Skocz do zawartości

Problem z bootowaniem płytki WROOM-32 wersja 38pin.

Pomocna odpowiedź

Ka

12 minut temu, rafal220 napisał:

A to ma podobny interfejs jak Windows, czy wersja bardziej terminalowa? 

Jak podobny... przecież interfejs instalujesz jaki chcesz. Masz dobry sprzęt to instalujesz KDE i będziesz miał interfejs rodem z Windowsa. Masz słaby to XFCE albo LXDE, prosty ale bez wodotrysków. A co do wpisywania tych śmiesznych literek w takie okienko... pamiętaj, że to nie Windows i wziął się z systemów które w ogóle nie miały żadnej grafiki. Niezależnie od tego co zainstalujesz będziesz miał to samo, tyle że terminal może być bardziej fikuśny 🙂

A to przecież wiem. Pierwszy Windows instalowany z dyskietek miał jedynie czysty terminal. Chyba wersja 3.14 jako pierwsza była graficzna. Już nie pamiętam, bo dawno i nie prawda. 😁

45 minut temu, ethanak napisał:

Masz dobry sprzęt to instalujesz KDE i będziesz miał interfejs rodem z Windowsa

To klikanie okienek zajmuje tyle parametrów? Wiesz ja tam nie potrzebuje jakiś animacji rodem z gier PC. Tylko czysty interfejs  graficzny który będzie się bujać w przeciętnym GPU na karcie z 2010r. 

Generalnie po zainstalowaniu tego bookworma, to na start masz czysty terminal, czy jednak coś co przypomina Ubuntu? 

(edytowany)

Co sobie wybierzesz to masz - instalator daje wybór jakie chcesz mieć środowisko graficzne. Ja instaluję Xfce - po to mam kompa żeby go używać a nie wyglądać. Poza tym możesz mieć więcej niż jedno i sobie wybierać. Np. przychodzą kumple to KDE żeby się pochwalić jaki on śliczny, wychodzą - xfce bo chcesz pracować a nie oglądać animowane okienka i inne bajery.

No i oczywiście możesz nic nie instalować, np. jeśli to serwer octoprinta z pihole to nigdy monitor nie będzie podłączony...

No i pamiętaj że Ubuntu to pochodna Debiana, tyle że trochę inaczej popakietowana.

Edytowano przez ethanak

No ok. Jak instalator daje wybór przy starcie, to można to wypróbować. Generalnie nie są mi potrzebne animowane okienka. Rozchodzi się o to  aby było okienko tj. w pierwszym Windowsie które nie zabiera dużo parametrów. Nie lubię pisać w terminalu... No chyba że muszę tj. Ardu itp. Dobra. Wolny wieczór, to ściągnę jakieś ISO i potestuję wydajność. 🙂

(edytowany)

Heheheheh, fajny ten linux, taki bezproblemowy:))).

Też miałem szopki jak chciałem zainstalować jako drugi system. Darowałem sobie.

Uwielbiam tematy w stylu, weź Pan nasz produkt, rozwiąże wszystkie Pana problemy…, ale jakie problemy? No te które się pojawią jak Pan weźmie nasz produkt…

Wiem, wiem jakbym się znał to bym zainstalował… Jednak wolałbym się uczyć obsługi i używania, a nie studiować fora jak to w ogóle zainstalować jako drugi system…

Edytowano przez SOYER

@SOYER w tym przypadku to był błąd konkretnej aplikacji (instalatora xubuntu) ,a nie linuxa ogólnie. Tak jakbym naciął się na jakąś niedoróbkę w ME i warczał, że wsxystkie windowsy są do niczego.

22 minuty temu, SOYER napisał:

Też miałem szopki jak chciałem zainstalować jako drugi system. Darowałem sobie.

No ale przecież z instalacją nie ma żadnych problemów. Tylko wersja 24.x ma jakieś bugi w sobie xD...  

@ethanak Ogarnąłem kilka spraw i zaraz poszukam jakieś ISO. Pisałeś abym ściągnął wersję 22.x Czyli rozumiem, że wersja Ubuntu, bo zapewne będzie się chciało zaktualizować do wersji 24.x No ale skoro z Ubuntu 24.x nie ma żadnych problemów, to wstępnie pobiorę wersję 22.x. 🙂  

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Konkretniej xubuntu, bo zarówno ubuntu jak i inne bazujace na 24.04 działają normalnie.

kamień z serca😂😂😂

(edytowany)

Po dwóch popołudniach walki z tym Linuxem udało mi się wreszcie przetestować czy CP2102 działa na starszym sprzęcie kiedy system Windows ma z tym jakiś problem.

Dziś mogę mogę to oficjalnie potwierdzić, że Linux jest bardziej kompatybilny ze starszej daty sprzętem i faktycznie transmisja danych poprzez port USB przy pomocy CP2102 działa bez najmniejszego zarzutu ani zająknięcia.

1.thumb.png.2eae994251559075f40adaa5942e2e9e.png

@ethanak Swoją drogą, to polecenie które podałeś;

sudo apt install python3-serial

nie do końca rozwiązało problem z połączeniem, aczkolwiek było blisko ponieważ znikło większość błędów z edytora. Został tylko exit status: 2

Zabrakło jeszcze jednej linijki;

sudo usermod -a -G dialout <username>

I dobrze, że na tej linijce się skończyło, bo dalej byłby jakiś galimatias w terminalu z przypisywaniem numerów portów do uprawnień użytkownika. xD

Sumując to KDE w wersji full też ma sporo błędów. Najnowsze plasma X11 ciągle wysypuje system w nieoczekiwanych momentach. Dobrze że przy logowaniu można wybrać inną plasmę... 

Niby Debian przy instalacji ma opcję wyboru pulpitu, ale opinie są takie, że jest to przestarzały interfejs. Pytanie ile w tym prawdy? 

Edytowano przez rafal220

Zero prawdy. Nie myl "przestarzały" z "lekki". Porównaj, ile zasobów żre plasma, ile xfce a ile twój ukochany windows. A że wygląda dość siermiężnie bezpośrednio po instalacji... cóż, potem możesz go sobie upiększać.

A co do opinii... to opinie użytkowników środowisk czy może takich co pierwszy raz xfce na oczy widzą i porównują ze ślicznym windowsem?

A tak przy okazji to ile różnych środowisk graficznych (nie pulpitów, pulpit jest częścią środowiska, wyrażaj się jasno i prawidłowo, to nie klocki) masz do wyboru w windowsie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...