Skocz do zawartości

Prosty układ do powiadomienia o zatrzymaniu maszyny.

Dejwid

Pomocna odpowiedź

Cześć. Potrzebuję zrobić prosty układ który w jakiś sposób informowałby o zatrzymaniu się maszyny. Maszyna działa tak że ciągle jest w ruchu, nieraz sama zatrzymuje się na około 2 sekundy ale układ ma informować dopiero jak zatrzyma się w bezruchu na około 10 albo 15 sekund. Jeśli chodzi o czujnik to myślałem nad akcelerometrem albo fotorezystorem. Ten drugi wydaje mi sie prostszy do zrobienia. Fotorezysotr byłby skierowany na część ruchomą maszyny, przy ruchu maszyna zasłania nieco lampkę więc fotorezystor odczytywalby zmiany jasności, gdy jednak maszyna się zatrzyma to jasność jest praktycznie identyczna bo maszyna znajduje się w pomieszczeniu. Powiadomienie mogłoby być świetlne (jakiś jasny LED) albo dźwiękowe (brzęczyk). Mam trochę elektroniki (fotorezystory, brzęczyki, kondensatory, tranzystory itp). Mam też Arduino Uno. Fajnie by było jakby dało się w prosty sposób zrobić powiadomienie zdalne, tak żeby np. brzeczyk był kilka metrów od maszyny, wtedy mógłbym użyć arduino do komunikacji bluetooth albo innej zdalnej. Macie pomysł jak w prosty sposób coś takiego wykonać?

12 minut temu, AntekBezak napisał:

Najłatwiej będzie chyba użyć czujnika PIR.

Maszyna to nie człowiek i PIR nie zareaguje (rozwiń sobie skrót PIR).

Pomysł z fotorezystorem wydaje mi się najprostszy, pomiar co jakiś czas (nie wiem jaki, nie wiem jak szybko rusza się maszyna), i jeśli w ciągu tych iluś tam sekund pomiary są zbyt podobne do siebie - alarm. Dodatkowo dałbym brzęczyk który można wyłączyć przyciskiem (bo idę coś naprawiać i nie musi mi coś brzęczeć) i migającą (żeby było lepiej widać) ledę której nie da się wyłączyć.

Żeby fotorezystor robił pomiar co sekundę, pamiętał poprzedni i porownywal go z obecnym to rozumiem że trzeba to robić na jakimś scalaku/arduino? Może mam jakąś atmege, poszukam albo dokupię. Ja chcąc uniknąć scalaków myślałem żeby podłączyć baterię przez fotorezystor do kondensatora, gdy maszyna się zatrzyma to kondensator by się ładował, po 10 sekundach byłby tak naładowany ze przepuściłby prąd przez jakiś rezystor do brzeczyka. Ale to się trochę komplikuje, może musiałoby być 2 fotorezystory które byłyby skierowane tak że gdy maszyna jest w pozycji po lewej to światło z lampy trafia do fotorezystor A, a gdy po prawej to do B. I kondensator by się lądował co sekundę i rozładowywał. Chyba że maszyna by stanęła na dłużej to kondensator naładowałbym się cały i dał prąd do brzeczyka.

Teraz widzę że łatwiejszym sposobem będzie czujnik PIR. Raczej da się położyć na ruchomą część jakiś materiał który by wzbudzał czujnik ruchu. PIR ustawić by gasł po 10 sek bez ruchu i wtedy wpiąć się w odpowiedni pin brzeczykiem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Oprócz akcelerometrów są też czujniki wibracji. Testowałem coś takiego na wiertarce bez bicia, działa poprawnie, ale żywotności nie znam. Pewnie są trwalsze moduły (np. z membraną piezoelektryczną?). 15 sekund w tym przypadku to sporo czasu, żeby określić faktyczny stan silnika i wykluczyć przypadkowe drgania.

Trochę mało wiadomości wyjściowych ale można zrobić na kilka sposobów. Jeśli jest jakiś element obrotowy, do którego można przyczepić magnesik koło cewki (lub wiele magnesików na obwodzie koła) i w ten sposób powstałaby prądniczka prądu zmiennego (impulsy) które po prostowniku mogą ładować kondensator, rozładowywany z jakąś tam stałą czasową ( regulowaną RC). Jeśli po zadanym czasie (np. kilku sekund z możliwością regulacji) napięcie na kondensatorze spadłoby poniżej jakiejś krytycznej wartości to układ wzmacniacza prądu stałego uruchamiałby alarm. Powiadamianie może być zdalne, radiowe. Optycznie też można to rozwiązać doczepiając tarczę z otworkami na obwodzie, która przerywałaby strumień świetlny na fotokomórce. Impulsy elektryczne też mogą ładować kondensator i dalej j/w. 

• Lubię! 1

Masz UNO - jaki problem napisać prosty programik który będzie mierzył to co jest na fotorezystorze? W sumie na upartego da się to zrobić na ATtiny13, 45/85 to już luksus.

Chciałem uniknąć Uno bo raczej będę potrzebował w 2 maszynach takie czujniki. Dzięki za propozycje. Powiadomienie radiowe to rozumiem z Uno?

1 minutę temu, Dejwid napisał:

... Powiadomienie radiowe to rozumiem z Uno?

Niekoniecznie. Można zastosować zwykły nadajnik modulowany AM i odbiornik np. taki jak do sterowania modeli lub na podczerwień jak w pilotach.

UNO do testów, potem kupisz co będziesz chciał.

Gdybym ja miał to robić użyłbym jakiegoś esp (wystarczy 8266) - tanie, prosty program, parę drutów na krzyż, a komunikację załatwia esp-now.

Także uważam, że brak jest istotnych danych wejściowych by coś proponować.  Poza tym ma być prosto, a z punktu widzenia użytkowania Arduino czy inny kontroler to nie jest prosto.

• Lubię! 1

Są akcelerometry cyfrowe, które nie potrzebują mikrokontrolera - przynajmniej do właściwej pracy, bo jakoś trzeba je ustawić. Pewnie jakieś nowsze się znajdą, ja to, co z telefonu wylutowałem, staroć, BMA150 Boscha ogarynałem. Nie testowałem jednak tej możliwości. Nie pamiętam, czy progi zadziałania da się aż tak zdefiniować jak chcesz - musisz sobie sprawdzić 😄

3 godziny temu, BlackJack napisał:

Wszyscy się rozpisali jak to zrealizować, ale chyba nikt nie zapytał co to za maszyna?

No nie wszyscy. Popatrz wyżej na odpowiedzi Preskalera i moją.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.