Skocz do zawartości

Prototyp stacji pogodowej DHT11

Pomocna odpowiedź

W mojej młodości, prócz mydelniczek używałem płytek polistyrenowych. Z jednej strony były żłobkowane a z drugiej gładkie, imitujące kafelki. Wymiary miały 2000 x 2000 mm a grubość ok 3 mm. Były w kolorach czerwonych i żółtych. Kleiłem je opiłkami polistyrenu rozpuszczonymi w "tri" a narożniki wzmacniałem od środka, paskami blaszki konserwowej wtopionymi na gorąco. Jeszcze niedawno znalazłem podczas porządków taką obudowę w dobrym stanie. Obecnie są też oferty tylko płytki w nieco innych wymiarach 2000 x 1500 mm. https://allegrolokalnie.pl/oferta/polistyren-hips-bialy-czarny-1mm-2mm-3mm-wymiar-qrx

7408545000_1725604493_thumb.jpg 

Co do stacji pogodowej to brakuje mi w niej wiatromierza. To jednak trzeba by było wykonać samodzielnie.

57 minut temu, Preskaler napisał:

Co do stacji pogodowej to brakuje mi w niej wiatromierza. To jednak trzeba by było wykonać samodzielnie.

Jestem prawie pewien że za niedługo będę mógł pochwalić się nową wersją! Tam zadbam o więcej szczegółów. 🙂 

@BeeKeyPro Projekty wiatromierzy można znaleźć na instructables - większość z nich to niezbyt skomplikowane konstrukcje.

1 godzinę temu, Preskaler napisał:

Kleiłem je opiłkami polistyrenu rozpuszczonymi w "tri"

Tyle że trójchloroetylen jest obecnie zabroniony (i dobrze). Ale HIPS stosowany jest w druku 3d jako materiał podporowy, trzeba tylko sprawdzić w czym to się rozpuszcza. W sumie HIPS to nie to samo co polistyren z naszych czasów...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

8 minut temu, ethanak napisał:

Projekty wiatromierzy można znaleźć na instructables - większość z nich to niezbyt skomplikowane konstrukcje.

Dobrze wiedzieć. Będę miał się czym wspomóc w trakcie budowy 🙂 

Jest jeszcze sklejka i piła włosowa. Kiedyś chyba w każdym warsztacie i pracowni technicznej. Ale idźmy z duchem czasu, można zamówić wycinanie laserem albo zakolegować się z kołem modelarskim lub pracownią przy uczelni. 

9 minut temu, _LM_ napisał:

Jest jeszcze sklejka i piła włosowa.

Ta sklejka to całkiem ciekawy pomysł. Jakiego kleju ty do tego używałeś/używasz?

(edytowany)

Ja do sklejki i drewna stosuję "Wikol". Jest to klej o konsystencji i kolorze śmietanki a po wyschnięciu (ok. 12 godz.) jest w znacznym stopniu transparenty i prawie niewidoczny. Używam też (z lenistwa) gotowe pudełka, możliwe do zakupu w internecie czy "chińskich marketach" a także, w niektórych polskich sklepach. Oto przykłady ich wykorzystania po niewielkich przeróbkach:

https://filmy.elektroda.pl/67_1701329986.mp4

3102867700_1725669944_thumb.jpg 

Edytowano przez Preskaler
  • Lubię! 2

@Preskaler Kurcza ale fajnie to wyszło, klimatycznie to wygląda. 🙂 Ja ogólnie jakoś nie jestem przekonany do kupowania obudowy przez internet. Zawsze może Ci coś nie pasować czy coś.

Wtedy trzeba kombinować i dopasować. Z drugiej strony kiedy samemu wykonujesz obudowę uczysz się dokładności i korzystania z narzędzi

3 minuty temu, BeeKeyPro napisał:

A tak to jak robisz obudowę to możesz ją zrobić kiedy chcesz i dodatkowo masz jakąś zdolność 🙂 

Popieram 👍

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.