Skocz do zawartości

Rozpoznawanie tablic rejestracyjnych

SOYER

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Ok, zainstalowałem na nowo system(po kilku latach) dla rpi3.

Potem pythona.

Potem openCV wg. tego poradnika:

https://randomnerdtutorials.com/install-opencv-raspberry-pi/

potem otrzymałem to co w załączniku, czyli chyba jest OK.

Jako, że chcę zrobić to co w tym poradniku:

https://ep.com.pl/projekty/projekty-soft/15056-system-do-rozpoznawania-tablic-rejestracyjnych

to proszę o pomoc obeznanych w linuxach co mam zrobić z tym "listingiem1" żeby spróbować czy to działa.

Nadmieniam, że podpiąłem do rpi przez usb kamerę z ps3 i zrobiłem nią kilka zdjęć na podstawie tego poradnika:

https://raspberrypi-guide.github.io/electronics/using-usb-webcams

przez fswebcam....

Więc jak to pchnąć dalej?

Może potem zajmiemy się libsami kolegi @spook. Pomożecie?

Na razie prośba z tym co wyżej napisałem, gdzie wpisać ten szkic "listing1" jak go uruchomić i czy będzie działać bez fizycznego lcd, ew. jak przerobić ten kod by zamiast na lcd pisał to mi na ekranie podpiętym do hdmi rpi/zmiennej którą mogę fizycznie zobaczyć, czyli potwierdzić czy to działa czy nie.

openCV.png

Edytowano przez SOYER

Dnia 19.01.2025 o 22:23, spook napisał:
.\python.exe -m pip install pillow
.\python.exe -m pip install numpy
.\python.exe -m pip install scikit-learn
.\python.exe -m pip install scikit-image
.\python.exe -m pip install opencv-python
.\python.exe -m pip install tensorflow

Pozdrawiam -- Spook.

Instaluję, z racji nikłego doświadczenia w linuxie musiałem się posiłkować chatgpt, zabrakło mi odwagi by tu zapytać...:

jak wpisać to: .\python.exe -m pip install pillow
.\python.exe -m pip install tensorflow do konsoli raspberry pi 3 żeby zainstalować to co podane?
ChatGPT powiedział:
ChatGPT
Aby zainstalować te biblioteki na Raspberry Pi 3, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

Otwórz terminal na Raspberry Pi.

Zainstaluj najpierw Python i pip (jeśli nie są zainstalowane): Upewnij się, że masz zainstalowaną wersję Pythona oraz menedżera pakietów pip. W terminalu wpisz:

bash
Kopiuj
sudo apt update
sudo apt install python3 python3-pip
Wpisz polecenia do instalacji bibliotek: Po zainstalowaniu Pythona i pip, użyj poniższych poleceń, aby zainstalować odpowiednie pakiety. Możesz je wpisać jedno po drugim w terminalu:

bash
Kopiuj
python3 -m pip install pillow
python3 -m pip install numpy
python3 -m pip install scikit-learn
python3 -m pip install scikit-image
python3 -m pip install opencv-python
python3 -m pip install tensorflow
Możesz także użyć polecenia .\python3.exe -m pip install <pakiet>, ale na Raspberry Pi wystarczy użycie python3 (ze względu na to, że jest to wersja Pythona 3). Wersja python3 będzie automatycznie wskazywać na zainstalowaną wersję Pythona.

Czekaj, aż instalacja się zakończy.

Instalacja wszystkich pakietów może zająć trochę czasu, szczególnie na Raspberry Pi 3, ponieważ jest to stosunkowo mniej wydajny komputer w porównaniu do innych urządzeń.

Powiedziałeś(-aś):
otrzymuję błąd: error: externally-managed-environment

× This environment is externally managed
╰─> To install Python packages system-wide, try apt install
    python3-xyz, where xyz is the package you are trying to
    install.

If you wish to install a non-Debian-packaged Python package,
    create a virtual environment using python3 -m venv path/to/venv.
    Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip. Make
    sure you have python3-full installed.

