przy najniższej (115200) i też nie poszło. 

8 minut temu, _LM_ napisał:

Masz możliwość przetestowania innym kablem USB?

Dla zasady mogę sprawdzić. Ale dziwne by było gdyby nie działały tylko te moduły co dziś przyszły. Zaraz sprawdzę.

Gość

Dla zasady sprawdziłem na dwóch różnych kablach i jest to samo. To wygląda tak, jakby Ardu miał jakiś problem z synchronizacją, albo inicjacją bootowania. xD

(edytowany)
9 minut temu, rafal220 napisał:

Dla zasady sprawdziłem na dwóch różnych kablach i jest to samo. To wygląda tak, jakby Ardu miał jakiś problem z synchronizacją, albo inicjacją bootowania. xD

To nie Arduino, CP2102 to najgorszy układ do pracy z Windą, bo musisz trafić we właściwy sterownik, a pamiętam, że to graniczyło z cudem... Chyba dopiero na jakiejś chińskiej stronie znalazłem działający. GL HF.

Edytowano przez H1M4W4R1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.