Skocz do zawartości

DIY smart lampa z Zigbee: Jaki czujnik ruchu do sterowania przekaźnikiem?

Pomocna odpowiedź

Hej, to mój pierwszy wpis więc proszę o nie krzyżowanie mnie  jestem raczkujący w tym temacie. Podszedłem do projektu diy smart lampy ze sterownikiem zigbee, chciałbym włączać lampę na machnięcie ręki. W steroweniku mamy dwa wyjścia nazwane push. W momencie gdy zewrzemy dwa żółte kable ze zdjęcia wtedy idzie sygnął włącz/wyłącz, jeśli zaś przytrzymamy to ściemni. Wymyśliłem sobie że można by zrobić układ złożony z

- sterownika
- czujnika ruchu
- modułu przekaźnika 1 kanał - styki 10A/250VAC - cewka 5V

Przy takim założeniu czujnik ruchu przekazywałby sygnał elektryczny gdy ma coś przed sobą do przekaźnika a przekaźnik zwierałby nam te kable. Niestety nie udało mi się znaleźć takiego czujnika który działałby tak jakbym chciał czyli: jest coś przed czujnikiem to sygnał 5V nie ma 0V. Zastanawiam się czy sam czujnik bez tej całej płytki by nie wystarczył?

Czujniki ruchu jakie próbowałem
- Czujnik ruchu mini PIR HC-SR505 - niestety ten ma opóźnienie 8sec a to jest efekt nie porządany
- Czujnik ruchu PIR HC-SR501 - skomplikawny i sporo fukncjonalności która mnie nie interesuje

WhatsApp Image 2025-03-27 at 13.13.24.jpg

(edytowany)

Cześć,

A może wykorzystanie diody IR oraz odbiornika TSOP31326 do uruchamiania przekaźnika przez tranzystor PNP pomoże zrealizować Ci założenia? Poniżej zamieszczam link do czujnika przeszkód z wykorzystaniem diody oraz odbiornika. Wtedy zbliżenie ręki do czujnika powodowałoby zwarcie styków przekaźnika. 
Regulację odległości na jaką musiałbyś zbliżyć dłoń mógłbyś realizować zmieniając wartość rezystora diody IR.

Cytat

Działanie czujnika przeszkód w praktyce

Po zmontowaniu całości można włączyć zasilanie i sprawdzić, czy układ prawidłowo reaguje na zbliżanie obiektów. Nasz prototyp reagował na zbliżenie ręki z odległości około 7 cm. Sprawdź, jak wygląda to w Twoim przypadku. W celu zwiększenia zasięgu czujnika można zwiększać prąd diody IR – możesz tutaj poeksperymentować samodzielnie.

Zbyt wysoki prąd może uszkodzić diodę nadawczą (IR)!

https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-ii-czujnik-przeszkod-sterownik-serwa-id8338

Zamieszczam również schemat ideowy jak można byłoby to wykonać. 

image.thumb.png.4ed01da88c95b9bfeb7e392d2eb955d3.png

P.S Jeżeli bardziej doświadczeni widzą jakieś błędy proszę o poprawkę. 

Edytowano przez KamilWGM

Dnia 27.03.2025 o 13:18, kamilburekkb napisał:

chciałbym włączać lampę na machnięcie ręki.

Czujnik PIR Ci tego nie zapewni - będzie reagował na dowolny ruch (chodzenie, kiwanie się itd.).

Myślę że żaden prosty czujnik nie zapewni reakcji tylko na machnięcie ręką w dowolnym miejscu w pokoju.

Kłania się kamerka i analiza obrazu.

Pytanie za pińć złotych: czy to ma nbyć machnięcie w dowolnym miejscu w pokoju cy przed lampką? Bo jeśli przed lampką to istnieją czujniki gestów, tyle że do tego potrzeny jakiś mikrokontroler (np. najtańszy Arduino)...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, KamilWGM napisał:

Jeżeli bardziej doświadczeni widzą jakieś błędy proszę o poprawkę. 

Zastosowanie tranzystora pnp w tym miejscu jest kompletnie bez sensu. Powinien być npn.

6 godzin temu, jand napisał:

Zastosowanie tranzystora pnp w tym miejscu jest kompletnie bez sensu. Powinien być npn.

Dlaczego powinien być npn? Odebranie sygnału jest sygnalizowane niskim stanem logicznym na wyjściu odbiornika. W stanie spoczynku na wyjściu panuje stan wysoki.

1 godzinę temu, fribble3 napisał:

Dlaczego powinien być npn?

Bo:

- w takim układzie tranzystor nie wejdzie nigdy w pełne nasycenie - zawsze na nim pozostanie ten niecały wolt UCE.
- jeśli z jakiegoś powodu napięcie zasilania przekaźnika będzie wyższe od napięcia stanu wysokiego układu scalonego, to tranzystor może się nigdy w pełni nie wyłączyć.

Być może moje stwierdzenie że pnp jest bez sensu było zbyt mocne, ale z pewnością jest nieeleganckie i nie powinno być stosowane. Czy są jakieś przeszkody by po prostu  zastosować npn?

Dnia 3.04.2025 o 23:21, jand napisał:

- w takim układzie tranzystor nie wejdzie nigdy w pełne nasycenie - zawsze na nim pozostanie ten niecały wolt UCE.

Wejdzie w pełne nasycenie jak obciążenie (przekaźnik) będzie podłączone do kolektora, a nie do emitera.

- jeśli z jakiegoś powodu napięcie zasilania przekaźnika będzie wyższe od napięcia stanu wysokiego układu scalonego, to tranzystor może się nigdy w pełni nie wyłączyć.

Dla tego odbiornika: MAXIMUM Output voltage (pin 3) - 0.3 to (VS+ 0.3), a układ jest zasilany z tego samego zasilania. Tranzystor się nie włączy przy UBE=-0,3V w najgorszym przypadku.

Być może moje stwierdzenie że pnp jest bez sensu było zbyt mocne, ale z pewnością jest nieeleganckie i nie powinno być stosowane. Czy są jakieś przeszkody by po prostu  zastosować npn?

Tak, układ na jednym tranzystorze npn odwraca logikę działania całego układu, a o to @KamilWGM nie chodziło.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.