For more information visit http://rptl.io/venv

note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS distribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation or OS, by passing --break-system-packages.
hint: See PEP 668 for the detailed specification.
ChatGPT powiedział:
ChatGPT
Błąd, który otrzymujesz, wynika z tego, że system zarządza środowiskiem Pythona, a próba instalacji pakietów Python za pomocą pip w systemie globalnym jest zablokowana. Jest to zabezpieczenie, które ma na celu ochronę systemu przed potencjalnymi problemami z instalacją pakietów.

Aby rozwiązać ten problem, możesz użyć jednego z dwóch podejść:

1. Utworzenie wirtualnego środowiska (rekomendowane)
Tworzenie wirtualnego środowiska pozwala na instalację pakietów w izolowanej przestrzeni, co jest bezpieczne i nie wpływa na system Python. Oto jak to zrobić:

Zainstaluj pakiet python3-venv, jeśli go nie masz:

bash
Kopiuj
sudo apt install python3-venv
Utwórz wirtualne środowisko: Zdecyduj, gdzie chcesz utworzyć swoje środowisko (np. w folderze ~/myenv). W terminalu wpisz:

bash
Kopiuj
python3 -m venv ~/myenv
Aktywuj wirtualne środowisko:

bash
Kopiuj
source ~/myenv/bin/activate
Zainstaluj wymagane pakiety: Teraz możesz instalować pakiety Python bez problemów:

bash
Kopiuj
pip install pillow
pip install numpy
pip install scikit-learn
pip install scikit-image
pip install opencv-python
pip install tensorflow
Po zakończeniu pracy z wirtualnym środowiskiem, deaktywuj je:

bash
Kopiuj
deactivate
2. Instalacja systemowa z flagą --break-system-packages
Jeśli naprawdę chcesz zainstalować pakiety systemowo i jesteś świadom ryzyka (może to wpłynąć na inne aplikacje w systemie), możesz spróbować użyć flagi --break-system-packages:

bash
Kopiuj
sudo python3 -m pip install pillow --break-system-packages
sudo python3 -m pip install numpy --break-system-packages
sudo python3 -m pip install scikit-learn --break-system-packages
sudo python3 -m pip install scikit-image --break-system-packages
sudo python3 -m pip install opencv-python --break-system-packages
sudo python3 -m pip install tensorflow --break-system-packages
Zalecam jednak pierwszą metodę z użyciem wirtualnego środowiska, ponieważ jest to bezpieczniejsze i bardziej elastyczne rozwiązanie.

Robię przy pomocy tego "wirtualnego środowiska" cokolwiek to znaczy...

Teraz będzie gorzej z tym repozytorium od @spook, bo nawet nie wiem o co zapytać chat, żeby to jakoś wgrać na rpi, w odpowiednie miejsce, jakoś  uruchomić..., ale nawet nie wiem co uruchomić...

Popróbuję, to jak z dziewczyną, nie wiesz który tekst zadziała...

No to zostałeś pięknie wpuszczony w maliny - to są pakiety z repo i instaluje się normalnie przez apt. Na szczęście kedyne co mogłeś spaprać to venv.

Niestety - czat dał odpowiedź na zadane pytanie nie informując, że tak się nie robi.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zmieniłem pytanie na mniej sugerujące, oto odpowiedź, ma sens?

jak zainstalować na raspberri pi to: .\python.exe -m pip install pillow 
.\python.exe -m pip install tensorflow 
ChatGPT powiedział:
ChatGPT
Aby zainstalować te biblioteki na Raspberry Pi, wykonaj poniższe kroki:

1. Użycie Pythona 3 na Raspberry Pi
Na Raspberry Pi domyślnie dostępny jest Python 3. Więc upewnij się, że używasz poleceń związaných z python3 oraz pip3, a nie z wersjami starszymi.

2. Instalacja pakietów
W terminalu Raspberry Pi wykonaj poniższe polecenia, aby zainstalować wszystkie wymagane biblioteki:

Krok 1: Zaktualizowanie systemu i zależności
Zaleca się na początku zaktualizowanie systemu oraz zależności, aby uniknąć problemów podczas instalacji.

bash
Kopiuj
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install python3-pip python3-dev libatlas-base-dev
Krok 2: Instalacja bibliotek
Teraz, możesz zainstalować każdą bibliotekę używając pip3:

bash
Kopiuj
# Instalacja Pillow
sudo pip3 install pillow

# Instalacja numpy
sudo pip3 install numpy

# Instalacja scikit-learn
sudo pip3 install scikit-learn

# Instalacja scikit-image
sudo pip3 install scikit-image

# Instalacja opencv-python
sudo pip3 install opencv-python

# Instalacja tensorflow
sudo pip3 install tensorflow
3. Dodatkowe uwagi
Pillow: Jest to biblioteka do obróbki obrazów, która powinna działać bez problemów na Raspberry Pi.
Numpy: Jest to fundament dla wielu bibliotek do obliczeń numerycznych, a także używane w wielu zadaniach przetwarzania obrazu i uczenia maszynowego.
scikit-learn: Biblioteka do uczenia maszynowego, która powinna działać na Raspberry Pi.
scikit-image: Przydatna w obróbce obrazów i analizie obrazu.
opencv-python: Biblioteka do przetwarzania obrazu. Może wymagać instalacji dodatkowych zależności na Raspberry Pi, ale pip3 powinien poradzić sobie z jej instalacją.
TensorFlow: To duża biblioteka, która wymaga sporej mocy obliczeniowej. Raspberry Pi może nie być idealnym środowiskiem do uruchamiania bardziej zaawansowanych modeli TensorFlow, ale wersja tensorflow powinna działać, choć może być wolniejsza niż na komputerze PC.
4. Alternatywa dla OpenCV
Jeśli występują problemy z instalacją opencv-python na Raspberry Pi, spróbuj zainstalować inną wersję:

bash
Kopiuj
sudo apt install python3-opencv
Ta wersja może być lepiej dopasowana do środowiska Raspberry Pi i łatwiejsza do zainstalowania.

5. Potencjalne problemy z TensorFlow
Instalacja TensorFlow na Raspberry Pi może zająć trochę czasu i może wystąpić problem z kompatybilnością, zwłaszcza na starszych modelach Raspberry Pi. W takim przypadku warto rozważyć instalację specjalnej wersji TensorFlow zoptymalizowanej pod Raspberry Pi:

bash
Kopiuj
pip3 install tensorflow==2.5.0
To może poprawić wydajność na starszych modelach.

Po zainstalowaniu tych bibliotek, powinieneś mieć dostęp do nich w swoim projekcie Pythona. Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy, chętnie pomogę!

Zapoznać się z absolutnymi podstawami - co to są repozytoria i jak się instaluje programy.

Przykładowo:

sudo apt install python3-numpy

Ogólnie podręcznik...

1 minutę temu, ethanak napisał:

Z ciekawości: dlaczego nie spytałeś jak się na rpi instaluje numpy tylko sugerujesz jakieś polecenia z zupełnie innego systemu?

Bo nie wiem czy w tych linijkach wstawionych przez kolegę spook, jest ważna każda litera, założyłem, że wszystko jest ważne i wstawiłem całą linijkę.

7 minut temu, ethanak napisał:

Zapoznać się z absolutnymi podstawami - co to są repozytoria i jak się instaluje programy.

Przykładowo:

sudo apt install python3-numpy

Ogólnie podręcznik...

co to są repozytoria i jak się instaluje programy na raspberry pi?
ChatGPT powiedział:
ChatGPT
Co to są repozytoria?
Repozytoria to miejsca, w których przechowywane są pakiety (programy, biblioteki) oraz ich wersje. W kontekście systemów operacyjnych takich jak Linux (w tym Raspberry Pi OS), repozytoria to centralne serwery, z których system operacyjny pobiera i instaluje oprogramowanie.

W przypadku Raspberry Pi OS (opartego na Debianie), repozytoria to zbiór serwerów, które zawierają paczki oprogramowania, które można łatwo zainstalować i zaktualizować przy pomocy odpowiednich narzędzi, jak apt (Advanced Package Tool). Repozytoria pozwalają na łatwą instalację oprogramowania bez potrzeby ręcznego pobierania i instalowania plików.

Jak instalować programy na Raspberry Pi?
Na Raspberry Pi można zainstalować programy na różne sposoby, w tym za pomocą menedżera pakietów apt oraz narzędzi takich jak pip do Pythona. Oto najczęściej stosowane metody instalacji programów na Raspberry Pi:

1. Instalacja programów za pomocą apt (Advanced Package Tool)
apt to narzędzie do zarządzania pakietami w systemach opartych na Debianie (takich jak Raspberry Pi OS). Możesz użyć apt do instalowania oprogramowania, które znajduje się w repozytoriach systemu.

Jak zainstalować program za pomocą apt?
Zaktualizowanie listy dostępnych pakietów: Przed instalowaniem czegokolwiek, warto upewnić się, że lista dostępnych pakietów jest aktualna:

bash
Kopiuj
sudo apt update
Instalowanie programu: Aby zainstalować program, użyj następującego polecenia:

bash
Kopiuj
sudo apt install <nazwa_programu>
Na przykład, aby zainstalować vlc (odtwarzacz wideo):

bash
Kopiuj
sudo apt install vlc
Możesz zainstalować wiele pakietów na raz, podając je po spacji:

bash
Kopiuj
sudo apt install program1 program2
Usuwanie programu: Jeśli chcesz odinstalować program, użyj:

bash
Kopiuj
sudo apt remove <nazwa_programu>
Aktualizowanie systemu i programów: Aby zaktualizować wszystkie zainstalowane pakiety do najnowszych wersji, użyj:

bash
Kopiuj
sudo apt upgrade
2. Instalacja programów za pomocą pip (Python Package Index)
Jeśli instalujesz biblioteki Python (np. numpy, pillow, tensorflow), używasz narzędzia pip. pip jest menedżerem pakietów Pythona i pozwala na instalowanie bibliotek z repozytorium PyPi (Python Package Index).

Jak zainstalować programy za pomocą pip?
Instalacja pakietów Pythona (np. numpy):

bash
Kopiuj
pip3 install numpy
Możesz zainstalować kilka pakietów na raz, oddzielając je spacjami:

bash
Kopiuj
pip3 install numpy pillow opencv-python
Jeśli masz środowisko wirtualne (venv), upewnij się, że aktywujesz je przed instalacją.

Odinstalowanie pakietu Pythona:

Aby usunąć zainstalowany pakiet:

bash
Kopiuj
pip3 uninstall numpy
Zaktualizowanie pakietów:

Aby zaktualizować pakiet:

bash
Kopiuj
pip3 install --upgrade numpy
3. Instalacja programów z plików .deb
Jeśli program nie jest dostępny w repozytoriach lub chcesz zainstalować konkretną wersję, możesz pobrać plik .deb i zainstalować go za pomocą dpkg.

Pobierz plik .deb (np. ze strony projektu)

Zainstaluj plik .deb:

bash
Kopiuj
sudo dpkg -i plik.deb
Jeśli pojawią się zależności, użyj:

bash
Kopiuj
sudo apt --fix-broken install
4. Instalacja programów z repozytoriów GitHub (kroki ręczne)
Jeśli program jest dostępny na GitHubie, możesz sklonować repozytorium i samodzielnie zainstalować go na Raspberry Pi. Działa to w przypadku, gdy projekt nie jest dostępny w repozytoriach apt ani w PyPI.

