Skocz do zawartości

Zdalne powiadamianie o naruszeniu strefy

Pyth0n

Pomocna odpowiedź

Witam czcigodne forum!

Mam ciekawy problem - potrzebuję zrobić zdalne powiadomienie o naruszeniu strefy (na zasadzie - klient wszedł do biura, gdy pracownik jest na zapleczu) - ale rozwiązanie, które nie jest wyjcem na fotokomórkę.

2x stacjonarnie nie ma problemu: dwa ESP32 spięte BT/Zigbee, jedno z PIR albo detektorem 40GHz, drugi z diodą i głośniczkiem.

Wolałbym jednak odbiornik/sygnalizator zrobić "wearable" np opaska albo breloczek. Na myśl przychodzą mi tanie breloki trackingowe BLE (np Blow-a) albo opaski (jakiś najtańszy smartband z Ali) - ale nie mają opublikowanych protokołów. Pewnie byłbym w stanie wystrugać coś samemu w rozmiarze pudełka papierosów (coś typu XIAO ESP32C3, wibrator i głośniczek ze starej komórki, akumulatorek li-po), ale wolałbym coś gotowego.

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów zna jakieś bateryjne/akumulatorowe urządzenie BLE/Zigbee ze znanym/otwartym protokołem wyzwolenia sygnalizacji, zasięg ok. 15m?

Pozdrawiam

• Lubię! 2

Na dobrą sprawę wszystko to można zbudować na esp i espnow:

1. Wykrywanie obecności za pomocą WiFi
  2. Komunikacja o "intruzie" za pomocą esp-now
  3. ESP now nadaje się do zastosowania bateryjnego/akumulatorowego

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ciekawe, ale w tym przypadku pewniejszy by był pir + radar 24 GHz. Mam tak w sypialni - pir włącza lampkę, a radar pilnuje żeby wyłączyć dopiero kiedy już nikogo tam nie ma.

Co do powiadomień - zegarek czyinna podpaska nie poinformuje o nadejściu informacji z Telegrama? Bo jeśli tak to problem rozwiązany.

Ja wiem jak to zrobić za pomocą dwóch ESP, radyjek 433 czy 868. Ja wiem jak zrobić akumulatorowy odbiornik ESP, tylko nie będzie miniaturowy. Różne protokoły nie stanowią żadnej bariery czy problemu.

Mi chodzi o dostęp do taniego, gotowego rozwiązania po stronie odbiorczej. 

(edytowany)
13 minut temu, ethanak napisał:

Telegram? 

Przez bluetooth/zigbee? W lokalizacji nie mam WiFi,  (nie moim) pracownikom nie mogę kazać czegoś instalować w komórce. 

Edytowano przez Pyth0n
  • Lubię! 1

2 godziny temu, kostuch napisał:

Popatrz na iTag'i BT.

Stokrotne dzięki, dokładnie o to mi chodziło. Popatrzyłem na zdjęcia tego produktu, strzeliłem facepalma, zanurkowałem do najstarszej szuflady i po przepychance z pająkami wygrzebałem dokładnie takiego dongla, wszystkorobiącej firmy Blow. Inaczej się nazywa, nigdzie nie ma oznaczenia iTag, ale Androidowy "nRF connect" rozpoznaje go jako iTaga i komenda "alert" włącza piskanie.

Strona detektorowo-nadawcza to już tylko formalność.

Kostuchu, jesteś wielki!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.