Skocz do zawartości

Prototyp stacji pogodowej DHT11

Pomocna odpowiedź

@Preskaler Fajowo ta obudowa wyszła. (ta własnoręczna) Ja szukałem ostatnio po internecie sklejki i jakiegoś kleju dobrego. Mam w planach sobie kupić i zobaczymy jak mi wyjdzie. 🙂 

• Lubię! 1

Ja kupuję sklejkę w formatkach 200 x 300 mm grubości 3 mm a na większe obudowy - grubszej. Do samodzielnego wykonywania obudów drewnianych (ze sklejki itp.) potrzebny jest przynajmniej jakiś mały warsztacik. Konieczne jest imadło, ściski stolarskie, piłki, pilniki, dobrze też mieć wiertarkę, szlifierkę (np. oscylacyjną lub taśmową), szlifierkę kątową, pilarkę tarczową  i oczywiście zestaw papierów ściernych i innych drobnych akcesoriów i narzędzi. O osobnym pomieszczeniu już nie wspominam. Do cięcia prostych odcinków sklejki używam noża monterskiego, liniału i ścisków lub pilarki tarczowej. Niestety, nie ma dobrych pilarek w handlu (czytaj precyzyjnych) a te, które są (np. modelarskie) są drogie i niewielkiej mocy. Najczęściej nożem nacinam obustronnie sklejkę wzdłuż linijki a potem łatwo ją łamię. Podobnie robię z płytkami plastikowymi tylko zamiast noża używam rysika. Brzegi szlifuję papierem ściernym. Sklejam "Wikolem" wzmacniając narożniki listewkami lub trójkątnymi wstawkami bo 3 mm na styk słabo się trzyma niezależnie od zastosowanego kleju a plastik kleję najlepiej dwuskładnikowym klejem (żywica  + utwardzacz). Narożniki wewnątrz wzmacniam metalowymi kątownikami.  

Do wycinanek dobra jest mała piła taśmowa. Przy odrobinie wprawy i ustawieniu culagi można ciąć po prostej, ale także łuki i drobniejsze elementy. Frezarka krawędziowa też może się przydać, np. makita rt0700 (lub klony). Można nią pracować normalnie od góry, ewentualnie zamontować pod blatem. Obrabianie krawędzi od szablonu jest wtedy dużo prostsze.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.