Jak to zrobić?
Zainstaluj git (jeśli jeszcze go nie masz):

bash
Kopiuj
sudo apt install git
Sklonuj repozytorium GitHub:

bash
Kopiuj
git clone <URL_REPOZYTORIUM>
Na przykład:

bash
Kopiuj
git clone https://github.com/username/repo.git
Wejdź do folderu z repozytorium i zainstaluj zależności:

bash
Kopiuj
cd repo
Jeśli projekt używa Pythona i wymaga zależności, często znajdują się one w pliku requirements.txt. W takim przypadku możesz je zainstalować za pomocą:

bash
Kopiuj
pip3 install -r requirements.txt
Instalacja oprogramowania może także wymagać kompilacji lub specjalnych skryptów, które znajdziesz w dokumentacji repozytorium.

Podsumowanie:
apt  narzędzie do instalacji oprogramowania z repozytoriów systemowych.
pip3  narzędzie do instalacji bibliotek Pythona.
dpkg  umożliwia instalację pakietów .deb.
GitHub  sklonowanie repozytorium i ręczna instalacja.
Zainstalowanie programów na Raspberry Pi jest stosunkowo łatwe dzięki tym narzędziom. Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy, nie wahaj się pytać!

A co ja mam odpowiedzieć? Stawiasz mnie w dość niezręcznej sytuacji.

Wyobraź sobie kogoś, kto przez ileś tam lat korzystał tylko z Linuksa, nagle zainstalował sobie Windowsa (którego pierwszy raz na oczy zobaczył) i zadaje pytania typu "gdzie jest terminal", "czemu nie ma sudo", "dlaczego nie mogę normalnie instalować programów przez apt czy yum" i "jak się operuje rozszerzonymi atrybutami"? Odpowiesz tak w jednym poście? Ja nie potrafię.

Poza tym nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany, napisanie czegoś na telefonie to nie na klawiaturze i trochę trwa. 

A co do nieścisłości... w rzeczywistości wygląda to prawie tak samo jak dostałeś z czata, tyle że:

oprócz uczciwej instalacji przez apt czasami jest konieczność instalacji przez pip3 (np. jeśli pakietu nie ma w repo). No i tu jest więcej możliwości:

1. instalujesz globalnie (przez sudo) przy czym musisz zaznaczyć, że godzisz się z tym że możesz mieć burdel w systemie i mogą zaistnieć niespełnione zależności
  2. instalujesz dla użytkownika (bez sudo). Wtedy masz pakiety w swoim katalogu domowym i możesz całość łatwo wywalić. Tak można robić, kiedy pakietu nie ma w repo a koniecznie go potrzebujesz do różnych aplikacji
  3. instalujesz w virtualenv. Wtedy to co instalujesz jest dostępne tylko wewnątrz wirtualki, zarówno pakiety systemowe jak i pakiety użytkownika pozostają nietknięte. Tak się robi np. wtedy, kiedy w repo siedzi starsza wersja a potrzebujesz bezwzględnie nowej, przy czym nowa może kolidować z resztą pakietów w systemie (w skrajnych przypadkach czyniąc go nieużywalnym).

Tego ci czat nie powiedział, prawda?

A to taki wstęp do pierwszej części wstępu do systemu...
Zadowolony?

Przy okazji - zainstaluj sobie mc na tej malince. Wygodne narzędzie do pozbywania się niepotrzebnych rzeczy (np. dziwnych pakietów lokalnych w ~/.local/lib/pythoncośtam) albo zwalonych wirtualek które nie są już potrzebne.

Spoko, ja się nie obrażam to Ty też tego nie rób;)

Mam ten sam błąd co wcześniej:

tomek@raspberrypi:~ $ pip3 install numpy
error: externally-managed-environment

× This environment is externally managed
╰─> To install Python packages system-wide, try apt install
    python3-xyz, where xyz is the package you are trying to
    install.

If you wish to install a non-Debian-packaged Python package,
    create a virtual environment using python3 -m venv path/to/venv.
    Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip. Make
    sure you have python3-full installed.

For more information visit http://rptl.io/venv

note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS distribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation or OS, by passing --break-system-packages.
hint: See PEP 668 for the detailed specification.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.