Skocz do zawartości

Problem z bootowaniem płytki WROOM-32 wersja 38pin.

Pomocna odpowiedź

Tak. I się uruchomił, tylko że w przeciwieństwie do 20.x nie dał mi wyboru systemu win11 przy starcie tj. wersja 20.x 

Uruchomił się, ale po restarcie już się wyp. na amen. Teraz ręcznie sformatowałem partycję i wybrałem opcję z system win11. Zaczął się instalować nie pytając mnie w którym chce miejscu i na której partycji, a po minucie wyskoczył nieoczekiwany błąd. Coś pisało przepraszamy, nie wiedzą co jest przyczyną i proszą spróbować jeszcze raz po restarcie, albo skontaktować się z działem technicznym. 

Ale to mnie nie rajcuje,  bo ja chcę dwa systemy. Linux i Windows a ta opcja nie daje możliwości wyboru partycji na której chcę zainstalować Linuxa tj. w wersji 18.x Tam było to zrobione prawidłowo. 

2 minuty temu, rafal220 napisał:

ja chcę dwa systemy

No to nie klikaj bezmyślnie. Jeśli nie wykrył windy to raczej nie kontynuuj instalacji. A jak kliknąłeś "domyślnie" to on się domyślił że cały dysk jest jego.

Niestety - to nie windows, on nie myśli za ciebie tylko grzecznie wykonuje polecenia. 

Ale w wersji 18.x było normalnie zrobione. Wskazałem mu partycję, format, a on sam się doinstalował obok windy na wskazanej partycji i było spoko. Po resecie miałem listę systemów i memtesta. W wersji 24.x to nie działa. Albo pokazujesz mu partycję i masz tylko Linuxa bez Windowsa, albo chcesz dwa systemy, ale nie masz możliwości wyboru partycji. xD porypane to jest. xD 

Nie wiem co źle robię, ale wiem na pewno, że w kolejnej wersji Linuxa powinni wrócić do poprzedniego kreatora instalacji. W Windows odkąd pamiętam (od wersji xp) kreator instalacji jest taki sam. Nikt tam nie wydziwia cudów na kiju. Co prawda w kreatorze zmieniano jakieś tam pierdoły bez znaczenia, ale okno partycjonowania dysków zawsze było i jest takie samo.

A dlaczego instalator ma być taki jak 10 lat temu? A może taki jak 20 lat temu? A jak uważasz że autorzy instalatora robią coś źle to zgłoś to do nich, a nie rób z siebie łajzy na forum.

Instalowałeś kiedyś najpierw Windowsa później Linuksa, a następnie próbowałeś zmienić wersję linuksa na nowszą na partycji po poprzedniej wersji tak aby nie była widoczna przy starcie systemu? W Windowsie takie manewry zawsze generują problemy, tylko da się z nich jakoś wybrnąć, a w Linuxie jest totalny system down... 

Przy próbie zainstalowania nowszej wersji wszystko idzie niby dobrze.

a3.thumb.jpg.8bcc96b2463c2439bb37a3b455d43873.jpg

System się uruchamia ponownie i działa, do czasu kolejnego restartu. Zamiast okna z wyborem systemu operacyjnego jest czarny monitor. xD Windows takich szopek nie odpi. tylko masz ekran startowy z aktywnymi i nieaktywnymi systemami które usunąłeś wcześniej. Ale wszystko jednak działa, tylko zwis następuje w momencie kiedy stukniesz w martwy system. Można je usunąć aby nie były widoczne, tylko trochę jest zabawy. 

Dobra. Zainstaluję tylko samego Linuxa na tej stacji, bo i tak nie miałem nic ważnego na tym dysku oprócz czystej instalki Windowsa...  Szkoda dalej się w tym bebrać. Linux to nie Windows który wstaje nawet jak go potraktujesz "młotkiem"...

@ethanak

A więc tak. Zrobiłem całkowicie czystą instalację na dysku bez żadnych innych systemów operacyjnych. (Tylko sam Linux) I nadal mam problem. Zauważyłem 2 ciekawe rzeczy. Otóż za każdym razem w czasie instalacji pojawia się jakiś błąd dokładnie w tym miejscu;

3.thumb.jpg.7e46a07aad2473bfc25c7654f1d2b34f.jpg

Nie jest to błąd krytyczny, chociaż czasem potrafi wywalić taki błąd;

5.thumb.jpg.b8ebc162a7bb3c0d87a360d24c14c9cd.jpg

który przerywa instalację...

Nie mniej jednak po udanej próbie instalacji system się restartuje i działa, ale tylko jednorazowo.

Nie pomogło także doinstalowanie aktualizacji...

6.thumb.jpg.93a7a1db75818b960d9e006695aa3bd4.jpg7.thumb.jpg.cb4903d53f7040cd11895219275da335.jpg

Po restarcie jest całkowity death...

Pomyślałem, że może mam jakieś błędy na gwizdku, ale diagnostyka nie wykazała jakiś różnic w spójności;

4.thumb.jpg.9646e11ad06c5695563e77d78390ccdc.jpg

Czy jest to możliwe, że Linux pobrał się z jakimiś błędami na HDD? No bo w końcu działa to na zasadzie torrentów bez względu jaką opcję wybierzesz przy pobieraniu. Jak nie masz programu do torrent, to po prostu ściągasz dłużej.  

9 minut temu, ethanak napisał:

Suma kontrolna się zgadza?

A gdzie mogę to sprawdzić? Na stronie z której pobierałem tego parametru nie było... A to co mam na dysku zgadza się z tym co jest na penie. WinMerge to specjalistyczne narzędzie diagnostyczne które w zależności od opcji którą wybierzesz może sprawdzić nie tylko sumy kontrolne wszystkich plików, katalogi, nazwy plików, ale również całą binarkę (tylko znacznie dłużej to trwa)...

Dobra najwyżej ISO pobiorę jeszcze raz i zobaczymy. Mogę też pobrać i zainstalować wersję starszą oraz zrobić aktualizację? 

50 minut temu, ethanak napisał:

Dobra, wszystko wiem. Instaluj 22.04

No ok. A możesz powiedzieć co jest źle z tą wersją 24.x że system się wywala po instalacji?

28 minut temu, rafal220 napisał:

A możesz powiedzieć co jest źle z tą wersją 24.x

Konkretnie dotyczy to XUbuntu - podobno pracują nad tym 😉

Ja już mam dość Ubuntu, coraz więcej błędów a zamiast je poprawiać robią wodotryski.

Instaluję bookworma - ten przynajmniej wiem że jest pewny.

Bo ten Ubuntu coraz bardziej przypomina Windowsa. W wersji 18.x pulpit i przeciąganie ikon/ operacje kopiuj wklej wyglądają koszmarnie. W 24.x jest już lepiej, ale inne rzeczy z listy kafelków poprzenosili tak, że trudno to znaleźć i są w upierdliwym miejscu. Generalnie z Linuxem to jest tak jak z przeglądarką M$ Edge. Kopiują na wzór googlowskiej, ale jakoś to nie zachęca ludzi tj. chromecast zamiast windy. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Pytanie kto kogo pierwszy opierd... na kolację i wypchnie z branży... 

9 minut temu, ethanak napisał:

Instaluję bookworma

A to ma podobny interfejs jak Windows, czy wersja bardziej terminalowa? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...