Skocz do zawartości

4.2V przy zasilaniu przez zasilacz

BeeR

Pomocna odpowiedź

Witam...

Posiadam Leonardo R3 zakupione lata temu. W ostatnim czasie znowu powróciłem do zabawy elektroniką. 
Leonardo zasilane jest przez zasilacz 9V/1A. Po jakimś czasie zauważyłem, że mam problemy z odczytami z termometru, czujnika wilgotności i czujnika ph. Gdy kalibrowałem (poprzez wpisanie wartości w kodzie), Leonardo podpięty pod USB pokazywał prawidłowe dane, jednak po podpięciu pod zewnętrzne zasilanie, nagle dane się rozjeżdżały. Okazało się , że przez USB mam zasilanie 5-5,1V oraz 3,3-3,4V, jednak na zasilaniu zewnętrznym podpiętym pod gniazdo DC otrzymuję napięcie 4.2V oraz 2,9V. Próbowałem podłączyć również przez pin VIN, efekt ten sam.

Zakupiłem również przetwornicę StepD 3,2 do 40V na sterowniku LM2596 i podpiąłem do niej zasilacz z DELLa 19V ustawiając wyjściowe napięcie najpierw 12V i schodząc do 8V. Na pinach nadal napięcie było 4,2 i 2.9V. 

W jaki inny sposób mogę zasilić 5V czujniki, oraz przekaźniki? Czy mogę użyć drugiej przetwornicy+stabilizator, zasilanej 9V i obniżającej napięcie do 5V tylko do zasilania czujników i przekaźników? Ja kto połączyć z Leonardo. 

15 godzin temu, BeeR napisał:

W jaki inny sposób mogę zasilić 5V czujniki, oraz przekaźniki? Czy mogę użyć drugiej przetwornicy+stabilizator, zasilanej 9V i obniżającej napięcie do 5V tylko do zasilania czujników i przekaźników? Ja kto połączyć z Leonardo. 

Możesz użyć osobnej przetwornicy...w przypadku zasilania przekaźników nawet jest to wskazane, tylko nie wiem po co Ci jeszcze stabilizator do tego...co do podłączenia to łączysz gnd zasilania z gnd czujników i Leonardo (z tym że jeśli chcesz mieć separację galwaniczną od przekaźników to gnd zasilania przekaźników nie łączysz nigdzie indziej...)

Może tam jest jakaś dioda zabezpieczająca przed odwrotnym podłączeniem zasilania i robi taki spadek?

Druga sprawa: ustawienie napięcia referencyjnego dla przetwornika ADC jako Vcc, to słaby pomysł. Użyj wewnętrznego stabilizatora w kontrolerze, i wtedy "pływające" napięcie zasilania przestanie ci wpływać na odczyty

Dziękuję za odpowiedzi.

5 godzin temu, farmaceuta napisał:

Możesz użyć osobnej przetwornicy...w przypadku zasilania przekaźników nawet jest to wskazane, tylko nie wiem po co Ci jeszcze stabilizator do tego...co do podłączenia to łączysz gnd zasilania z gnd czujników i Leonardo (z tym że jeśli chcesz mieć separację galwaniczną od przekaźników to gnd zasilania przekaźników nie łączysz nigdzie indziej...)

Czyli mogę bezpiecznie podłączyć przekaźniki i czujniki w taki sposób:
- Arduino podłączam standardowo przez USB lub przez gniazdo DC
- Z zewnętrznego zasilania, poprzez przetwornicę ustawioną na 5V zasilam wszelkie moduły (przekaźniki i czujniki), dodatkowo GND podpinam pod pin Arduino. Do dodatkowych modułów podpinam tylko sterowanie przez piny cyfrowe lub analogowe?

3 godziny temu, kostuch napisał:

Użyj wewnętrznego stabilizatora w kontrolerze, i wtedy "pływające" napięcie zasilania przestanie ci wpływać na odczyty

Tu właśnie jest problem. Zasilanie przez USB daje mi oczekiwane 5V i 3.3V jednak nie mogę go używać na stałe, służy mi do diagnostyki. Arduino muszę mieć podpięte pod zasilacz, jednak wtedy napięcie 5V spada do 4.2V i 2,9V (przy podpięciu naraz obu źródeł [USB i zasilacz] mam 5V). 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

25 minut temu, BeeR napisał:

Czyli mogę bezpiecznie podłączyć przekaźniki i czujniki w taki sposób:

- Arduino podłączam standardowo przez USB lub przez gniazdo DC
- Z zewnętrznego zasilania, poprzez przetwornicę ustawioną na 5V zasilam wszelkie moduły (przekaźniki i czujniki), dodatkowo GND podpinam pod pin Arduino. Do dodatkowych modułów podpinam tylko sterowanie przez piny cyfrowe lub analogowe?

Lepiej było by gdybyś czujniki zasilał z innego zasilania niż przekaźniki...a pow8edz jakie to mają być czujniki i ile tego ma być?

Jest to sterowanie akwarium. 

Czujniki: poziom wody, temperatura, ph, światła, zasolenia.
Przekaźniki 5V/12V[własne zasilanie]: 4 pompy perylstatyczne (nawozy), pomka wodna do dolewania.
Przekaźniki 5V/230V[zasilanie sieciowe]: grzałka, co2, o2, oświetlenie.
Do tej pory wszystko działało, tzn tak myślałem do momentu zauważenia złych zmian w akwarium 😄
Więc nawet nie wiem w którym momencie się to rozjechało.

@BeeR sprawdź ile prądu pobierają te wszystkie czujniki i później sprawdź czy stabilizator z Arduino da radę je zasilić (on ma chyba wydajność coś koło 600mA) chodzi o to żeby odseparować zasilanie przekaźników od reszty, na wypadek gdyby powstało jakieś zwarcie to nie spali ardu i reszty

59 minut temu, BeeR napisał:

wtedy napięcie 5V spada do 4.2V i 2,9V

Zanim określi się sposób zasilania przekaźników, czy czujników trzeba rozwiązać ten problem. Inaczej to jest pudrowanie trupa.

Przy zasilaniu z USB Arduino korzysta bezpośrednio (bez dodatkowej stabilizacji) z 5V. Napięcie 3,3V dostarcza lokalny stabilizator - napięcie jest OK, w związku z tym jest pewnie sprawny.

Przy zasilaniu z zewnętrznego zasilacza napięcie 5V dostarcza zasilacz na Arduino. Zakładając że zasilacz ten jest uszkodzony i dostarcza tylko 4,2V pozostaje pytanie, czemu napięcie 3,3V siada do 2,9V. Przecież różnica napięć prawie wolta jest wystarczająco duża, by stabilizator dał sobie radę. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że na wyjściu stabilizatora 5V pojawiły się jakieś oscylacje. Napięcie wejściowe stabilizatora 3,3V spada poniżej dopuszczalnej wartości i stabilizatorowi chwilami "brakuje pary".

Jeśli więc przypadkiem dysponujesz oscyloskopem, to sprawdź 5V przy zasilaniu z zasilacza.

@farmaceuta tylko, że Arduino nie daje 5V tylko 4.2V i ta spraw najbardziej mnie niepokoi. Ponieważ czujnik pH i zasolenia działa na dzieleniu napięcia 0-5V (0-1023)

będę w domu to postaram się obliczyć wszystko. O ile dam radę 🙂

@jand Niestety nie posiadam oscyloskopu. Czy jest możliwe "zmęczenie materiału"? Arduino działało tak od ponad pół roku non stop.

(edytowany)
14 minut temu, jand napisał:

Przecież różnica napięć prawie wolta jest wystarczająco duża, by stabilizator dał sobie radę.

AMS1117-3.3 to zwykle okolice 1V, a niektóre tańsze modele potrafią dobić nawet do 1.4V 😉 Więc... 4.2 - 2.9 = 1.3 [V]

Edytowano przez H1M4W4R1

24 minuty temu, BeeR napisał:

Czy jest możliwe "zmęczenie materiału"? Arduino działało tak od ponad pół roku non stop.

Dla elektroniki pół roku non stop to jest nic. Choć oczywiście wszystko może sie zepsuć.

Sprawdź jeszcze może miernikiem wartość VIN na płytce  przy korzystaniu z zasilacza.

Myślę, że musisz się przymierzyć do wymiany tego stabilizatora (to tylko 4 nóżki 😁).

10 minut temu, jand napisał:

To tylko 4 nóżki 😁).

No...ale jak się nie ma hotaira to może być ciężko zwykła lutownicą, nie mówię że się nie da, ale będzie ciężko...

@jand sprawdzę...

1 minutę temu, jand napisał:

Myślę, że musisz się przymierzyć do wymiany tego stabilizatora (to tylko 4 nóżki 😁).

tylko 4 MAŁE nóżki 😄

AMS1117 ? czy to oznaczenie T5.0 F02HC ma znaczenie bo mam parę sztuk 5.0 1614

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.