Frackowiak Napisano Październik 12, 2010 Udostępnij Napisano Październik 12, 2010 Mam pewną wątpliwość, chodzi o to czy można zasilać procesor (ATmega8L) napięciem 3,3V, a LCD napięciem 5V i liczyć że wszystko będzie działać jak należy? Pytam bo zrobiłem tak jak napisałem i na wyświetlaczu widziałem tylko i wyłącznie zapalony górny wiersz tak jakby procek nic do LCD nie wysyłał, gdy podłączyłem do procka zasilanie 5V wszystko wróciło do normy. Co muszę zrobić by móc zasilać uC z 3,3V, a LCD z 5V? Z góry dzięki!!! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kingofspace Październik 12, 2010 Udostępnij Październik 12, 2010 Nie absolutnie nie klocek nie dogada się z lcd z różnicą napiec zasilania. musisz zastosować układ pośredniczący w transmisji bodajże max3232 nie mylić z max232 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
swierkdeck Październik 12, 2010 Udostępnij Październik 12, 2010 kingofspace, niestety nie wiesz o czym piszesz. Tutaj potrzebny jest konwerter poziomów napięć, np. 74HCT126. MAX3232 konwertuje napięcia, ale docelowe są użyteczne dla RS232, tj. 10-15V Na twoim miejscu sprawdziłbym w DS od jakiego napięcia wykrywa logiczną 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Październik 12, 2010 Udostępnij Październik 12, 2010 absolutnie nie Z tym "absolutnie" się nie zgodzę - sam kilka razy podłączyłem w sposób bezpośredni Atmega32L (3,3V) i zwykły LCD 16x2. Śmigało, chociaż zdawałem sobie sprawę, że było to rozwiązanie tymczasowe i nieeleganckie. Najważniejsze, to sprawdzić od jakiego napięcia LCD rozróżnia stany wysokie.. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
nes86 Październik 12, 2010 Udostępnij Październik 12, 2010 Ja budowałem konwerter napięć na układzie 74HC573 tak jak w tym robocie: https://www.forbot.pl/forum/topics7/wielozadaniowy-robot-inzynier-vt3029.htm Sprawdź w nocie katalogowej wyświetlacza tak jak pisze Nawyk jakie napięcie LCD uznaje za stan wysoki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Frackowiak Październik 12, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 12, 2010 Pobawiłem się trochę i zmieniałem napięcie zasilania dla LCD i uC i okazało się, że wyświetlacz działał przy 3,3V, a nic nie było na nim widać bo trzeba było się jeszcze kontrastem pobawić. W tej chwili LCD wyświetla wszystko jak trzeba, nurtuje mnie tylko pytanie, jak na działanie takiego zestawu (w sumie bardziej LCDka) będzie wpływała niska/wysoka temperatura bo układ będzie zamontowany w aucie. No i druga spraw mi się teraz nasunęła, otóż w układzie docelowo będzie LCD z podświetlaniem na 5V. Zastanawia mnie czy fakt zasilania podświetlenia nie będzie powodowało problemów w związku z zasilaniem logiki LCDka na 3,3V? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Październik 12, 2010 Udostępnij Październik 12, 2010 Zależy co to za LCD, czasami podświetlanie na płytce wyświetlacza jest całkowicie oddzielone od logiki sterującej. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Frackowiak Październik 12, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 12, 2010 LCD ze sterownikiem HD44780, nie wiem czy ta informacja jest wystarczająca, ale więcej na temat tego LCD za bardzo nie wiem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Październik 12, 2010 Udostępnij Październik 12, 2010 Wpływało będzie tak że dioda słabiej będzie świecić. Co do wpływu temperatury. Niesądze żeby temperatura jaka pojawia się w aucie miała znaczący wpływ na działanie układu. Przekonałem się sam że układy które nie powinny działać poniżej -40 potrafią działać i w -60 ale to taki szczegół 🙂. Pozatym w aucie będziesz miał do -20 stopni... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Październik 13, 2010 Udostępnij Październik 13, 2010 LCD może mieć wspólne GND i Vcc z logiką, samo GND lub samo VCC. Jako konwertera można użyć 74hc244. Temperaturą bym się nie martwił, bardziej wilgocią, ale na to nie masz wpływu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
riddyk Październik 13, 2010 Udostępnij Październik 13, 2010 Konwenter napięć można zrobić przy użyciu kilku diod schotkiego (niskie straty napięcia) i rezystorów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Październik 13, 2010 Udostępnij Październik 13, 2010 @riddyk: w ten sposó to chyba tylko w dół, w górę nie bardzo - albo tranzystory, albo dowolny układ bufora. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
riddyk Październik 14, 2010 Udostępnij Październik 14, 2010 Ja w ten sposób łączyłem programator stk200/300 (5V) z procesorem (3,3V), tak więc komunikacja była 2 kierunkowa. Z swojej strony polecam jednak podwójny inwerter cmos (dużo prostszy w użyciu) (czyli buffor), czyli dwie bramki not połączone szeregowo, co w konsekwencji daje 4 tranzystory mosfet. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »