Skocz do zawartości

Uniwersalna płytka z układem 8048

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Z punktu widzenia dzisiejszego hobbysty, projekt może się wydawać trochę dziwny, bo Autor utrudnia sobie życie. Wszak jest tyle tanich i prostych do oprogramowania gotowych płytek a nie „gołych” mikrokontrolerów, którym trzeba przygotować własną płytkę i dołożyć peryferia na niej (gdzie te obecne od dawna mają przeróżne peryferia już wbudowane w mikrokontroler). Ja tu jednak widzę pole do doskonalenia swoich umiejętności elektronika i programisty urządzeń wbudowanych. W takim projekcie konieczna jest już konkretna wiedza i doświadczenie. Może sam asembler 8048 już się nie przyda, ale wiedza i doświadczenie (jak osiągnąć określone działanie urządzenia za jego pomocą) może być przydatne.

• Lubię! 1

1 godzinę temu, VisualLab napisał:

Z punktu widzenia dzisiejszego hobbysty, projekt może się wydawać trochę dziwny, bo Autor utrudnia sobie życie. Wszak jest tyle tanich i prostych do oprogramowania gotowych płytek a nie „gołych” mikrokontrolerów, którym trzeba przygotować własną płytkę i dołożyć peryferia na niej (gdzie te obecne od dawna mają przeróżne peryferia już wbudowane w mikrokontroler). Ja tu jednak widzę pole do doskonalenia swoich umiejętności elektronika i programisty urządzeń wbudowanych. W takim projekcie konieczna jest już konkretna wiedza i doświadczenie. Może sam asembler 8048 już się nie przyda, ale wiedza i doświadczenie (jak osiągnąć określone działanie urządzenia za jego pomocą) może być przydatne.

Dużo w tym racji ale nie do końca 🙂 Nie zgodzę się z opinią, że ten projekt to "utrudnianie sobie życia", bo w ten sposób (sięgając absurdu) można by powiedzieć, że projektowanie i pisanie czegokolwiek to utrudnianie sobie życia, bo przecież jest mnóstwo gotowych projektów czy programów. Myślę, że projekt jest wartościowy, chociażby z uwagi na drogę jaką przeszedł Autor od pomysłu do jego skutecznej realizacji. Przyznaję, że niegdyś również poszedłem "na skróty" rozpoczynając od Arduino Uno, ale następny projekt był już na płytce stykowej z ATMega328p i ostatecznie został przeniesiony na PCB. Było przy tym mnóstwo dobrej zabawy i nauki przy okazji.

PS. Z Arduino nadal korzystam, ale raczej do szybkich testów np. różnych sensorów 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.